Belföld

2012-10-29 14:09:59

„Mérhetetlen tudatlanságra vall” - kirúgatná Jeszenszkyt az LMP

Nyílt levélben fordul az LMP a Corvinus Egyetem rektorához; a párt arra kéri az intézmény vezetőjét, hogy távolítsa el az egyetemről Jeszenszky Géza egykori külügyminisztert a nemrég napvilágra került jegyzetében foglaltak miatt.

„Mérhetetlen tudatlanságra vall” - kirúgatná Jeszenszkyt az LMP

A jelenlegi izlandi és norvégiai nagykövet kifogásolt jegyzetében az alábbiak olvashatók: „Azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője az ATV Startban úgy fogalmazott, a kijelentés mérhetetlen tudatlanságra vall, és méltatlan, hogy egy egyetemi professzor, aki a jövő diplomatáit tanítja, ilyen kijelentéseket tesz. Megjegyezte, „magam is roma családból jövök, és soha semmi ilyesmit nem tapasztaltam”. Osztolykán úgy véli, aki a XXI. században bármilyen egyetemen olyan jegyzetből tanít, amely forrásmegjelölés helyett saját gondolatait tartalmazza egy kisebbségi csoportról, annak nincs helye az adott intézményben.

Osztolykán beszélt arról is, hogy pártja támogatja a pedagógus-szakszervezetek által kezdeményezett sztrájkbizottság felállítását, a hétvégén folytatott tárgyalások során pedig arra jutottak: kezdeményezni fogják a köznevelési törvény felfüggesztését, mert annak kivitelezéséhez jelenleg nincsenek meg a szükséges feltételek.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink