Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-10-25 19:27:36

Bajnai: 2014-ben megpecsételődhet az ország sorsa

Az ATV Egyenes Beszéd csütörtök esti vendége Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke volt.

Bajnai: 2014-ben megpecsételődhet az ország sorsa

Politikai értelemben egy új egyesület elnöke vagyok. A Haza és Haladás célja egy erős választói bázis létrehozása, ami nem csak a kormányt, de a jelenlegi rezsimet is leváltja, kezdte a beszélgetést Bajnai Gordon.

Semmiképpen nem messiás, egyike az új választási mozgalom alapítóinak - fogalmazott, majd hozzátette: a mozgalom nyitott, platform azok számára, akik közös program mentén összefognának, hogy fejlődési pályára állítsák az országot.

Szándékosan nem választották még szervezeti formát a mozgalomnak, nem akarják, hogy a csatlakozók feladni kényszerüljenek saját identitásukat – fogalmazott. Egy kérdésben azonnal meg kell állapodni: vissza kell térni a jogállamhoz – szögezte le a volt miniszterelnök, és  hangsúlyozta: további négy kérdésben: nemzet, szolidaritás, haladás és Európa kérdésében a továbbiak során kell megállapodni.

A magyar társadalom 14 évvel ezelőtt kettétört, nincs közepe. Az előbbi négy kérdés megoldása – melyek összefüggenek egymással – helyreállítja az országot – vélekedett Bajnai. A volt kormányfő aláhúzta: az elkövetkezendő 6-9 hónapban szakmai programok kidolgozása lesz a feladat, nem pedig különböző politikusok háttéralkuira van szükség.

A Milla 12 pontja alapját képezheti a közös gondolkodásnak és az összefogásnak, ám ez hosszabb folyamatot igényel. A tét azonban óriási, mert ha nem sikerül a rezsimváltás, az újabb 25 évre pecsételi meg az ország sorsát – mondta Bajnai.

Ésszerű nagyságú koalícióra van szükség, azoknak kell benne lenniük, akiknek érdemi programjuk van – vélekedett.

Bajnai három kategóriáról beszélt: vannak a választók, akiket reális programmal meg kell nyerni, vannak a civil szervezetek, akik bizonyos programokban együttműködnek, és vannak pártok, melyekre majd szavazni lehet a választáson.

Azok, akik most önmaguk pozicionálásával foglalkoznak, valójában ártanak az ügynek - jentette ki Bajnai. Nagyjából jövő nyárra alakulhat ki, kinek milyen szerepe lehet a választási mozgalomban, a lényeg, hogy egy erős közép jöjjön létre.

Az MSZP jövőbeni szerepét firtató kérdésre Bajnai azt mondta, hosszú egyeztetési folyamatra van szükség, de ezt megelőzően programot kell alkotni, hogy legyen miről egyeztetni. Saját egyesülete, a Haza és Haladás már tavasz óta készíti a szakpolitikai programokat - mondta a volt miniszterelnök, és hozzátette: a napokban megkapta az MSZP gazdasági programját, és el is kezdte azt tanulmányozni.

Bajnai csak olyan programot hajlandó felvállalni, illetve támogatni, amelyben hisz, amit reálisnak tart. Úgy gondolja, ez hasonlóan működik más pártoknál is.

Arra a kérdésre, hogy az alapítványnak honnan van pénze, Bajnai azt monda, egyelőre saját pénzükből finanszírozzák a működést. A későbbiekben megpróbálnak majd szimpatizánsaiktól anyagi támogatást gyűjteni. A támogatóknak semmit nem ígérhetnek cserébe, „csak” egy élhetőbb Magyarországot – mondta Bajnai.

Az Együtt 2014-nél már több civil szervezet jelentkezett a csatlakozás szándékával, ám a velük való tárgyalások megkezdésére néhány hétig még várni kell – fogalmazott Bajnai.

Kuncze Gábor csatlakozási szándékával kapcsolatban azt mondta: mindenkinek számvetést kell készítenie a múltbeli tevékenységével kapcsolatban, és jeleznie kell, mekkora plusz támogatást tud hozni a mozgalomhoz.

Arra az újbóli kérdésre, hogy választási párttá alakul-e a mozgalom, Bajnai megismételte: erről később döntenek majd a mozgalom résztvevőinek érdekeit figyelembe véve. Nem azt ajánlották, hogy bárki mögé felsorakoznak, hanem összefogást hirdettek – hangsúlyozta.

Nem valószínű, hogy az Együtt 2014 beállna az MSZP mögé, mert a szocialisták 1,5 millió szavazója mellé kell még legalább egymillió választó a biztos és tartós rezsimváltáshoz. Ez utóbbi tömeget akarja megszólítani az Együtt 2014 – szögezte le Bajnai.

A jelenlegi választási rendszer azt kényszeríti rá az ellenzékre, hogy ne a választás után, hanem már előtte összefogjanak. Ha az MSZP csatlakozna egy ilyen szövetséghez, az nem alávetettséget jelentene, mondta Bajnai, és hozzátette: ilyen „olajfa” koalícióra pozitív nemzetközi példa is létezik.

Bajnai szerint „mindenki”, így az MSZP és az LMP is félti az identitását. Bajnai ezt megérti, és azt is, hogy a tárgyalások előtt mindenki igyekszik javítani a saját pozícióját, ám végül csak összefogással lehet leváltani a kormányt – mondta.

A kormányváltás sikerére „megvan minden ok", ám ha mégsem így történne, Bajnai Gordon ismét civil állampolgár lesz, mondta a Haza és Haladás elnöke.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink