Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-10-23 12:25:59

Mesterházy: Ha az MSZP '56-ért, akkor a jobboldal a világháborúért felelős - ünnep percről percre

Megkezdődtek a hivatalos állami ünnepségek és a pártrendezvények. Az ATV és az atv.hu élőben közvetíti Orbán és Bajnai beszédeit és meghallgathatja Gyurcsány Ferencet is.

Mesterházy: Ha az MSZP '56-ért, akkor a jobboldal a világháborúért felelős - ünnep percről percre

Október 23-án délután 15 órától egészen 18 óráig az ATV Rendkívüli Egyenes beszéddel jelentkezik. Kálmán Olga műsorában láthatják az október 23-ai megemlékezések és politikai rendezvények legfontosabb pillanatait. Megnézhetik többek között Orbán Viktor, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc beszédét is, valamint a Békemenetről, a főpolgármester beszédéről és a Jobbik-gyűlésről is tudósítunk. A stúdióban politikai elemzők értékelik az eseményeket. Az ATV 15 órától 22 óra 20 percig folyamatos, élő, belpolitikai hírekkel várja nézőit (benne Híradó 17:55-kor, 18:55-kor, és 21:55-kor, valamint Egyenes beszéd 19:25-kor). Az atv.hu pedig már a délelőtti óráktól, élőben beszámol az összes jelentősebb eseményről! Tartsanak velünk!

14:21Magyar és lengyel zászlók a Békemenetben

A magyar és lengyel zászlók, valamint a kormányt éltető, biztató táblák alatt álló tömeg az indulás előtt teljesen megtöltötte a Széna teret és környékét, a forgalmat a városrészben lezárták. A menet elején egy hatalmas nemzeti színű molinót vittek, amelyen az állt: "Nem maradunk adósok! Egy a haza".

14:18Több ezres már Szolidaritás-tömeg

Elindult a Clark Ádám térről a Magyar Szolidaritás Mozgalom demonstrálóinak vonulása - tudta meg a hvg.hu, több ezren lehetnek a résztvevők. A Szolidaritás délután fél 2-re hirdette meg a gyülekezőt, a menet kettő órakor indult el a Milla demonstrációjára.

14:15Hamarosan jön Gyurcsány

Bornai Tibor zenész lép a DK színpadára, a tömeg méretes, a hangosítás hagy maga után kívánnivalót. Hamarosan Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök következik.

14:11Gyülekezik a Békemenet

A Békemenet szokásától eltérően a Széna téren gyülekezik. Úgy tervezik, hogy kettő óra után vonulnak át a Kossuth térre, ahol később Orbán Viktor tart beszédet. A hvg.hu értesülései szerint több százan vannak a helyszínen, a tömeg egyelőre a Mammut bevásárlóközpont előttig ér, de folyamatosan érkeznek, főként idősebbek.

13:31Megtelt az Egyetem tér

A Demokratikus Koalíció az Egyetem térre hívta támogatóit, ahol később Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is megtartja ünnepi beszédét. Tudósítónk szerint a tér már most tele van - ez körülbelül 5-7 ezer embert jelent - és komoly a rendőri biztosítás is. A volt miniszterelnök kettő és negyed három körül tartja meg beszédét, hogy azok a DK-sok, akik át szeretnének menni a Millára, még átérhessenek. Ő maga azonban nem lesz ott a Milla demonstrációján.

13:19Kecskemétről elindultak a buszok a Békemenetre

Kecskemétről két busznyi, mintegy száz demonstráló indult el a Békemenetre, jobbára nyugdíjas korú emberek - értesült megbízható forrásból az atv.hu.

13:14Az utca fiataljai: mi történt október 23-án?

12:40Ujhelyi: a megalázott nép felemelte fejét

Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke szerint a megalázott nép felemelte fejét 1956. október 23-án, a közös érzelmek szülte közös akarat pedig soha nem látott szoros összefogást teremtett.

A politikus kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Szegeden, a városi ünnepségen összegyűlt mintegy kétszáz ember előtt azt mondta: 1990 folytatása volt az '56-os eseményeknek, hiszen nem volt felemelőbb érzés annál, mint a küszöbén állni az egykori álmok szívós, gyakorlati megvalósításának és büszkén a szemébe nézni az "elődöknek".

Vállalni, hogy "mi végigvisszük, ami nektek nem sikerült, értjük és felelősséggel vállaljuk az akkori hívószavakat, mi vagyunk, mi leszünk a méltó folytatás. Akkor valamennyien bizonyosak voltunk ebben, a szegediek különösen" - mondta ünnepi beszédében Ujhelyi István.

12:01

Tarlós: 1956 nemzetegyesítő forradalom

Tarlós István szerint 1956 nemzetegyesítő forradalom volt, amely valóságos szabadságharcban teljesedett ki, a nemzet ekkor egységes volt és oszthatatlan, ebben volt az ereje.

A főpolgármester az 1956-os forradalom 56. évfordulóján kedden Budapesten, a Magyar Rádió épülete előtt, a Fővárosi Önkormányzat ünnepi megemlékezésén azt mondta: "a legújabb időben ismét küzdeni kell az ország megaláztatásának elkerüléséért, a nemzeti minimumért, s most az ellenzék is köteles volna segíteni".

"Legyen nemzeti minimum, ismerjük fel, hogy olykor muszáj egyszerre lépni, ha nem akarunk egyszerre elsüllyedni" - hangoztatta Tarlós István.

11:53Varga: idegen erők szorításában

Az IMF tárgyalásokért felelős miniszter szerint keserédes számunkra az ünnep, mert Magyarország 1956-hoz hasonlóan  ismét idegen erők szorításába került. Varga Mihály azt mondta:  ismét távoli érdek hozta fejünkre a bajt. A Fidesz alelnöke szerint szabadságharcos nép a magyar, amit a 2010-es kormányváltással be is bizonyított. Varga Mihály azt is mondta: azok a népek a történelem során eltűntek a süllyesztőben, amelyek a magyarságra törtek.

11:01Rogán: ma is harcolnunk kell a szabadságunkért

Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szerint ma is harcolnunk kell a szabadságunkért, habár egészen másféle harcot kell vívnunk, mint ’56-os elődeinknek.

 A kormánypárti politikus a Vértanúk terén tartott megemlékezésen azt mondta: szabadságunkat ma nem erőszak, nem katonák veszélyeztetik, hanem a pénzügyi kiszolgáltatottság, a gazdasági fenyegetettség, vagyis a válság, amelynek a legfőbb előidézője a gátlástalan individualizmus.

Rogán Antal a forradalom napjaira utalva azt mondta: a magyarok bebizonyították maguknak és az egész világ előtt, hogy képesek összefogni, egységként gondolkodni és cselekedni, megmutatták, hogy a jó ügyért az életüket is képesek feláldozni.

10:37Mesterházy: a Fidesz meg a világháborúért felelős 

Mesterházy Attila Nagy Imre emlékháznál koszorúzta meg az egykori mártír miniszterelnök szobrát, majd az atv.hu munkatársának nyilatkozva reagált Kósa Lajos szavaira. A Fidesz alelnöke tegnap Szentesen azt mondta, 1956 még mindig itt kísért, hiszen az MSZP továbbra is a magyar politikai élet szereplője, és azt javasolta a szocialista érzelmű embereknek, hogy hagyják ott az MSZP-t és alapítsanak egy új pártot, melyet nem terhel felelősség a forradalom leverésében. Az MSZP elnöke szerint, ha ők '56-ért felelősek, akkor a Fidesz a világháborúért.  

10:23Áder: október 23. közös alap 

A köztársasági elnök szerint 56 évvel ezelőtt, október 23-án Magyarországon írták a világtörténelmet és aznap lélekben újjászületett az ország. Áder János a forradalom és szabadságharc évfordulóján, kedden ünnepi nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozza: 1956. október 23. közös alap, amelyre építeni lehet a jövőt.

10:07Így korlátozzák a forgalmat 

Az ünnepi megemlékezések miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani kedden a fővárosban, több BKV-járat menetrendje módosul. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt kéri, hogy aki nem az október 23-i rendezvényekre megy, az kerülje el a belvárost.

A Szabad sajtó út és a Kossuth Lajos utca reggeltől egészen 20 óráig le van zárva, a buszsávokat viszont 8 és 14 óra, valamint 18 és 20 óra között megnyitják. Felvonulás miatt a Széna tér – Margit körút – Margit híd – Szent István körút – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca útvonalon 14 és 16 óra között lesznek forgalomkorlátozások.

   

A 2-es villamos egész nap rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth tér között szállít utasokat, a 4-es és a 6-os villamos a Széll Kálmán tér helyett 14 és 15 óra között a Jászai Mari térig, 15 és 16 óra között pedig a Nyugati pályaudvarig közlekedik. A 47-es és a 49-es villamosok 18 és 20 óra között, amikor két rendezvény miatt lezárhatják a Károly körutat, az Astoriát és a Múzeum körutat is, a Batthyány térre közlekednek.    

A 70-es és a 78-as trolibusz módosított útvonalon jár 21 óráig, s a Honvéd utca helyett mindkét irányban a Kálmán Imre utcában áll meg.    

A Szabad sajtó úton közlekedő összes buszjárat szintén módosított útvonalon jár tüntetés miatt 14 és 18 óra között. Az 5-ös, a 7-es, a 7E, a 8-as, a 112-es, a 173-as, a 173E és a 178-as buszok a Szabadság hídon keresztül közlekednek, és nem érintik a Ferenciek tere megállót. A buszok többsége e helyett a Kálvin téren és a Fővám téren áll majd meg, illetve a 7E és 173E járat az Astoriánál. Ha a rendőrség egy másik rendezvény miatt lezárja a kiskörutat, akkor a buszok a Kálvin térről az Üllői út - József körút útvonalon jutnak el a Blaha Lujza térre.   

 A 16-os autóbuszok 15 óra és 18.30 között az Arany János utcai metróvégállomásra mennek és nem érintik a Deák teret. A 115-ös buszok 15:30 és 18 óra között a Bajcsy-Zsilinszky úton közlekednek.

09:30Felvonták a nemzeti lobogót

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján a közjogi méltóságok jelenlétében, a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország lobogóját a Parlament épülete előtt.

   

Az ünnepi ceremónián jelen volt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök, akik a Parlament főbejárata elől kísérték figyelemmel a katonai tiszteletadással zajló ceremóniát.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink