Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-09-04 10:20:59

Baltásgate: Kövért előre figyelmeztették a botrányról az örmények

A baltásgate kirobbanása óta az Országos Örmény Kisebbségi Önkormányzat (OÖKÖ) folyamatosan kapja a magyar többségi társadalomtól a bocsánatkérő leveleket – mondta Avanesian Alex az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az OÖKÖ alelnöke egy verset is felolvasott, amelyben valaki bocsánatot kér az örmény néptől.

Baltásgate: Kövért előre figyelmeztették a botrányról az örmények

Hírek, fotók, videók! Kattintson, lájkoljon minket és ossza meg a véleményét az atv.hu Facebook-oldalán is! Az atv.hu heti kérdésére pedig szavazzon a nyitólapon!

Ramil Sahib Safarov elengedése „mélységesen fölháborította a magyar közvéleményt” – közölte Avanesian, megismételve, hogy rengeteg, szimpátiát kifejező levelet kapnak.

Orbánnal nem tudtak beszélni, Navracsicsék lerázták az örményeket

Ha a magyarországi örmény közösség képviselőit a hatalom képviselői időben fogadják, meg tudták volna adni a szükséges információkat. Az augusztus 20-i állami ünnepen az OÖKÖ elnöke Orbán Viktorral szeretett volna beszélni – mondta az alelnök. A miniszterelnökkel nem sikerült, de Kövér Lászlóval és Répássy Róberttel „ejtett néhány szót, nem sok sikerrel”. Másnap az önkormányzat telefonon próbálta meg elérni Navracsics Tibort, de lerázták őket. Az OÖKÖ alelnöke azt mondta: azt szerették volna a miniszterelnök-helyettessel tudatni, hogy ugyan Magyarországon csak „nagyon kevés” örmény él és Örményországban csak három-három és fél millió, de Örményországon kívül kilencmillió. Hozzátette: az Egyesült Államokban „a második legnagyobb lobbi az örményeké és Franciaországban is hihetetlenül erős az örmény lobbi”.

Úgy összerántja az örményeket, mint az 1915-ös genocídium

Az ügy pártállásra való tekintet nélkül „úgy összerántja az örményeket”, mint az 1915-ös törökországi örmény genocídium vagy az 1988-as örményellenes azeri vérengzés – közölte Avanesian. „Örményország kicsi ebben az ügyben. A diaszpórának van mérhetetlen nagy ereje” – hangsúlyozta az alelnök, aki azt is közölte: Örményország 301-től keresztény állam.

Mindig az volt a válasz, hogy nem engedik el Safarovot

Avanesian Alex azt mondta: az OÖKÖ 2004 óta „figyelemmel kíséri ezt az ügyet”. Az önkormányzat képviselői annakidején segítettek a meggyilkolt örmény katonatiszt földi maradványainak hazaszállításában és megjelentek a Safarov-peren. Az OÖKÖ folyamatosan kérdezte a magyar hatóságokat, hogy „ugye, nem engedik ki Safarovot” és mindig az volt a válasz, hogy nem, „de most valahogy kezdtük érezni, hogy ki fogják adni”. Avanesian beszámolt róla: tizenegy-tizenkét nappal a kiadás előtt kaptak egy fülest is erről. „Azonnal figyelmeztettük az örmény külügyminisztériumot és a bécsi örmény nagykövetet” – tette hozzá.

Ramil Safarovot hazájában nemzeti hősként ünnepelték

A bécsi nagykövetség sem hitte el

Avanesian ugyanakkor finoman bírálta anyaországa kormányát: „senki nem hitt nekünk, a bécsi követség sem”. A bécsi örmény nagykövettel kapcsolatban egyébként az önkormányzati alelnök megjegyezte: egy éve van állomáshelyén. Ausztria mellett ő lett volna akkreditálva Szlovákiába és Magyarországra is, de a magyar köztársasági elnökök egy éve nem fogadták, „hogy átadja a megbízólevelét”. Ezzel kapcsolatban azt mondta: hónapokkal ezelőtt beszélt Schmitt Pál titkárságával az ügyet megsürgetendő, de hiába: visszahívást ígértek, „aztán ott is elindult egyfajta változás” – célzott az államfő bukására.

A hogyan továbbra vonatkozó kérdésre az alelnök azt mondta: az örmény diaszpóra részéről világszerte várhatóak tüntetések. Szeretnék megakadályozni, hogy mindenütt sor kerüljön a magyar zászló elégetésére, „ilyen irányban igyekszünk lépéseket tenni” – tette hozzá.

Jelentős gesztus lenne elismerni a népirtást

Arra a kérdésre, hogy egy magyar kormányfői önkritika-gyakorlás vagy Safarov kiadatásának kérése Azerbajdzsántól lendítene-e Örményország és Magyarország viszonyán, az alelnök elmondta, hogy biztosan, de inkább a realitás talaján szeretne állni. "Várjuk meg, míg minden oldalról lecsengenek az indulatok és tisztességes módon lehessen ezt a kérdést megközelíteni” – felelte Avanesian Alex. Jelentős gesztus lenne a magyar kormány részéről, ha elismerné az 1915-ös örmény népirtást – hozott egy elfogadható példát. Hozzátette: a világban többtucat ország ismerte el hivatalosan, hogy Törökország genocídiumot hajtott végre az örményekkel szemben, Magyarország azonban nincs köztük. „Ez egy méltó gesztus lenne” – mondta az alelnök. Egyszer szóba került a dolog, „de a török külügyminiszter azonnal ideutazott és le is vették a napirendről” – tette hozzá.

Avanesian Alex szerint gyanús lehet, hogy pont a közelmúltban került szóba, hogy Azerbajdzsán magyar államkötvényt vásárol, de kétséges, hogy az államkötvényüzlet és Safarov elengedése közti összefüggést „valaki tudja-e hivatalosan igazolni”. Arra a felvetésre, hogy a „törökök elismerték”, az önkormányzati alelnök úgy reagált: „akkor biztos a hír”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink