Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-10-19 05:20:10

„90-es IQ, együgyű kérdések” Tarlós élőben sértegette Kálmán Olgát

"Ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe." Ilyen és ezekhez hasonló válaszokat adott csütörtök este Tarlós István Kálmán Olga kérdéseire az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A főpolgármesternek nem tetszett, hogy többször is elhangzott az a kérdés, amire nem adott kielégítő választ. Tarlós István azt mondta, a sajtó akarja őt összeugrasztani a fideszes frakcióval, ám valójában a megörökölt trágyadomb a hibás.

„90-es IQ, együgyű kérdések” Tarlós élőben sértegette Kálmán Olgát

Tarlós István főpolgármester György István főpolgármester-helyettes mellé két másik helyettesét, Bagdy Gábort és Szeneczey Balázst is kinevezte. György erre azt reagálta, hogy a főpolgármesternek joga van ahhoz, hogy ellátandó feladataiban korlátozza, ezzel azonban álláspontja szerint végső soron önmagát korlátozza, és véleménye szerint a bosszú nem jó tanácsadó. Tarlós István ezzel kapcsolatban az ATV Egyenes Beszédben azt mondta, hogy erre inkább nem reagál, „intellektuálisan ugyanis nem tudja követni” ezt az eszmefuttatást. Szerinte itt arról volt szó, ahogy azt György „Pistával” tisztázta is, hogy kell egy profi pénzügyi kontroll a BKK-nál, amire Bagdy Gábor kiválóan alkalmas.  

140 milliárd helyett 50

Fontos odafigyelni erre, mert mint mondta, a budapesti közösségi tömegközlekedés forrásigénye alaphangon is 140 milliárd forint, ebből pillanatnyilag csak 50 milliárd, a jegy- és bérletbevétel a biztos. Ugyan Tarlós biztos benne, hogy a kormánnyal megoldják ezt a helyzetet, de aláhúzta: addig ezt az összeget fogyasztgatnia a BKK-nak bármilyen okból is, nagyon kockázatos, mert a végén még nem marad pénz a BKV működtetésére.  

Arra a kérdésére, hogy milyen érveik voltak a fideszes képviselőknek, Tarlós azt felelte: azt szeretnék, ha lenne egy gyors és látványos eredmény. Kétségtelen, hogy néhány tucat jó busz érzékelhető lesz a budapestiek számára. Ennek ellenére – mint mondta – három problémája volt: az egyik és legfontosabb a finanszírozás, mert amíg nem látja a város forrásait biztosítottnak, addig nagyon óvatosan bánna a költekezéssel. A másik – folytatta – hogy ezek a buszok nem a város tulajdonába kerül, így csak szolgáltatást vásárol meg a város, és a cégek a végén bejelenthetik, hogy ki kell fizetni a járműveket, amennyiben Budapest igényt tart a közlekedési eszközökre. A harmadik pedig az, hogy ez a cég javarészt nem magyar tulajdonú. Hozzátette, hogy a hazai járműgyártást összhangba kellene hozni a tömegközlekedési eszközök alkatrészigényével, de ez az elképzelés nem erre mutat.

Móricka  

Kálmán Olga kérdésére, hogy elfogadták-e ezeket a kifogásokat a fideszes képviselők Tarlós azt felelte, hogy „nagyon sikerre éhesek”, bár valahol érti a gondolkodásmódjukat – viszont ő más mezőn áll, mivel főpolgármester, és nem képviselő. Neki a teljes költségvetés egyensúlyban tartását kell figyelemben tartania – fogalmazott, de hozzátette: ezek inkább módszerbeli különbségek. A műsorvezető arra emlékeztette Tarlóst, hogy ezzel a gyors sikerrel őt „vihetik jégre”, mert ha nem lesz pénz, csak szép buszok, akkor Budapest nem a fideszesekre fog mutogatni, hanem Tarlóst fogja szidni.

Erre Tarlós azt felelte, hogy lassan Móricka szerepébe jut az ATV-ben, mert mindenről ő jut Kálmán Olga eszébe, majd komolyra fordítva a szót hangsúlyozta: nem véletlenül „nem szavazott” a fideszes előterjesztésnél, mert így később óvni tudja a frakciót a „szavazatával”, ha komolyabb forráshiány keletkezne a jövőben.

Ezt követően a főpolgármester tanácsot adott a műsorvezetőnek, hogy ne gondolja tovább azt, miként lesz elég az 50 milliárd a 140 milliárd helyett. Kálmán Olga kérdésére, hogy ő főpolgármesterként ezt tovább gondolta-e azt felelte, hogy igen, de hogy hogyan, azt nem mondja meg, mert „pillanatnyilag jó ötletnek látszik”. Sőt, figyelmeztette a műsorvezetőt, egy csőd esetén az emberek nem őt fogják hibáztatni mint főpolgármestert, hanem Kálmán Olgát, mert „hamis irányba” terelte ezt a „logikát.” „Mese nincs, együtt visszük el a balhét” – mondta. De, tette hozzá, erősen bízik benne, hogy ő és az Orbán Viktor-vezette kormány megoldják a BKV problémáját.  

Lehetetlen kicsinálni

 

Tarlós ezt követően azonos célokról és különböző módszerekről beszélt, és azt mondta, a Fidesz vezérkar sem felejtheti el, hogy elsődleges feladata a város vezetése, ráadásul elfogadták a programját. 

„Nem fél, hogy ki fogják csinálni?” – kérdezte a műsorvezető, mire Tarlós azzal felelt, „magának ez a rögeszméje”, ám a főpolgármestert a nép választotta meg, majd felrótta, hogy Kálmán Olga megint ennél a kérdésnél lyukadt ki, miközben ő szakmai kérdésekről jött beszélgetni. „Akárhányszor idejövök és megcsodálom önt, ön mindig arra kanyarodik el, hogy ki tudnak-e, ki akarnak-e készíteni fideszes képviselők.” Tarlós azt mondta, két éve ezt hallja a műsorvezetőtől, miközben két éve láthatja, hogy ez lehetetlen.  

Úgy csinál, mint a Pokorni

Ön viszont két éve úgy tesz, mintha semmi sem történne – válaszolta Kálmán Olga, mire Tarlós – immár nem kedélyesen – azt mondta: ha nem váltanak témát, „úgy csinálok, mint a Pokorni egyszer magával”. A főpolgármester feltehetően arra utalt, hogy a Fidesz alelnöke évvekkel ezelőtt élő adásban hagyta el az Egyenes Beszéd stúdióját, mert olyan kérdést kapott, amiről nem akart beszélgetni.  

„Ebből most pont elég volt: vagy beszélünk a továbbiakban értelmesen, vagy ülünk, és nézzük egymást” – tette hozzá Tarlós.  

„Mondjon valami értelmeset” – mondta ezután a főpolgármester, mire Kálmán Olga ironikusan megjegyezte, „nehéz lesz”. „Segítek, ha nehéz”, replikázott Tarlós, mire a műsorvezető úgy felelt, köszöni, de megbírkózik a feladattal. „Határeset” – kötötte az ebet a karóhoz Tarlós, majd a műsorvezető ismét a BKV-val kapcsolatos vitákhoz kanyarodva kijelentette, nem a rögeszméje, de azt látja, hogy „két éve ön ellen dolgoznak.”  

A sajtó szórakozik  

 

Tarlós szerint valójában a sajtó szórakozik ezzel – „és ez az ön érzelmeinek megfelel” -, és ezért neki és kollégáinak az a véleménye, hogy „önök valamiért nagyon nem szeretnék”, ha mérhető lenne a jelenlegi közgyűlés teljesítménye, amit „ilyen körülmények között és ilyen hagyaték mellet volt képes produkálni.”      

 

Tarlós a számok embere, és ezek tükrében nehéz lenne bizonyítani, hogy a főváros húszéves liberális vezetése alatt „volt valami, ami a város számára hasznos.”  Azt elismerte, hogy bizonyos értelemben „veszekedős állapotok vannak”, ám ennek az az oka, hogy egy „trágyadomb maradt itt”, és borzalmas nehéz rendet tenni. Azért harcolnak egymással is, mert mindenkinek – a vidéknek, a kerületeknek, a fővárosnak is – szüksége van pénzre. 

Kálmán Olga ezt követően azt mondta, nem a sajtó és nem ő akarja összeugrasztani Tarlóst és a fideszes képviselőket, csupán arra keresi a választ, hogy mi áll a kivülről is jól érzékelhető ellentétek hátterében.  

Ez a baja Tarlósnak

„Az a baj, hogy magának nincs más gondolata, nem nagyon érdemes magához bejönni, mert nem tud értelmes kérdést feltenni, ezen lovagol két éve, és nem hiszem, hogy a főnökei ezért megdicsérik, mert ha magának két éve egyetlen kérdése van, akkor nem nagyon érdemes magával beszélgetni” – mondta egyvégtében Tarlós. Kálmán Olga azt felelte, a főnökei akkor dicsérik meg, amikor indokoltnak látják, és nem Tarlós sugallatára. A főpolgármester erre úgy válaszolt, ő és a fideszes frakció úgy rendezik a nézetkülönbségeiket, ahogy ők jónak tartják, „nem pedig Kálmán Olga kívánságának megfelelően”.  

IQ és kialvatlanság

A műsorvezető ekkor visszautalt egy korábbi kérdésére – miért nem szavazott együtt Tarlós a frakciójával? – mire a főpolgármester azt mondta: erre a kérdésre már adott egy értelmes választ, „ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe.”  

„Minden nőt  így szokott sértegetni, vagy ezt csak én érdemeltem ki?” – kérdezte Kálmán Olga, mire Tarlós azt mondta, nem, csak hát nem érti, miért nem lehet túllépni a kérdésen. A műsorvezető kifejtette, túllép, amint értelmes válasz kap. „Együgyű kérdésekre nem lehet értelmes választ adni” – zárta a beszélgetést Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Ajánlom

További belföldi híreink