Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-09-01 12:49:22

Navracsics és Martonyi távozását követelik

Az LMP szerint a magyar kormány magyarázattal tartozik az Azerbajdzsánnak kiadott gyilkos ügyében, az ellenzéki párt szombaton, az MTI-nek megküldött közleményében együttérzéséről biztosította az örmény népet.

Navracsics és Martonyi távozását követelik

A kormány elsősorban a megsértett örmény népnek, valamint az ügy előtt megdöbbenve álló nemzetközi és hazai közvéleménynek tartozik magyarázattal - írták.

Utaltak arra, hogy az azeri baltás gyilkos - aki 2004-ben Magyarországon megölte örmény katonatársát - kiadása Azerbajdzsánnak példátlanul súlyos következményekkel járt: Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait hazánkkal.

Közölték, szinte kizártnak tartják, hogy ne tudta volna az ügyben érintett magyar minisztériumok egyike, hogy Azerbajdzsán mit tervez a kiadott bűnözővel.

Álláspontjuk szerint ha az igazságügyi minisztérium nem állt a helyzet magaslatán, akkor a külügyi tárca kötelessége lett volna felhívni a figyelmét a következményekre, mint írták, ehhez minden bizonnyal megvoltak a megfelelő információi.

Emlékeztettek arra is, hogy örmény civil szervezetek nemrég külön felszólították a kormányzatot, hogy ne adja ki az elkövetőt, "mert tudható, hogy hőst csinálnak belőle, megalázva ezzel az örmény népet".

Közölték, arra gondolni sem mernek, hogy a keleti nyitás jegyében, az azeriekkel való "gazdasági kapcsolatok élénkítése" jelszavával a magyar kormány azeri befektetésekért cserébe adta volna ki Ramil Sahib Safarovot. Hozzátették: nincs egy hete, hogy 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvény vásárlásáról érkezett hír az azeriektől.

Kovács László kezdeményezi a külügyi bizottság összehívását

Kovács László, az MSZP külügyi kabinetének vezetője az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnökeként kezdeményezi a parlamenti testület rendkívüli ülésének mielőbbi összehívását, és arra a kormány illetékeseinek meghívását.

A szocialista politikus ezt szombaton az MTI-vel közölte. Kovács László szerint tisztázni kell az ország megítélésének komoly károkat okozó lépések hátterét, és a kormány szándékát a tanulságok levonására.

Az ellenzéki képviselő szerint az Orbán-kormány szinte naponta követ el olyan durva hibát, amely súlyos károkat okoz Magyarország nemzetközi megítélésének. Hozzátette: most az a magyar kormányzati lépés váltott ki széles körű nemzetközi felháborodást, hogy kiadták Azerbajdzsánnak azt az azeri katonatisztet, aki 2004-ben Magyarországon brutális módon meggyilkolt egy örmény tisztet, és akit ezért a magyar bíróság jogerősen életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélt.

Kovács László szerint a magyar kormány illetékeseinek tudniuk kellett, hogy Ramil Sahib Safarovot hazájában nemzeti hősként fogják ünnepelni, és fel sem fog merülni, hogy ott töltse le a jogerős büntetést.

Ezért szerinte a magyar döntést megfelelő azeri garanciához kellett volna kötni. Ha ez megtörtént - fűzte hozzá -, és azt az azeri fél megszegte, akkor az azeri köztársasági elnöki kegyelem hírére azonnal határozottan tiltakozni kellett volna. Ez azonban mostanáig nem történt meg, és a kormány azóta is hallgat döntése indokairól.

Kovács László szerint ráadásul a magyar-azeri kapcsolatok alakulása, a többszöri kormányfői és más magas szintű találkozók, a magyar kötvények vásárlásának azeri szándéka igen rossz - mint mondta, reméli hamis - látszatot is kelt, mintha ez állna a döntés hátterében.

DK: Navracsics mondjon le

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli Navracsics Tibor igazságügyi miniszter lemondását, és kezdeményezi az Országgyűlés külügyi bizottsága rendkívüli ülésének azonnali összehívását.

Az ellenzéki párt szombaton, az MTI-nek küldött közleményében azt írta, szerintük Orbán Viktor miniszterelnök áruba bocsátotta Magyarország becsületét.

A DK szerint előre látható volt, hogy az "azeri kölcsön reményében" Azerbajdzsánnak kiadott, örmény tiszttársát nacionalista indulatból agyonverő baltás gyilkos kegyelmet kap.

Álláspontjuk szerint a kormány ezzel a lépésével azt üzente az egész világnak, hogy Magyarország olyan hely, ahol az emberélet eladó, ahol a baltás gyilkos nem jól megérdemelt büntetését töltő bűnöző, hanem túsz, akit némi váltságdíj reményében tartanak fogva és engednek szabadon.

"Az Orbán-kormány lépését megvetéssel és undorral fogadó nemzetközi reakciókon lemérhető, hogyan vélekedik erről a civilizált világ" - fűzték hozzá.

   

A DK szerint a kormány a gyilkos kiadásával "nemcsak a magyar népet, hanem az egész örmény nemzetet is szembeköpte, beleértve a Magyarország területén élő örmény kisebbséget is".

SZEMA: Martonyi is menjen!

A parlamenti ellenzéki pártok mellett a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) is kiadott egy kommünikét, melyben azt írják: Magyarország kormánya úgy járt el az azeri baltás gyilkos szabadon bocsátásával, mintha egy valóban "félázsiai népség" képviselője, vezetője lenne.

Azt írják, "Orbán Viktor, a jelek szerint, sem az evangéliumokat, sem az örmény genocidium szak- és szépirodalmát nem ismeri. A magyar kormány szégyentelen módon megsértette Örményországot, ahogy ezt az örmény elnök jogosan és határozottan elmondta. De megsértette katonai szövetségeseinket is, megsértette az EU többi tagországát, közös európai értékrendünk alapjait tagadta meg. Ezeken túlmenően mélyen megsértette Magyarország népeit is, akik évszázadok óta együtt élnek az ide vetődött, sokszor menekültként érkezett örményekkel" - részletezik álláspontjukat.

A fentiek miatt azt várják Martonyi Jánostól, hogy azonnali hatállyal mondjon le tisztségéről. "Arra az önhatalmú diplomáciai sértésre, amit a kormányfő elkövetett, a jelenlegi helyzetben ez lenne a minimálisan elvárható első lépés, amely valamiképp az ország becsületének helyreállításához vezethetne" - zárul a közlemény.

Az SZDSZ bocsánatot kér az örményektől

„Mi, magyar liberálisok kérünk bocsánatot Örményország állampolgáraitól Magyarország kormánya helyett, amely megbocsátatlan tettével cinkosa lett azoknak, akik egy rasszista gyilkos hőssé avatásában részt vettek” – fogalmaz az SZDSZ szombati közleménye.

„A magyar állampolgárok többsége békeszerető, józan demokrata, amely elítéli kormánya felelőtlen árulását, megérti az örmény nép felháborodását, és e bűnös rezsim megbuktatását követően minden erejével törekedni fog a két ország közötti kapcsolatok újbóli rendezésére” – zárul a szabaddemokraták dokumentuma.

A Fidesz szerint egy nemzetközi jogilag lezárt ügyről van szó

Nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét.

"A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy" - közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szombaton az MTI-vel.

   

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az üggyel kapcsolatban pénteken délután adott ki közleményt, ebben egyebek mellett azt írták, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján.

   

Emlékeztettek arra, az elítélt kérheti akár az ítélkező államtól, akár a végrehajtó államtól, hogy az elítélt személyek átszállításáról szóló strasbourgi európai egyezmény alapján szállítsák át.

   

Azt írták, a Magyarországon 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó szabadságvesztés börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján a kiszabott büntetés letöltéséhez az átszállítását kérte Azerbajdzsánba.

   

Az egyezménynek Azerbajdzsán és Magyarország is részese, azt a magyar Országgyűlés az 1994. évi XX. törvénnyel hirdette ki. Az egyezmény szerint az egyik fél területén elítélt a kiszabott büntetés letöltéséhez az egyezmény rendelkezéseinek megfelelően a másik fél területére átszállítható. Az elítélt kérheti akár az ítélkező államtól, akár a végrehajtó államtól, hogy az egyezmény alapján szállítsák át.

   

Rögzítették: a végrehajtó állam illetékes hatóságainak folytatniuk kell a büntetés végrehajtását, vagy bírósági, illetőleg államigazgatási eljárás keretében át kell alakítaniuk az ítéletet a végrehajtó állam határozatává. A végrehajtás folytatása esetén a végrehajtó állam kötve van az ítéletnek az ítélkező államban meghatározott jogi természetéhez és időtartamához - mutatott rá a KIM közleménye.

   

A KIM idézte az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium tájékoztatását, amely szerint a Magyarországon meghozott ítélet alapjául szolgáló cselekmény az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv szerint is bűncselekmény, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

   

Az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az azeri minisztérium arról is tájékoztatta a KIM-et, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján.

   

Kitértek arra: mivel Ramil Sahib Safarov átszállításának az egyezmény által megkövetelt feltételei fennállnak, az elítélt átszállítását a közigazgatási és igazságügyi miniszter engedélyezte. Ramil Sahib Safarovot pénteken átszállították Azerbajdzsánba.

   

Az egyezmény szerint az átszállítást követően a büntetés végrehajtására a végrehajtó állam joga irányadó és egyedül ez az állam illetékes a megfelelő döntések meghozatalára - mutatott rá a minisztérium.

   

A közleményben megemlítették, hogy Magyarországról a strasbourgi európai egyezmény alapján 2010-ben 11 elítéltet, 2011-ben 7 elítéltet, 2012-ben eddig 8 elítéltet szállítottak külföldre. Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében is mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint jár el - tették hozzá.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink