Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-10-31 12:32:59

Jeszenszky: aki megbántva érzi magát, attól bocsánatot kérek

Aki megbántva érzi magát, attól bocsánatot kérek, de ha elolvassák a könyvet, kiderül, hogy az pont a rasszizmus ellen szól – ezt Jeszenszky Géza mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Jeszenszky: aki megbántva érzi magát, attól bocsánatot kérek

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Mint ismeretes a norvég nagykövet egy egyetemi jegyzetben azt írta: „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”. A volt külügyminiszter hangsúlyozta: akik ismerik, tudják, ő egyáltalán nem rasszista, sosem ártana senkinek. Az idézett szövegrész lényege, hogy a probléma súlyát komolyan kell venni, meg kell érteni és változtatni kell rajta - magyarázta. Jeszenszky Géza kijelentette: az említett szövegrész ismert külföldi szaklapok cikkei alapján került bele a jegyzetbe, forrásmegjelölést pedig azért nem használt, mert ez nem egy tudományos munka volt. A norvég nagykövet elmondta: sajnálatos tényeket írt le a jegyzetben. Az a szomorú, hogy figyelemre sem méltatják magát a könyvet, ami egy világméretű problémáról szól, csak kiragadják egy mondatát – fogalmazott.

Jeszenszky Géza megerősítette a sajtóban megjelent híreket, melyek szerint felszólították, hogy maradjon távol egy norvégiai Wallenberg-konferenciától. Elmondta: barátként várta magához Karsai Lászlót, akivel együtt mentek volna a konferenciára, ő azonban „feljelentette” a szervezőknél, és kijelentette: nem megy olyan emberhez, akinek ilyenek a nézetei. A norvég nagykövet hangsúlyozta, ha újra kiadhatná a könyvet, mérlegelné, hogy egyáltalán szerepeljen-e ez az idézet az írásban.     

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától. Az intézmény kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy a jegyzetet az egyetem oktatásában semmilyen formában nem használják és a jövőben sem fogják.

A Budapesti Corvinus Egyetem közleményében kiemelte, hogy elítélik a rasszizmus megnyilvánulásának valamennyi formáját.

    

Az intézmény közölte: Jeszenszky Géza 2006 februárja óta nem áll közalkalmazotti jogviszonyban az intézménnyel. Jeszenszky Géza két éve nem oktat a BCE-n, mint egyetemi magántanár 2011-ig óraadóként vett részt az oktatásban, e tevékenységét azóta nem folytatja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink