Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-09-12 13:20:59

Star Wars-szereplő miatt vonult ki a TEK a Műszaki Egyetemhez

A hallgatóknak többek között Star Wars-film jeleneteket kellett forgatniuk, órák közben is berontottak a termekbe "fénykardozni". Az egyik jelmezes játékpisztolyát nézhették fegyvernek, ami miatt riasztották a rendőrséget és a Terrorelhárítási Központot. Egy Luke Skywalker jelmezbe öltözött fiatalt vitték el a rendőrök az egyetemről, ellene garázdaság miatt eljárást indítanak. A kar dékánja rendkívül súlyos fegyelmi ügynek minősítette az esetet.

Star Wars-szereplő miatt vonult ki a TEK a Műszaki Egyetemhez

Kiürítették a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet szerda délelőtt. Diákok és tanárok az MTI tudósítójának azt mondták, hogy egy fegyveres van az épületben.

Bényi Mónika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy bejelentésre érkeztek a rendőrök az egyetemhez, mert egy férfi bement az egyik előadóba, és egy fegyvert tett az asztalra. A rendőrségi eljárás jelenleg folyamatban van - tette hozzá.

Kommandósok és mentők is érkeztek a helyszínre

Játékpisztoly volt a fegyver

Később szemtanúk elmondták, hogy nem valódi fegyvert, hanem egy játékpisztolyt vett elő egy hallgató az egyetemen. Lóránt Bálint egyetemi hallgató közölte: a vegyészmérnöki és biomérnöki kar egyik előadótermében történt az eset. A teremben nagyjából százan voltak, amikor a kar egyik hallgatója elővette a játékpisztolyt - mondta Lóránt Bálint.

  

Hozzátette: úgy tudja, hogy az érintett hallgatót a rendőrök kikísérték az egyetem épületéből. (A hallgatóról bővebben itt olvashat!)

   

A rendőrség a Budafoki utat a Szent Gellért tér közelében lezárta, az egyetem kapuját kommandósok őrizték.

Még a Műegyetem egyik termében elfogták a terrorelhárítók azt a fiatal férfit, aki szerdán fürdőköpenyben ült be az egyik előadásra, majd fegyverét a padra tette - közölte Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az MTI-vel a helyszínen.

   

Százharmincan voltak a teremben. A hat-nyolc perc alatt kiérkező egységek még "kicsengetés előtt" behatoltak az előadóba, és elfogták a férfit, akit aztán a rendőrök előállítottak - mondta a főigazgató.

   

"Teljesen élethűnek" tűnt a pisztoly - tette hozzá, és a padra tett fegyverről készült fotót telefonján meg is mutatta az újságíróknak. A fekete pisztoly egy Parabellumra hasonlított.

Az atv.hu-nak az egyik diák elmondta, hogy az óra közepén bejött egy rendőr és kiparancsolta a diákokat az épületből, majd kifelé menet látták, hogy a Terrorelhárítási Központ kommandósai és mentősök is a helyszínre érkeztek.

Másodéves biomérnök ült be fegyverrel az órára

Helyszíni tudósítónk a diákok elmondása alapján beszámolt róla, hogy egy másodéves biomérnök hallgató lehet a "fegyveres", aki a CH épület C14-es tantermébe ment be, ott tette le az asztalra fegyverét. Arról is beszámolt, hogy az elsőéves hallgatóknak az volt a feladatuk, hogy jeleneteket forgassanak egy filmhez, a diákok szerint a játékpisztolyos rész ennek része lehetett.

Az MTI azt írta, más diákok szerint a teremben pánik tört ki, a hallgatók kirohantak onnan, és értesítették a rendőrséget.

Az atv.hu-nak az egyik "gólya" beszámolt róla, hogy olyan filmek forgatását kapták feladatul, mint például a Bosszúállók, vagy a Star Wars. Elmondása szerint szerda délelőtt például az egyik órára váratlanul berontott két Star Wars-jelemezbe öltözött fiú és elkezdtek "fénykardozni" az órán. Később a rendőrök egy Luke Skywalker jelmezbe öltözött fiatalt vezettek el.

Észrevették a fegyvert, szó nélkül kimentek és jelentették

Hornyánszky Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) vegyészmérnöki kara dékáni hivatalának vezetője szerda kora délután elmondta, az épület kiürítése rendben zajlott, de már mindenki visszatérhetett az egyetemre.

Az intézményben éppen egyetemi napok vannak - tette hozzá a hivatalvezető. A rendezvény honlapján elérhető információk szerint az eseménysorozaton egyebek mellett különböző zenei programok és kiállítások várják az érdeklődőket.

   

Egy második évfolyamos hallgató volt az a férfi, akit biokémia előadás közben vittek el a kommandósok, mert fürdőköpenyben ült be órára, és asztalára egy fegyvert tett ki - mondta Pokol György, a BME vegyészmérnöki karának dékánja az MTI tudósítójának a rendőrségi akció után. A dékán közölte: már tartott az előadás, amikor a hallgató "furcsa öltözékében" beült a terembe. A mellette ülő két társa vette észre a fegyvert,  és szó nélkül kiment az előadóból, hogy értesítse az egyetem rendészetét.

   

Ezután rövid időn belül megérkeztek a rendőrök, akik azonnal elfogták a férfit - mondta a dékán, aki rendkívül súlyos fegyelmi ügynek minősítette az esetet.

Garázdaság miatt eljárás indul a jelmezes fiú ellen

A XI. kerületi rendőrség garázdaság miatt indít eljárást azzal az egyetemi hallgatóvak szemben, aki egy fegyvernek látszó tárggyal ült be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem biokémiai előadására - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-nek. Bényi Mónika közölte, hogy miután a férfit az előadóban elfogták a terrorelhárítók, a kerületi kapitányságra előállították, és gyanúsítottként hallgatják ki.

   

A rendőrségi akciónak jelentős anyagi vonzata volt, amelyet egyelőre a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ visel - jegyezte meg a szóvivő.

Egy ütős csapat

A Terrorelhárítási Központ (TEK) a 2010-es kormányváltás után nem sokkal, a 232/2010-es kormányrendelettel, 2010. szeptember 1-jével megalapított, a belügyminiszter irányítása alá tartozó, országos hatáskörű állami szervezet. Éves költségvetése tizenhárommilliárd forint. Első – és eddigi egyetlen – főigazgatója Hajdu János dandártábornok. Hajdu 2002-ig rendőr kommandósparancsnok volt, nem sokkal a 2002-es kormányváltás után leszerelt, és mint civil, az akkor ellenzékbe kényszerült Orbán Viktor testőreként, illetve a Fidesz biztonsági igazgatójaként dolgozott több mint hét éven át.

A TEK az elmúlt két évben, a Műegyetemen abszolvált szerdai föllépés előtt is több nagyszabású akcióval hívta föl magára a figyelmet.

2011 áprilisában a TEK egyik munkatársa – akinek kilétét a közvélemény azóta sem tudhatja – a Lipótvárosban egy zebrán parkolt. Hajdu akkor elnézést kért a közvéleménytől és a sofőr felelőségre vonását ígérte.

2011. október 10-én Hajdu sajtótájékoztatón jelentette be, hogy rengeteg fegyvert foglaltak le egy vámraktárban. A bökkenő az volt, hogy ez idő tájt éppen filmet forgattak Budapesten, Brad Pitt főszereplésével, és a fegyverek e film kellékeiként érkeztek Magyarországra.

Idén augusztus 2-án a TEK főigazgatója levelet írt Ostenburg-Morawek Gyula főszerkesztőhöz, mert ezt a nevet találta egy szélsőjobboldali portál impresszumában. Arra a kérdésre, hogy miért nem tűnt fel, hogy egy hatvannyolc éve elhunyt magyar fasisztáról van szó, Hajdu az ATV Egyenes Beszéd című műsorában többek között azt mondta, hogy sokat levelezik és nem tudja mindenkinek a nevét leellenőrizni a Google-ban.

Augusztus 22-re a Szolidaritás ifjúsági tagozata flash mobot hirdetett Orbán Viktor háza elé. Bár a Facebookon száznegyvenen jelezték, hogy ott lesznek, végül körülbelül húszfősre sikerül az akció. A húszfős tüntetést azonban pár sarokkal odébb kellett megtartani, mert a TEK hatalmas erőkkel lezárta a környéket, ellehetetlenítve, hogy a tüntetők a miniszterelnök háza előtt tüntessenek.

Augusztus végén Hajdu János azzal került a hírek élvonalába, hogy a Szíriában tisztázatlan okokból foglyul ejtett, majd rejtélyes módon kiszabadult magyar fogolynak odasúgta a bekapcsolt kamerák kereszttüzében, hogy „mondj kevesebbet, akkor nem tudnak beléd kötni”.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink