Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-10-02 08:00:59

Az LMP mégis hajlandó együttműködni Bajnai Gordonnal?

Bár számos – főleg gazdaságpolitikai – kérdésben súlyos viták voltak az akkor még parlamenten kívüli párt és az előző miniszterelnök között, úgy tűnik: az LMP több vezető politikusa hajlandó valamilyen formában elfogadni Bajnai Gordont egy kormányváltó demokrata összefogás részeként.

Az LMP mégis hajlandó együttműködni Bajnai Gordonnal?

A Hvg.hu hétfő reggel interjút közölt Schiffer Andrással, az LMP országgyűlési képviselőjével és volt frakcióvezetőjével. Az ellenzéki politikus egyebek mellett azt mondta: „Ha a kérdés arra irányul, hogy 2014-ben az LMP tagja lehet-e egy olyan kormányzati szövetségnek, amelyet az elmúlt húsz év bármelyik miniszterelnöke vezet – ide értve Bajnai Gordont is –, akkor az én válaszom erre: egyértelműen nem. Nem tudnám elképzelni az LMP-t sem egy Orbán-, sem egy Bajnai-kormányban.”

Az atv.hu annak nézett utána: ez az álláspont teljesen igaz-e az LMP-re. Kiderült: nem.

Az ökopárt képviselői közül kérdésünket hallva több is kikosarazta munkatársunkat. Volt, aki azt mondta: név nélkül sosem nyilatkozik, de erről névvel sem hajlandó.

„Nem látom a jövőt, de esély mindenre van” – ennyit sikerült kihúznunk a frakció egyik tagjából arra a fölvetésünkre, hogy elképzelhető-e: a választók nem fogják értékelni az LMP különutas politikáját, minek következtében a LMP 4,99 százalékkal megy a levesbe, ennek köszönhetően viszont nem lesz kormányváltás.

Ennél némileg közlékenyebb volt a frakció egy másik tagja. A politikus finoman bírálta Schiffer Andrást, amiért a volt frakcióvezető expressis verbis nemet mondott arra a kérdésre, hogy a LMP számára elfogadható miniszterelnök-jelölt lenne-e Bajnai Gordon. Forrásunk szerint ebben a kérdésben ugyanis az LMP-kongresszusnak kellene döntenie, de ilyen döntés – egyelőre, legalábbis – nincs.

„Nagyon sok vitánk volt Bajnaival, gazdasági és társadalompolitikai kérdésekben egyaránt, ugyanakkor államjogi kérdésekben vagy a demokráciához fűződő viszonyában Bajnai fényévnyivel jobb Orbánnál, de Gyurcsánynál is” – tette hozzá a politikus, aki szerint „valahogy integrálni kéne Bajnait, ha miniszterelnöknek nem is, de miniszternek, akár gazdasági miniszternek”. Munkatársunk fölvetésére, miszerint Nyugaton ugyan számos példa van arra, hogy egy volt miniszterelnök miniszter legyen, de ennek Magyarországon az elmúlt húsz évben nem alakult ki hagyománya, az ellenzéki politikus úgy reagált: „ebből is látszik, hogy a magyar politikát meg kell újítani”.

„Akár még azt is elfogadnám, hogy ne támogassuk Bajnait, de meg szoktam kérdezni Schiffer Andrástól, hogy »akkor kicsoda?« és erre nem tud válaszolni, igaz, én sem” – fogalmazott a politikus.

Részben ugyanezt ismételte meg a frakció egy másik tagja: súlyos vitáik voltak Bajnai Gordonnal, aki azonban sokkal inkább tekinthető demokratának, mint Orbán Viktor. „Bajnai kétélű fegyver, mert szavazókat riaszthat el az LMP-től. Két hete folyamatosan gondolkozom a megfelelő néven, de nincs ötletem”.

„Semmiféle hivatalos egyeztetést nem folytattunk még a párton belül arról, hogy Bajnaival együttműködnénk-e. A novemberi kongresszusunkon téma lesz a párt választási szövetségi politikája, ott ez mindenképpen szóba fog kerülni” – erősítette meg az előző képviselő által elmondottakat Szilágyi Péter, az Országgyűlés LMP-s jegyzője. Szilágyi ugyanakkor kitérően reagált azon fölvetésünkre, hogy Schiffer ezek szerint elhamarkodottan nyilatkozott: „Schiffernek teljes mértékben joga volt nyilatkozni. Közölte a véleményét. Nyilván másnak pedig lehet más a véleménye ezzel kapcsolatban” – fogalmazott.

Kérdésünkre a politikus úgy reagált: pártja januári kongresszusi határozata úgy szól, hogy az LMP nem működik együtt más parlamenti pártokkal. Mivel Bajnai mögött azonban nincs parlamenti párt, „a kongresszusi határozatból nem feltétlenül következik a Bajnaival való együttműködés elutasítása”.

Bajnai Gordonnal kapcsolatban Szilágyi nem fogalmazott egyértelműen. Mint hangsúlyozta: az Orbán-kormányt feltétlenül le kell váltani, de „de Bajnai mögött egyelőre nincs szervezet”.

Kérdésünkre Szilágyi elismerte: megvan a veszélye, hogy a teljesen önálló LMP 4,99 százalékkal elszáll és emiatt nem lesz kormányváltás, ugyanakkor arra hívta föl a figyelmet, hogy több ciklus óta a protestszavazatok döntenek, „és nekünk ezen túlmutatóan kell alternatívát felkínálni”. Hangsúlyozta: a mérsékelt jobbközepet meg kell nyerni a kormányváltás érdekében.

atv.hu, Szegő Péter

(nyitókép: vélemenyvezér.blog.hu)

További belföldi híreink