Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-09-01 08:33:15

„Agyhalott” Kemény választ kapott @dajcstomi

Mindenki mást mond: eltérően ítélik meg a pártok Kolláth György kijelentéseit. Az alkotmányjogász azt mondta, hogy a választási rendszer átalakítása során eljöhet az a helyzet, hogy a demokratikus ellenzéknek meg kell fontolnia a választástól való távolmaradás lehetőségét. Az MSZP indulna a választásokon, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint viszont nem zárható ki, hogy a kormány intézkedései miatt az ellenzék nem vesz részt egy választáson. Kolláth György közben agyhalottnak nevezte válaszában Deutsch Tamást, aki tegnap lehülyézte az alkotmányjogászt.

„Agyhalott” Kemény választ kapott @dajcstomi

Lehet, hogy 2014-ben már kevesebb párt neve szerepel majd a szavazócédulákon. Kolláth György ugyanis szerdán arról beszélt az MSZP alelnökével közösen tartott tájékoztatóján, hogy a választási rendszer átalakítása során eljöhet az a helyzet, hogy a demokratikus ellenzéknek meg kell fontolnia a választástól való távolmaradás lehetőségét.

Molnár Zsolt is hallotta ezt. Az MSZP-s képviselő az ATV START-ban azt mondta: indulnak a választásokon. Szerinte, ha ez a választási rendszer lesz a 106 körzetben, akkor 60-70 körzetben nagyon komoly győzelmi esélye van az MSZP-nek.

Hiller István szerint választást nyerni csak az tud, aki indul. A képviselő úgy látja, hogy az MSZP esélyes lehet a politika közvetlen formálására. „Az MSZP, minden választáson, ahol csak tud, induljon el. Nekünk az a dolgunk, hogy magyar választókat képviseljünk. Az a dolgunk, hogy azok, akik hisznek bennünk, azoknak a véleményét megjelenítsük, az a dolgunk, hogy harcoljunk értük” – mondta el az ATV-nek Hiller István, szocialista országgyűlési képviselő.

Bár az LMP vezető testületei nem tárgyaltak a kérdésről, a frakcióvezető-helyettes azt mondja: csekély mértékben ugyan, de lehet realitása annak, hogy a demokratikus ellenzék távol maradjon a 2014-es választásoktól. „Én személy szerint azt gondolom, hogy az elmúlt két év szomorú tapasztalata alapján nem lehet teljes mértékben kizárni azt a lehetőséget, hogy a Fidesz olyan mértékben korlátozza a szabad választás lehetőségét, hogy az ellenzék számára az lehet a legjobb megoldás, hogy fölhívja a társadalom, és a nemzetközi közvélemény figyelmét azzal, hogy nem vesz részt egy színjátékban” – mondta az ATV-nek Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese.

Egy választási bojkott esetén – mint mondta – a demokratikus harcot az utcán kéne megvívni. Karácsony Gergely szerint az LMP továbbra is önállóan készül a választásokra.

Az ATV kereste a Demokratikus Koalíciót is, de ott azt mondták, hogy csak holnap, a háromnapos elnökségi ülés után nyilatkoznak. Azt a sajtóhírt viszont cáfolták, hogy Gyurcsány Ferenc éhségsztrájkba kezdene, az előzetes választói regisztráció ellen.

Kolláth György szerdán arról beszélt: el kell azon gondolkodni, hogy a demokratikus pártoknak szabad-e olyan versenyben részt venniük, amelyen az egyik induló százméteres síkfutásban, a másik száztíz méteres gátfutásban áll rajthoz. Ezt a véleményét ma is fenntartotta. „Lehet olyan jogi helyzet, és az még inkább rontható, hogy kerékpáros hasonlattal: indul a verseny, a Fidesz-KDNP versenybiciklivel indul, a Jobbik háromkerekű triciklivel, a demokratikus ellenzék meg szobabiciklivel. Ez nem korrekt verseny, ezt nem lehet csinálni” – vélekedett az alkotmányjogász.

Kolláth szerint „őrült politikai kockázatai” vannak annak, ha egy választáson csak a Fidesz, a KDNP, és a Jobbik indul, de ez – mint mondta – még mindig tisztább helyzet, mint, ha valaki odaáll pofozógépnek.

Kolláth György kijelentései után Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt írta a Twitteren (@dajcstomi), hogy „egy napig annyira reméltem, hogy hallgatnak szegény hülye Kolláthra." Az alkotmányjogász erre a Facebookon így reagált: „méltatlan volna szellemi párbajt vívni fegyvertelennel". Aztán pedig Deutsch Tamásra utalva azt írta: megértőnek kell lenni vele. Vagy büszkén mutogatni: nézzék csak, az agyhalál lábon kihordható” – írta Kolláth György.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink