Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-11-09 15:13:59

Bokros: a parlamenti pártok mindegyike piacellenes politikát folytat

A közép-kelet-európai országok társadalmi, gazdasági reformjairól írt könyvet Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter.

Bokros: a parlamenti pártok mindegyike piacellenes politikát folytat

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Bokros szerint Magyarországon még ma is nagyon erős a Kádár-rendszer iránti nosztalgia, amely leginkább az egyébként valamennyi jelenlegi pártra is kisebb-nagyobb mértékben jellemző piac- és kapitalizmus-ellenes gondolkodásban nyilvánul meg. Pedig Bokros szerint korábban Magyarország élen járt az úgynevezett piacelvű szerkezeti reformokban, amelyek Magyarországot igenis közelítették nemcsak Közép- és Kelet-Európához, hanem a nyugati életszínvonalhoz és gazdasági teljesítményhez is. Most viszont azt látjuk, hogy Magyarország leszakad immár a visegrádi országokhoz képest is – mutatott rá a közgazdász, aki szerint ennek egyik legfőbb oka a gazdaságpolitikai szaktudás hiánya mellett annak az alkotmányos demokratikus rendnek a szétverése, amely a fellendülést a „mindenható és mindentudó” állam szerepvállalása helyett a társadalom önszerveződésére, és saját kezdeményezéseire akarta alapozni.

Bokros egyébként elmondása szerint ma is büszke saját, 17 évvel ezelőtti megszorító intézkedéseire, mert szerinte az Matolcsy György eddigi három megszorító csomagjával ellentétben sikeres volt, vagyis a szocialisták akkor nem hiába kértek a társadalomtól áldozatvállalást. Ráadásul a Bokros-csomag esetében a szavak, a tettek és az eredmények abszolút összhangban voltak – tette hozzá a volt pénzügyminiszter.

Bokros a Heteknek adott interjúban elmondottak kapcsán kijelentette, egyelőre nincs saját pártja, de vizsgálják annak a lehetőségeit, hogy milyen formában tudna indulni a 2014-es választáson. Bokros a hetilapnak nemrég úgy nyilatkozott, biztosan lehet majd rá szavazni 2014-ben.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink