Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-08-31 08:26:59

Lázár: disznótól disznóig terjed Budai portfóliója

A korrupció az előző kormányzat ideje alatt rendszerszerűen működött. Így összegezte Budai Gyula az elszámoltatás két évének mérlegét. A leköszönő elszámoltatási kormánybiztos több mint 1400 ügyet vizsgált, 61 esetben tett büntetőfeljelentést, amelyből 7 ügyben már megtörtént a vádemelés. Van azonban számos olyan ügy is, amelynél nem történt bűncselekmény, ezekről összefoglalót küldtünk az érintett tárcákhoz – tette hozzá Budai Gyula.

Lázár: disznótól disznóig terjed Budai portfóliója

A sukorói kaszinó beruházás tervezett helyszíne, a meghiúsult telekcsere-ügy a Fidesz-kormány elszámoltatási hadjáratának emblematikus témája lett. Gyurcsány Ferencet gyanúsítottként hallgatta meg tavaly októberben az ügyészség, majd júliusban hivatalosan is nyilvánosságra hozták: bizonyítottság hiányában megszüntetik ellene az eljárást.   

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosként a Bábolnai Ménesbirtok eladásának ügyében járt a bíróságon. A még 2010 előtt indult ügyről azonban szintén a napokban mondta ki a Komárom-Esztergom megyei Törvényszék, hogy nem történt bűncselekmény. Csak kettő az elszámoltatási ügyekből.

A 2002 és 2010 közötti kormányzati időszakot érintő elszámoltatás feltáró munkája során azonban – mutatjuk – 1442 ügyet vizsgáltak. 110 nyilvános jelentést készített, 61 esetben tett büntetőfeljelentést, amelyből 30 ügyben még folyik a nyomozás, 7 ügyben viszont már megtörtént a vádemelés. A nyomozások során 47 embert gyanúsítottak meg, és 39 ellen emeltek vádat.

„A lefolytatott vizsgálatok azt igazolják, hogy az előző kormányzat ideje alatt rendszerszerűen működött, rendszerszerűen történt az uniós és a nemzeti források lenyúlása” – mondta Budai Gyula, leköszönő elszámoltatási kormánybiztos.

 

Budai gyula szerint az előző kormányzatokhoz kötődő szinte összes miniszter és államtitkár neve felmerült "valamilyen szinten" az ügyekben. "A két miniszterelnöké mindenképpen" tette hozzá. Igaz, vannak közülük, akiket nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgattak meg.

„Az a népi vélekedés, hogy a szocialisták szétlopták az országot, ezen dokumentumból rendszerszerűen megrajzolható” – vélekedett Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János szerint vannak olyan ügyek, amelyeknek a teljes dokumentációja eltűnt. Ezekben további eljárás indul, az azonban már nem Budai Gyulával. A kormánybiztosi posztja ugyanis holnap megszűnik. Orbán Viktor számos fontos feladatban számít Budai Gyula munkájára a jövőben is – mondta Lázár János.

„A disznók jóléti körülményeinek a meghatározásával foglalkoztunk közösen az elmúlt 10 évben, bocs, 10 napban. Elég széles a szortiment, amivel foglalkozunk az egyik legintelligensebb magyar haszonállatok, a disznók felkarolása legalább olyan fontos Budai államtitkár úrnak, mint a politikai disznók fölkutatása volt az elmúlt másfél évben. Tehát disznótól disznóig terjed a portfólió” – mondta Lázár.

Az államtitkárok azonban kijelentették: a megindult büntetőeljárások sikere nem az ő felelősségük, hanem az adott hatóságok asztalára tartozik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink