Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-10-19 11:54:59

Tarlós: Kálmán Olgától, a nőtől elnézést kérek

Kálmán Olgától, a riportertől viszont nem kér elnézést a főpolgármester, aki tegnap „egyszerűen nem engedte, hogy őt is megalázza”. Tarlós azt hitte, a műsorvezető riporteri minőségében kérdezget tőle, nem pedig nőként.

Amint beszámoltunk róla, az ATV tegnapi Egyenes Beszéd interjújában Tarlós István főpolgármester személyeskedő és sértő hangnemben válaszolgatott Kálmán Olga kérdéseire. A főpolgármester ma délelőtt az alábbi közleményt juttatta el az atv.hu szerkesztőségéhez:

Közlemény

Kálmán Olga riporteri magatartását most is minősíthetetlennek tartom. Úgy vélem, ahogy ő terelgeti, alázza a „jobboldali” interjúalanyait, az régóta feltűnő. Számomra feltűnő az is, mennyire másképp kérdezi, hagyja beszélni a jelenlegi ellenzék politikusait. Tegnap én több lehetőséget is kínáltam Kálmán Olgának arra, hogy váltson a folytatólagosan személyeskedő témáról, és a város ügyeiről is beszéljünk, de ezekre nem volt hajlandó. Egyszerűen nem engedtem, hogy engem is megalázzon.

Mindig azt hallom, hogy nem illik újságíró hölgyek nőiességére célozgatni, mert nem nőként, hanem riporterként résztvevői a beszélgetésnek. Azt hittem, Kálmán Olga is ilyen minőségben kérdezget. Így tehát Kálmán Olgától, a nőtől elnézést kérek, de Kálmán Olgától, a riportertől nem.

Tiltakozások

MSZP: Tarlós menthetetlenül leszerepelt

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője a Facebookon fejtette ki a kérdéssel kapcsolatos álláspontját.

„Politikusként és polgárként is megdöbbentő a főpolgármester tegnap esti produkciója. Mindig is állítottam, hogy Tarlós István csupán báb a főváros élén. Állításom tegnap este be is igazolódott. Amennyiben vezető politikus egy újságírói kérdésre nem tud, vagy nem kíván válaszolni, legalább ne a közvéleményt tájékoztatni hivatott szereplőt akarja megalázni. A fideszes arroganciára jellemző az utolsó mondata, miszerint majd ő, Tarlós István megmondja, ezentúl hogyan lehet kérdezni. Tarlós „úr” tegnapi stílusgyakorlata eddigi közéleti tevékenységének az alja. Van-e lejjebb? Tarlós menteni ez után már nem tudja magát, menthetetlenül leszerepelt” – írja Horváth Csaba.

„Azonnali nyilvános bocsánatkérést várok a főpolgármestertől, amit nemcsak Kálmán Olga felé tesz meg, hanem minden magyar nőtől, akit tegnap megsértett!” – zárul a frakcióvezető bejegyzése.

A Demokratikus Koalíció közleményt adott ki az esettel kapcsolatban

„A Demokratikus Koalíció felháborodással értesült arról, hogy a Fidesz politikusai ismét sértegették az őket kérdezni merészelő újságírót. Ezúttal Kálmán Olgát sértette meg Tarlós István főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Ha a Fidesz úgy gondolja, hogy bárdolatlansággal, primitív megjegyzésekkel el tudják fedni bűneiket és baklövéseiket, akkor téved. A DK a sajtószabadság, a műsorvezetői autonómia és nőket ért újabb támadásként értékeli Tarlós István ámokfutását. Tiltakozunk az újságírók megfélemlítése ellen, még akkor is, ha tudjuk, minden ilyen fideszes megnyilvánulás csak közelebb hozza az Orbán-rezsim bukását” – fogalmaz a Demokratikus Koalíció.

A MÚOSZ is tiltakozik

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöksége az alábbi közleményt adta ki az eset kapcsán:

„Kálmán Olga az interjúban hivatása írott és íratlan szabályainak megfelelően következetesen tett fel egy közérdekű ügyben kérdéseket. Ezekre a főpolgármester többször is személyeskedve válaszolt, sőt a beszélgetés végén mind riporteri, mind női mivoltában megsértette Kálmán Olgát.

Demokratikus nyilvánosságban a választott politikusnak kiélezett interjúhelyzetekben is kötelessége tárgyszerűen válaszolni, és nem engedheti meg magának, hogy az újságírót minősítse, sértegesse, avagy főnökeivel fenyegesse. A főpolgármester pénteki bocsánatkérése, amely csupán női mivoltában követi meg a riportert nem elégséges gesztus: Kálmán Olgától, mint újságírótól is bocsánatot kell kérnie” – áll a MÚOSZ közleményében.

atv.hu

További belföldi híreink