Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-09-07 15:35:16

"Jelentős pontatlanságok" Orbán után az IMF is megszólalt lista-ügyben

"Jelentős pontatlanságokat" tartalmaznak a sajtóban megjelent információk arról, hogy milyen ajánlásai vannak a nemzetközi hitelezőknek a magyar hatóságok számára - közölte Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap budapesti irodavezetője, az MTI-nek a Magyar Nemzetben megjelent kölcsönfeltételekről szóló kérdésére válaszolva pénteken. Orbán Viktor pénteken közölte: "lesz megállapodás", de nem "azon feltételek" alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak.

"Jelentős pontatlanságok" Orbán után az IMF is megszólalt lista-ügyben

Az IMF budapesti irodavezetője szerint az IMF és az Európai Bizottság - amint azt a júliusi látogatásuk végén is bejelentették - számos olyan gazdaságpolitikai lépésről tárgyalt a hatóságokkal, amelyek segítségével fenn lehet tartani a makrogazdasági és pénzügyi stabilitást, és amelyek alkalmasak egy markánsabb kilábalás megalapozásához. Ezen lépések általános irányát az IMF és a bizottság egy július végi közleményben ismertette, és a hatóságoknak egy részletesebb levelet nyújtottak át - tette hozzá.

"Jelentős pontatlanságok vannak abban, amit egyes médiumok ennek a levélnek a tartalmaként írtak meg" - fogalmazott Iryna Ivaschenko.

Budapesten az IMF-delegáció, Ivaschenko balról az első.

Orbán: lesz megállapodás, de nem ez alapján a lista alapján

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor szerint "lesz megállapodás" a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Unió között, de nem "azon feltételek" alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak. A kormányfő közölte: csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról. Ennek a dokumentumnak - amelyben "sokkal több konkrétum szerepel, mint bármely korábbi papírban" - van egy nagyon fontos pozitív megállapítása: elismeri, hogy Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre - fejtette ki.

   

Magyarország az IMF/EU-tárgyalások elején áll, és van egy nagy, legalább harminc javaslatból álló halmaz, amely egy tárgyalási pozíció, de "ezen az alapon nem lesz megállapodás", ezeket az IMF/EU-elvárásokat ugyanis a magyarok nem tudják elfogadni, legfeljebb a bürokrácialeépítést, ha annak módszerében meg tudnak állapodni a felek - erősítette meg Orbán Viktor.

Az Európai Bizottság a magyar válaszra vár azzal a dokumentummal kapcsolatban, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselői júliusban adtak át a magyar hatóságoknak Budapesten - közölte pénteken sajtótájékoztatón Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.

Bailly a dokumentum pontos tartalmát bizalmasnak nevezte, annyit árult el, hogy a dokumentum az uniós intézmények és az IMF közös előzetes véleményét tartalmazza a magyar gazdaság állapotát illetően és azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetséges intézkedéseket látnának szívesen.

   

"Abban természetesen egyetértünk, hogy az a jó, ha az országnak minél kisebb a költségvetési hiánya, de az nem mindegy, hogy hozzányúlunk-e a nyugdíjakhoz, hogy elvesszük-e utazási kedvezményeket a nyugdíjasoktól, vagy hogy a családi pótlékot megszüntetjük-e. Ezen az áron nem kell IMF-megállapodás" - nyomatékosította, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja az IMF/EU-megállapodást, amely meg is fog születni szerinte, de nem ezen az alapon, ezért a kabinet a következő hét-tíz napban alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki.

Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádióban péntek reggel

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a kabinet jól áll az egyik fontos céljának megvalósításában, az ország adósságcsapdából való kivezetésében. Az államadósság csökken - a 2010-es kormányváltáskori forintértékkel számolva jelenleg 77 százalék körül van a mértéke -, a devizahitelesek közül is sok százezernek nyújtott segítséget a kabinet, az eladósodott vállalatok szintjén azonban még nem történt elég változás, "ott boldogulok a legnehezebben" - fejtette ki. Közlése szerint a másik nagy vállalás, a munkahelyteremtés is jól áll, a közmunka például "kivételesen sikeresen halad", vagyis nem igaz, hogy az emberek lusták lennének.

   

Az ősz legfontosabb feladatának a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtását nevezte: nem lehet meghátrálni "akkor sem, ha például az IMF és az EU egyébként olyasmit kér tőlünk, ami lehetetlenné tenné a munkahelyvédelmi terv végrehajtását". Arra a kérdésre, hogy meglesz-e a programhoz szükséges 250-300 milliárd forint, azt felelte, ez a kérdés áll az IMF/EU-tárgyalódelegációval folytatott vita középpontjában is, mert a nemzetközi szervezetek szerint az akcióterv nélkül rendben lenne az ország költségvetési egyensúlya. A magyar kabinet viszont úgy látja, megvan a büdzsében a szükséges fedezet. "Két, egymástól messze lévő álláspont között kell majd megállapodást létrehozni. Ez lehetséges (...), jól haladunk" - közölte a miniszterelnök.

   

A kormányfő a rádióinterjúban említést tett arról is, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke csütörtökön bejelentette: az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez. Orbán Viktor ezt úgy értékelte, az EKB átlépte a Rubicont, ma ugyanis az a merev közfelfogás uralkodik Európában, hogy a jegybankok kizárólag a pénz értékének megőrzésével foglalkozhatnak. Ehhez képest az EKB-elnök bejelentése egy teljes áttörés - jelezte, hozzátéve, hogy szerinte ez a változás az eurózónához nem tartozó államok jegybankjaira is hatást gyakorol majd, de hogy pontosan milyet, azt még nem tudni.

   

Orbán Viktor hétfőn felszólal az Országgyűlésben napirend előtt, és - mint elmondta - ismerteti majd a parlament előtt álló legfontosabb feladatokat.

"Ezen az áron, így nem kell"

Ahogy beszámoltunk róla, tegnap a miniszterelnök Facebook-oldalán bejelentette, hogy "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól.

Orbán Viktor mindezzel a Magyar Nemzetben megjelent IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét - így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket - ő maga is felsorolta a közösségi oldalon közzétett videoüzenetben.

Közölte: "az IMF és az EU Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott feltételeit" a kormánypárti képviselőcsoport is végigvette Sárváron, "van tehát tudásunk most már arról, mit várnak tőlünk azok, akiktől egy biztonsági, pénzügyi garanciát szeretnénk igénybe venni". "A lista hosszú, a sajtóban olvasható" - jegyezte meg.

Ezek a lépések viszont nem érdekei Magyarországnak, "ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett, én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet, hogy ezen az áron, így nem" - mondta Orbán a videóüzenetben.

A Fidesz-KDNP-frakció sárvári tanácskozásán ezért arra hatalmazta fel a kabinetet, hogy egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot hozzon tető alá a következő napokban, "ezen fogunk dolgozni" - közölte a kormányfő.

A Magyar Nemzetben megjelent állítólagos föltételekkel kapcsolatban egy, a jobboldalhoz kötődő, neve elhallgatását kérő közgazdász az atv.hu-nak azt mondta: nem tartja hitelesnek a listát, mivel az IMF nem így működik. A Nemzetközi Valutaalap valóban tesz ajánlásokat, azokban azonban programok végrehajtásáról, keretszámokról van szól és nem olyan lépésekről, mint például a nyugdíjak csökkentése. „A megjelent lista szerintem Habony Árpád írói munkásságának a része, amit az általam ismert közgazdászok egyöntetű fölháborodással fogadtak” – tette hozzá a korábbi magyar IMF-tárgyalásokra rálátással bíró forrásunk.

Ezzel teljesen egybevágóan nyilatkozott az atv.hu-nak Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter. Szerinte nyilvánvalónak látszik, hogy egy tudatos kommunikációs lépésről van szó. A szakember úgy látja: a kormányzat ilyetén kommunikációjának három célja van. Egyrészt a figyelmet szeretnék elterelni az elmúlt két év gazdaságpolitikai hibáiról, melyek következménye a stagfláció – azaz gazdasági stagnálással súlyosbított infláció –, a befektetők elmaradása és a beruházások csökkenése. Békesi szerint mindez nem hárítható a 2002 és 2010 közti nyolc évre.

Másrészt – folytatta a volt pénzügyminiszter –, szorosan összefüggően az első ponttal, az IMF-megállapodás csak akkor jöhet létre, ha a kormány teljesen átalakítja saját elszúrt gazdaságpolitikáját, beleértve az adórendszert, az egykulcsos személyi jövedelemadót, vagy a magas jövedelmű, nagycsaládosok családi adókedvezményét. A volt gazdaságpolitikus szerint a kormány pontosan tudja, hogy egy olyan, irreális költségvetés, mint amelynek a sarokszámait már elfogadták, az IMF számára elfogadhatatlan. Ezért úgy csinálnak – mondta Békesi –, mintha az ebben konstellációban népnyúzó IMF a kormány számára teljesíthetetlen dolgokat követelne, következésképpen folytatódik a szabadságharc. Békesi megjegyezte: a kormány munkahelyvédelmi programja teljesen irreális és fönntarthatatlan. Tehát – vélte a közgazdász a kormány a saját sarának beismerése helyett az IMF-et szeretné bűnbaknak kikiáltani.

Végül Békesi megjegyezte: a 2013-as költségvetés már elfogadott sarokszámai légvárakra épülnek, azt korrigálni szükséges: pótolni kell egy hatszázmilliárdos éves kiesést. Pontosan olyan típusú intézkedéseket kell meghozni, mint amelyeket a kormány az IMF szájába adott, nyilván azért, hogy azt mondhassák: ezeket a lépéseket az IMF kényszeríti ki. Tehát azt lehet majd mondani, hogy rákényszerülünk az IMF-megállapodásra. A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta: szerinte szó sincs arról, hogy az IMF konkrét lépéseket követelne, épp ellenkezőleg: az IMF vár, hogy a kormány mit akar csinálni. Az viszont már a kormány dolga, hogy milyen eszközökkel éri el a kívánt költségvetési célokat. „Olyan nincs, hogy ilyen listát ad az IMF” – fogalmazott a volt pénzügyminiszter.

Orbán Viktor majd mondhatja, hogy a világgazdasági helyzet annyira romlott, hogy kénytelenek vagyunk elfogadni ezeket a föltételeket – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e végül is lesz-e IMF-megállapodás, a szakember úgy felelt: a dolog teljesen kétesélyes. November 30-ig az Országgyűlésnek el kell fogadnia a költségvetést. A megállapodás viszont csak akkor jöhet létre, ha a költségvetést teljesen átírják. Békesi úgy összegzett: vagy lesz megállapodás télen, a költségvetés elfogadása után, vagy egyáltalán nem lesz.

   

A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit, a honatyák szerda este Sárváron kaptak tájékoztatást a feltételekről.

A lap szerint az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése és pénzjuttatás a bankszférának.

Ezen túl a megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, amely az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét - tették hozzá.

   

A Magyar Nemzet azt írta: a kemény feltételek ellenére Orbán Viktor miniszterelnök bízik abban, hogy ősszel megegyezéssel zárulnak az IMF/EU-hiteltárgyalások.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink