Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-10-02 15:01:00

Az MSZP vezetése sem tudta, hogy Braun Róbert belépett a pártba

Az elmúlt napokban nagy visszhangot váltott ki, hogy Braun Róbert, a Magyar Nemzeti Bank elnöki tanácsadója elismerte: egy éve tagja a Magyar Szocialista Pártnak. Szocialista politikusoktól azt kérdeztük, hogy nem összeférhetetlen-e a párttagság és az MNB-elnöki tanácsadóság, de legalábbis nem kellett volna-e Braunnak az MSZP-be való belépésekor azt nyilvánosságra hoznia? Többségük úgy látja: nem. Közben az is kiderült: a párt vezetősége sem tudta, hogy Braun belépett.

Az MSZP vezetése sem tudta, hogy Braun Róbert belépett a pártba

Az atv.hu által megkérdezett, neve elhallgatását kérő elnökségi tag nem látja a kérdést erkölcsileg aggályosnak. „Attól, hogy Braun Róbert párttag, az MSZP még nem fogja befolyásolni Braunon keresztül a Magyar Nemzeti Bankot” – fogalmazott. Szavaiból kiderült: akkor lett volna Braun párttagsága esetleg – de nagyon hangsúlyozottan csak esetleg – aggályos, „ha elnökségi tagja vagy magas rangú funkcionáriusa lenne az MSZP-nek”. Fölvetésünkre, hogy a jelen állapot szerint erkölcsileg nem még nagyobb kihívás-e a kérdés, tekintettel arra, hogy amennyiben Braun tagja lenne a pártelnökségnek, arról nyilvánvalóan tudhatna a közvélemény politikailag fogékony része, így viszont – egészen az elmúlt napokig – ez az információ nem volt közkincs. „Mindenféle szervezetnek vannak párttag tanácsadói” – felelt.

Egy másik elnökségi tag kerek perec visszautasította munkatársunk moralizálását. „Semmilyen kivetnivalót nem látok az ügyben és nem is foglalkozom vele” – zárta rövidre a témát.

„Braun Róbert a Magyar Nemzeti Banknál végzett munkája során egészen biztosan pártsemlegesen járt el, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Köztáraság érdekeit nézte” – közölte az atv.hu-val Molnár Zsolt. A budapesti MSZP-szervezet elnöke hangsúlyozta: a pártba való belépés Braun saját döntése volt, amiről a pártvezetésnek „nem volt tudomása”.

A szocialista képviselő hozzátette: azt senki sem állította, hogy MNB-beli munkája során Braun elfogult lett volna. Kérdésünkre, hogy belépését legalább nem kellett volna-e akkor nyilvánosságra hoznia, úgy felelt: „Ez az ő személyes döntése volt. A Magyar Szocialista Párt tiszteletben tartja az adatkezelési és a személyiségi jogi szabályokat. A jövőben persze az a helyes, ha valaki kiteríti lapjait, de ez az illető személyes döntése lesz.

„Jogos támadási felület” – került disszonáns hang a kórusba egy szocialista országgyűlési képviselő részéről, aki szerint Braunnak vagy ki kellett volna lépni a Magyar Nemzeti Banktól, vagy legalábbis nyilvánosságra kellett volna hozni párttagságát. Ugyanakkor ő is úgy vélte: a pártelnökség – beleértve Mesterházy Attila pártelnököt is – nem ludas a dologban, ugyanis szerinte az elnökségi tagok sem tudtak Braun MSZP-tagságáról.

Egy, a neve elhallgatását kérő vezető szocialista politikus az atv.hu-nak azt mondta: esetleg el lehet gondolkozni egy olyan törvényjavaslaton, amely ilyen esetekre összeférhetetlenséget mond ki – mint ahogy bírák és ügyészek esetén fönnáll az összeférhetetlenség –, de ameddig nincs ilyen törvény, addig a dolog nem aggályos.

atv.hu, Szegő Péter

További belföldi híreink