Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-08-28 13:26:59

Halott fasisztának írt kérelmet Hajdu János. Hírzárlat a TEK-nél?

Az atv.hu közel egy hete próbálja kideríteni, miként történhetett meg, hogy a Terrorelhárítási Központ vezetője egy 68 évvel ezelőtt meghalt fasisztához írt kérelmet. A TEK ígérete ellenére mindeddig nem kaptunk választ, a sajtóosztály pedig elérhetetlen. Frissítve: cikkünk megjelenését követően másfél órával megérkezett a TEK válasza.

Amint beszámoltunk róla, néhány héttel ezelőtt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője levelet írt a Szent Korona Rádiónak, melyben azt kérte, távolítsák el a rádió internetes oldaláról a TEK egyik munkatársának fotóját. Hajdu levelét Ostenburg-Moravek Gyula főszerkesztőnek címezte, mivel ez a név szerepel a szentkoronaradio.com impresszumában.

Az atv.hu szerette volna megtudni, miként fordulhatott elő, hogy sem Hajdu, sem a Terrorelhárítási Központ munkatársai nem vették észre, hogy a Szentkorona Rádió honlapjának impresszumában főként történelmi személyeket  - Zrínyi Miklós, Rózsa Sándor, Szilágyi Örzsébet, Prónay Pál, Héjjas Iván, Rózsa Sándor, Sobri Jóska, Savanyú Jóska, Patkó Bandi, Marcus Aurelius, Zrínyi Miklós, Dobó István, Hunyadi János, Zrínyi Ilona - sorolnak fel az álnéven dolgozó szerkesztők. 

Bár a TEK sajtóosztályának munkatársa telefonos megkeresésünkre azt ígérte, hogy írásban elküldött kérdéseinkre mindenképpen válaszolnak, a válasz mindezidáig nem érkezett meg, a sajtóosztály pedig az elmúlt napokban elérhetetlennek bizonyult.  

Hajdu levelének címzettje, Ostenburg-Morawek Gyula (1884-1944) egyébként 1932-ben Prónay Pállal együtt alapította meg a Magyar Országos Fasiszta Pártot. Ostenburg annak a különítménynek volt a parancsnoka, amelynek tagjai 1920-ben meggyilkoltak két szociáldemokrata újságírót, Somogyi Bélát és Bacsó Bélát. Somogyi és Bacsó azzal húzta ki a gyufát, hogy a Népszavában beszámoltak a fehérterror kegyetlenkedéseiről.

        A szentkoronaradio.com impresszuma

„Ostenburg” egyébként válaszolt Hajdu dandártábornoknak. Egyebek közt ezt írta: „Szíves levelét megkaptam, bár igen körülményes volt számomra eljuttatni, tudniillik hősi halált haltam jópár éve, azonban a mai magyar hazafiak mindig megidézik szellememet, így visszajárok kísérteni a balliberális hazaárulók legnagyobb bánatára.” (Az egykori fehérterrorista egyébként hazudik: nem hősi halált halt – a szerk.)

Friss! Kedd délután, cikkünk megjelentetését követően a TEK a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Tisztelt "ATV Online" név mögött álló személy"!

Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a Magyarországon hatályos jogszabályokra hivatkozva a TEK egyik munkavállalójának személyiségi jogait kívánta érvényesíteni, amikor levélben szólította meg a Szent Korona Rádió főszerkesztőjét. Tekintettel arra, hogy a kérdéses honlapon főszerkesztőként Ostenburg-Morawek Gyulát jelölték meg, ezért a levelet szervezetünk másnak nem is címezhette volna. A TEK az impresszum pontban feltüntetett főszerkesztő neve mögött álló - valódi főszerkesztői feladatokat ellátó - személyt szólította meg, a cél elérése érdekében a leghatásosabb és legrövidebb utat választva.

Mint olvashatta, az illetőhöz el is jutott a kérés, hiszen Ostenburg-Morawek Gyula válaszolt is a TEK főigazgatójának. Reméljük, ha a magyar törvényeket nem is, azt a világon mindenhol elvárásként számon tartott két tulajdonságot, mint "őszinteség" és "bátorság" ismerik és elismerik. Őszintén és bátran vállalni véleményünket, és akik vagyunk. Ez a két dolog a TEK főigazgatója által nagyon fontosnak tartott alapelv.

Őszintén reméljük tehát, hogy fentiek szellemében a Szent Korona Rádió teljesíti a TEK főigazgatójának kérését és haladéktalanul eltávolítja a kérdéses fotót az internetes felületről.

TERRORELHÁRÍTÁSI KÖZPONT

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink