Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-09-01 16:27:15

"A magyarok eladták a becsületüket" Örmény tüntetések

Újabb tüntetésre került sor az örmény fővárosban, Jerevánban a külügyminisztérium és Magyarország tiszteletbeli konzuljának irodája előtt. A több száz fős tiltakozó tömeg egy magyar zászlót is elégetett. Az ügy előzménye, hogy a magyar kormány kiadta, Baku pedig elnöki kegyelemmel szabadlábra helyezte, sőt előléptette Ramil Sahib Safarovot, aki 2004-ben Budapesten meggyilkolta egy örmény katonatársát. Az örmények szerint Magyarország az azeriektől várt 2 milliárd euróért adta ki a baltás gyilkost.

"A magyarok eladták a becsületüket" Örmény tüntetések

Szombaton ismét tüntetésre került sor Magyarország tiszteletbeli konzuljának az irodája előtt az örmény fővárosban, Jerevánban. A több száz fős tüntető tömeg tojással, paradicsommal és aprópénzzel dobálta meg a magyar lobogót - az örmények azzal vádolják a magyar kormányt, hogy "alkut kötött" Bakuval azért, hogy részesüljön Azerbajdzsán energiahordozóiból. "A magyarok prostituáltként eladták a becsületüket és a lelkiismeretüket az azerieknek" - idézte az egyik tüntetőt az AFP hírügynökség.

         Pénteken és szombaton is magyar zászlót égettek Jerevánban.

Ramil Sahib Safarov kiadása miatt Örményország még pénteken megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. "Hivatalosan bejelentem, hogy mától megszakítjuk diplomáciai kapcsolatainkat és minden hivatalos viszonyt Magyarországgal" - jelentette be Szerzs Szargszján örmény elnök a kaukázusi országban akkreditált ENSZ-tagállamok nagykövetei előtt. "Sem én, sem Örményország nem fogadja ezt el. Az örmény nép ezt nem bocsátja meg" - fogalmazott Szerzs Szargszján.

   

Safarov, a baltás gyilkos

Safarov a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon tanult, s 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény katonatársát, Gurgen Markarjánt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börbönbüntetésre ítélte, s a Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

 

A kegyelmi döntést az azeri államfő az ország alkotmánya - az elnöki jogköröket felsoroló 109. cikk 22. bekezdése - alapján hozta meg. Ez kimondja, hogy a köztársaság elnöke kegyelmet gyakorolhat.

   

Helyreállt az igazság - jelentette ki szabadulása után Safarov, hozzátéve, hogy kész folytatni katonai szolgálatát. Az APA azerbajdzsán hírügynökség beszámolója szerint köszönetet mondott Ilham Aliyev elnöknek, az azerbajdzsán haderő főparancsnokának a kegyelemért.

   


Safarov kiadatása ellen tüntetnek Jerevánban a magyar konzulátus előtt.

"Bár nyolc évet töltöttem külföldön magánzárkában, sosem veszítettem el a reményt. Amikor elérkezett az idő, a főparancsnok megoldotta a kérdést. Kész vagyok tovább szolgálni országomat és népemet" - fogalmazott a 35 éves férfi.

   

Jogerős ítélete kihirdetésekor 2007-ben az utolsó szó jogán még azt hangoztatta, hogy megbánta tettét. "Nem azért vettem baltát, és mentem az áldozat szobájába, hogy öljek. Nem akartam bántani, nem készültem a gyilkosságra, ma sem tudom, hogy történt, megbántam" - jelentette ki akkor.

 Így gyalázták a magyar zászlót a jereváni tüntetők

   

Azerbajdzsán: döntő szerepe volt a kiadatásban Orbán Viktor látogatásának.

Félrevezették a magyar kormányt?

   

Az azeri baltás gyilkost pénteken szállítottak át Azerbajdzsánba - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel. A KIM szerint a bakui igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem közvetlenül folytatja az ítélet végrehajtását.

   

A magyar szaktárca emlékeztetett arra, hogy az azerbajdzsán férfi az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján a kiszabott büntetés letöltéséhez kérte átszállítását Azerbajdzsánba. Az egyezménynek Azerbajdzsán és Magyarország is részese.

    

A KIM idézte az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium tájékoztatását, amely szerint a Magyarországon meghozott ítélet alapjául szolgáló cselekmény az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv szerint is bűncselekmény, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

   

Az azeri baltás gyilkos kiadatásánál Magyarország nem követett el nemzetközijog-sértést, a vonatkozó európai egyezmény szabályainak megfelelően, jogszerűen járt el - vélekedett Lattmann Tamás nemzetközi jogász az MTI-nek nyilatkozva.

   

Magyarország az 1957-es strasbourgi európai kiadatási egyezmény és az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján mérlegelhette az elítélt férfi kiadatását. Az egyezményben szereplő feltételek pedig teljesültek - tette hozzá a nemzetközi jogász. A kiadatási egyezmény tartalmazza az aláíró tagállamoknak azt a jogát is, hogy az elítélt amnesztiában részesülhet, s az azeri elnök élt a kegyelemgyakorlás jogával.

   

Lattmann Tamás személyes véleménye szerint "lehetett tudni, lehetett számítani rá, hogy ez lesz a dologból". Úgy fogalmazott: "ez várható volt, tekintettel arra, amilyen politikai vihart kavart az ügy Azerbajdzsánban a bűncselekmény elkövetésekor".

Sorra jelennek meg a magyar közéleti blogokon olyan magyarázatok,amelyek szerint azeri részről Safarov kiadatása volt a feltétele annak, hogy a kaukázusi ország magyar államkötvényeket vásároljon. Az okfejtések szerint nem véletlen, hogy a nyáron Orbán Viktor Azerbajdzsánban arról beszélt, hogy szorosabb együttműködést szeretne a Kaszpi-tenger térségével, majd Szijjártó Péter az azeri gazdaságfejlesztési miniszterrel is tárgyalt. A hírek arról szóltak, hogy Azerbajdzsán 2-3 milliárd euró értékben vásárolhat 2-3 éves futamidejű magyar államkötvényt, amire nagy szükség lehet a bizonytalan IMF/EU-tárgyalások árnyékában. Állítólag ennek a hitelnek a feltétele lehetett a baltás gyilkos kiadatása - amit az azeriek egyébként már korábban is kértek, ám ennek eddig Magyarország nem tett eleget. Ezt az álláspontot képviselik az örmény tüntetők is, akik Jerevánban pénzérméket dobáltak a magyar zászlóra, azt hangoztatva, hogy "Magyarországot eladták".

"Lehetetlen, hogy a magyar kormány ne tudta volna" 

Az örmény külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint - amelyet szombatra virradóra idézett a news.am hírportál - az örmény hatóságok többször tájékoztatták a magyar kormányt arról, hogy Azerbajdzsánban állami szinten - államfői szinten is - dicsőítik Ramil Safarov bűncselekményét.

   

"Lehetetlen, hogy Magyarország kormánya ne tudott volna a különféle szintű és kaliberű azerbajdzsáni hatóságok számos megnyilatkozásáról, aminek következésképpen elegendő alapot kellett volna szolgáltatnia ahhoz, hogy kételyek merüljenek fel a bírósági ítélet végrehajtását illetően Azerbajdzsánban" - írja az örmény külügyminisztérium, amely szerint a magyar kormány így "osztja a felelősséget a súlyos bűntényért".

   

A tárca szerint "a magyar kormány különféle szinteken, így a legmagasabb szinten is az utolsó pillanatig arról győzködte az örmény kormányt, hogy nem tesz egyetlen olyan lépést sem, amely eredményeképpen a gyilkosságot elkövető személyt illetően nem teljesül az igazságszolgáltatás, és egyértelműen kizárta az átadás mindenfajta lehetőségét".

   

"Örményország a magyar kormány döntését barátságtalan lépésnek tartja, amely aláássa a partneri kapcsolatokat Örményország és Magyarország között" - áll a külügyminisztérium közleményében, amely hozzáteszi, hogy a tárca a magyar külügyminisztérium tudomására hozta az örmény kormány döntését a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításáról.

Mélységes felháborodásának és csalódottságának adott hangot az örmény igazságügyi miniszter magyar kollégájának írt levelében amiatt, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak az életfogytiglani börtönre ítélet azeri katonatisztet. Hrair Tovnaszján a levélben kétségét fejezte ki Navracsics Tibor őszinteségében. Szerinte a magyar miniszternek tudnia kellett, mi történik Safarovval a kiadatása után, valamint azt is, hogy olyan országnak ad ki egy "etnikai gyűlöletből elkövetett gyilkosságért" elítélt embert, ahol az illetőt hősként tisztelik. Tovnaszján szerint Navracsics Tibornak biztosítékokat kellett kapnia az azeri féltől arra, hogy az elítélt Azerbajdzsánban folytatja büntetése letöltését, de a magyar miniszternek tudatában kellett lennie, hogy e biztosítékok nem hitelt érdemlőek.

Külügy, KIM: a kiadatás a nemzetközi jog alapján történt.

Washington magyarázatot vár  

Barack Obama aggódik a Ramil Safarovnak adott azeri elnöki kegyelem miatt, s Washington arra kéri Budapestet, magyarázza meg, miért döntött úgy, hogy hazaengedi az azeri katonatisztet, akit Magyarországon egy örmény katonatiszt meggyilkolásáért ítéltek el - derült ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa, valamint az amerikai külügyminisztérium szóvivője által pénteken kiadott közleményekből.

"Obama elnököt mélységes aggodalommal töltötte el a mai bejelentés, miszerint Azerbajdzsán elnöke megkegyelmezett Ramil Safarovnak" - áll a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Tommy Vietor által kiadott közleményben. "Tolmácsoljuk az azeri hatóságoknak a Safarovnak adott kegyelem miatti csalódottságunkat. Ez a cselekedet ellentétes a regionális feszültség csökkentése és a megbékélés érdekében tett erőfeszítésekkel" - hangsúlyozta a közlemény. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hozzátette, hogy Magyarországot is megkérték arra, magyarázza meg a Safarov hazaküldésével kapcsolatos döntését.

Közleményt adott ki pénteken az üggyel kapcsolatban Patrick Vetrell, az amerikai külügyminisztérium szóvivője is, aki úgy fogalmazott: "További részleteket várunk Magyarországtól azzal a döntéssel kapcsolatban, hogy Safarovot átengedte Azerbajdzsánnak".

A külügyi állásfoglalás is arról szólt, hogy az Egyesült Államokat aggasztja a kegyelem, amelyben az azeri elnök a Bakuba pénteken hazatérő katonatisztet részesítette. Vetrell rámutatott, hogy az amerikai külügyi tárca magyarázatot vár Azerbajdzsántól, és elítél minden olyan lépést, amely szítja a térségbeli feszültséget.

Obama amerikai elnököt is aggasztja a kegyelem.

Tüntettek a washingtoni magyar nagykövetségnél

Szapáry György washingtoni magyar nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy péntek délután mintegy féltucatnyi örmény tüntető tiltakozott két órán át az amerikai fővárosban működő magyar diplomáciai képviselet előtt.

Az Amerika Örmény Nemzeti Bizottsága (ANCA) pénteken a szervezet weboldalán keresztül arra szólította fel támogatóit, hogy mind a washingtoni magyar nagykövetnél, mind Obama elnöknél tiltakozzanak az ellen, hogy "az igazságszolgáltatást nevetség tárgyává tették". Az akciófelhívás megfogalmazása szerint "a magyar kormány kiszolgáltatta (szabadon engedte)" Safarovot. Az ANCA elnöke, Ken Hachikian levelet írt Obama elnöknek, amelyben arra kérte őt, hogy "nyilvánosan bírálja Magyarországot az ismert és bűnbánatra nem hajlandó terrorista kiadatása miatt", és nyíltan ítélje el Bakut, követelje Safarov újbóli bebörtönzését. A testület erőteljes amerikai fellépést sürgetett amiatt, hogy "Azerbajdzsán kormánya erőszakra bátorítja saját állampolgárait".

Amire az LMP gondolni sem mer

Az LMP szerint a magyar kormány magyarázattal tartozik az Azerbajdzsánnak kiadott gyilkos ügyében, az ellenzéki párt szombaton, az MTI-nek megküldött közleményében együttérzéséről biztosította az örmény népet.

A kormány elsősorban a megsértett örmény népnek, valamint az ügy előtt megdöbbenve álló nemzetközi és hazai közvéleménynek tartozik magyarázattal - írták. Közölték, szinte kizártnak tartják, hogy ne tudta volna az ügyben érintett magyar minisztériumok egyike, hogy Azerbajdzsán mit tervez a kiadott bűnözővel. Álláspontjuk szerint ha az igazságügyi minisztérium nem állt a helyzet magaslatán, akkor a külügyi tárca kötelessége lett volna felhívni a figyelmét a következményekre, mint írták, ehhez minden bizonnyal megvoltak a megfelelő információi.

Emlékeztettek arra is, hogy örmény civil szervezetek nemrég külön felszólították a kormányzatot, hogy ne adja ki az elkövetőt, "mert tudható, hogy hőst csinálnak belőle, megalázva ezzel az örmény népet". Közölték, arra gondolni sem mernek, hogy a keleti nyitás jegyében, az azeriekkel való "gazdasági kapcsolatok élénkítése" jelszavával a magyar kormány azeri befektetésekért cserébe adta volna ki Ramil Sahib Safarovot. Hozzátették: nincs egy hete, hogy 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvény vásárlásáról érkezett hír az azeriektől.

Örmény hackerek megtámadták az azeri elnök honlapját

Örmény számítógépes kalózok támadták meg az azerbajdzsáni államfő honlapját, és felrakták rá annak az örmény katonának a fényképét, akit azeri katonatársa 2004-ben Budapesten baltával lemészárolt - jelentette szombaton az armenpress örmény hírügynökség internetes oldala.

Samvel Martiroszjan információbiztonsági szakértő szerint a hackerek nem léptek be a website belső adatbázisába, csak a felirattal ellátott fényképet csatolták az oldalhoz. A támadás oka szerinte az volt, hogy az örmény tiszttársát kegyetlenül lemészárló Ramil Safarovot az azeri hatóságok szabadon bocsátották.

DK: Navracsics mondjon le!

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli Navracsics Tibor igazságügyi miniszter lemondását, és kezdeményezi az Országgyűlés külügyi bizottsága rendkívüli ülésének azonnali összehívását.

Az ellenzéki párt szombaton, az MTI-nek küldött közleményében azt írta, szerintük Orbán Viktor miniszterelnök áruba bocsátotta Magyarország becsületét. A DK szerint előre látható volt, hogy az "azeri kölcsön reményében" Azerbajdzsánnak kiadott, örmény tiszttársát nacionalista indulatból agyonverő baltás gyilkos kegyelmet kap.

Álláspontjuk szerint a kormány ezzel a lépésével azt üzente az egész világnak, hogy Magyarország olyan hely, ahol az emberélet eladó, ahol a baltás gyilkos nem jól megérdemelt büntetését töltő bűnöző, hanem túsz, akit némi váltságdíj reményében tartanak fogva és engednek szabadon. "Az Orbán-kormány lépését megvetéssel és undorral fogadó nemzetközi reakciókon lemérhető, hogyan vélekedik erről a civilizált világ" - fűzték hozzá.

A DK szerint a kormány a gyilkos kiadásával "nemcsak a magyar népet, hanem az egész örmény nemzetet is szembeköpte, beleértve a Magyarország területén élő örmény kisebbséget is".

Hősként ünneplik Safarovot

Őrnaggyá léptette elő a Budapesten örmény katonatársát megölő Ramil Safarovot Safir Abiyev azeri védelmi miniszter - jelentette szombaton a trend azeri internetes hírportál.

A bakui védelmi minisztérium közleménye szerint a miniszter fogadta Safarovot, gratulált neki hazatéréséhez, s az Ilham Aliyevtől elnyert kegyelemhez. További sikereket kívánt neki katonai téren folytatandó tevékenységéhez. A miniszter köszönetet mondott az államfőnek - aki egyben a hadsereg főparancsnoka is - azért a nagy figyelemért és gondoskodásért, amelyet a tiszt iránt tanúsított.

     A baltás gyilkos portréja még Ilham Aliyev államfő Facebook-oldalán is feltűnt - mint nyitókép.

"Az azerbajdzsán külügyminisztérium nagyra értékeli a magyar fél közreműködését Ramil Safarov hazatérésében" - nyilatkozta a Trendnek Elman Abdullayev, a minisztérium szóvivője. "Az azerbajdzsáni fél már egy ideje dolgozott ezen, s rendkívül nagyra értékeljük a magyar fél együttműködését ebben a kérdésben" - mondta.

"Ilham Aliyev elnök Ramil Safarovnak megkegyelmező rendelete az elszántság, a bátorság és az igazság diadala" - közölte a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt alelnöke és végrehajtó titkára, Ali Ahmedov a párt hivatalos honlapjával. 

A politikus szerint Safarov szabadon bocsátása Karabah (az Azerbajdzsánból kivált örmény enklávé) felszabadításának előjele. "Karabah és Ramil is szabotőrök áldozata lett. Az elsőt az ellenség foglalta el, a második sok évig volt börtönben. Ramilt elengedték, a következő lépés Karabah felszabadítása" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Safarov szabadulása Azerbajdzsán békés politikájának az eredménye.

Az azeri internetes honlapok szerint hazájában hősként ünneplik a Budapesten 2007-ben jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt katonát. Ramil Safarov szabadulása után felkereste a neki kegyelmet adó államfő apjának, az azeri KGB-főnökből és kommunista pártbeli első titkárból, az SZKP KB Politikai Bizottsága tagjából Azerbajdzsán elnökévé lett Heydar Aliyevnek az emlékművét, majd virágot helyezett el a hősök fasorában is, ahol mások mellett a Karabahért Örményországgal vívott háború halottai is nyugszanak.

Fidesz szerint egy nemzetközi jogilag lezárt ügyről van szó

Nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét.

"A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy" - közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szombaton az MTI-vel.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az üggyel kapcsolatban pénteken délután adott ki közleményt, ebben egyebek mellett azt írták, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján.

Orbán szerepe

Novruz Mammadov, az azerbajdzsáni elnök külügyi vezetője egy azeri hírportálnak elmondta, hogy egy évig folytak a titkos tárgyalások Magyarországgal és Ramil Safarov kiadatásában döntő szerepe volt a magyar miniszterelnök azeri látogatásának.

Igen, Ramil Safarov Azerbajdzsánban van, jelentette ki az azeri elnök külügyi feladatokért felelős irodájának vezetője, Novruz Mammadov a Newtimes.az nevű hírportálnak adott interjúban.

Mammadov beszámolt róla, hogy Ilham Aliyev azeri elnök írta alá a Magyarországon elítélt Ramil Safarov kegyelmi kérvényét, abban a pillanatban, ahogy a 35 éves férfi Azerbajdzsánba érkezett. A külügyi vezető szerint az államfő ezzel ismét bizonyította, hogy minden azeri polgárnak az elnöke.

Mammadov szerint ugyanakkor vannak némelyek, akik másnak tulajdonítják Safarov hazatérését, mellyel kapcsolatban fals információk is megjelentek. „Mindenki meg kell, hogy értse, hogy Ramil Safarov kiadatása egy igen érzékeny téma”, fogalmazott a külügyi vezető, aki szerint az ügynek különleges politikai súlya van. Mammadov azon véleményének is hangot adott, hogy az örmények Azerbajdzsán-ellenes kampányt folytatnak, amihez megpróbálnak minél többeket megnyerni.

A külügyi vezető a kiadatásról is nyilatkozott, elmondta, hogy a nyilvánosságtól teljesen elzárt környezetben folytak a titkos tárgyalások, melyek az azerbajdzsáni elnök különleges felügyelete alatt zajlottak az elmúlt évben. „Ezzel egyidőben Ilham Aliyev elnök felügyelte az egyeztetéseket a magyar és azeri rendészeti erők között. Az ügyben döntő szerepe volt annak a megegyezésnek, melyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök azerbajdzsáni látogatása alatt értek el”- magyarázta Mammadov, majd hozzátette: Ramil Safarov kiadatása az azeri elnök döntésének és állhatatosságának köszönhető.

Gyurcsány: az erkölcstelenség kormánya Orbáné

Az erkölcstelenség kormányának nevezte Orbán Viktor kabinetjét Gyurcsány Ferenc vasárnap Budapesten.

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja "alternatív tanévnyitóján" felszólalva - az azeri baltás gyilkos kiadatására utalva - azt mondta: "az a kormány, amely harminc ezüstért engedi eladni az ország tisztességét, amely gyilkost enged ki megérdemelt börtönbüntetéséből, ne vezessen be erkölcstant" az iskolákban.

Az oktatási államtitkárság épülete előtt tartott rendezvényen a nagyjából kétszáz megjelent a többi között az iskolák államosítása és a tankötelezettség korhatárának leszállítása ellen demonstrált.

A DK szimpatizánsai ezután az igazságügyi minisztérium elé vonultak, tiltakozásul amiért a kormány pénteken kiadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársát meggyilkoló, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarovot, aki hazájában kegyelmet kapott.

Gyurcsány Ferenc újságíróknak azt mondta: az ő kormányát is megkeresték az azeriek a kiadatás érdekében, de világos volt, hogy Safarovot hősként ünnepelnék és szabadon engednék. Szerinte ezt Orbán Viktornak is tudnia kellett.

atv.hu / MTI / AFP / Facebook / YouTube

Ajánlom

További belföldi híreink