Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-08-17 13:55:59

„Egy párt nem engedheti meg magának, hogy vonatszerelvényeket tologasson ide-oda”

A pitiáner bűnözőkből lett keresztapák politikai háttér nélkül képtelenek lettek volna felemelkedni, mondta a Heteknek adott interjúban Orosz István, aki 2008-ig volt a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának vezetője. Az egykori rendőr – aki kulcsszerepet játszott az Energol-ügy felgöngyölítésében, annak idején ő kattintotta a bilincset Radnai László csuklójára - arról is beszélt, hogy a szervezett bűnözők a politikai élet minden szegmensében megtalálták az együttműködésre hajlandó szereplőket.

„Egy párt nem engedheti meg magának, hogy vonatszerelvényeket tologasson ide-oda”

- Az utóbbi hetekben két, már-már feledésbe merült név jött elő: Portik Tamásé, akit egyebek mellett felbujtóként gyanúsítanak Prisztás József, Boros Tamás, Seres Zoltán megölésének ügyében, illetve Radnai Lászlóé, akit 12 év börtönre ítéltek az első hazai maffiaperben, és aki állítólag azért jöhetett ki a börtönből, mert terhelő vallomást tett Portikra. Ön arról nevezetes, hogy annak idején Radnai csuklójára kattintotta a bilincset. Milyen emberek ezek?  

– A mi csoportunknak az Energol nevű cég felgöngyölítése volt a fő feladata, úgy is mondhatnám, „miénk volt Radnai”, egy másik csoport azon dolgozott, hogy kiderítse, hol bujkál Portik, aki a kilencvenes évek végén elhagyta az országot.

 

- Azt mondják, kezdetben, a nyolcvanas évek vége felé még az alja bűnözői réteghez tartoztak.

– Semmiképpen nem nevezném őket alja bűnözőknek. Ezek az emberek pályájuk kezdetén vagyon elleni bűncselekményeket követtek el: üzletfeltörésekből, betörésből, lopott autók kereskedelméből éltek, de már abban az időszakban is fellelhetők voltak náluk az intelligencia jelei, már azokat a bűncselekményeket is szervezetten és előre elgondolva követték el. A kilencvenes évek közepére üzletemberekké váltak, amihez pénz, elismertség és megfelelő kapcsolati háló kellett. De ennek előzménye, hogy a rendszerváltás után Magyarországon is megjelent az orosz szervezett bűnözés, ennek feje Szemjon Mogiljevics volt. Portik az oroszok támogatásával tudott felemelkedni.

         Orosz István

A kilencvenes évek közepének leszámolásai, az Aranykéz utcai robbantás, a Szentendrei úti leszámolás, az egyre több hulla mind azt jelezte, hogy dúl az alvilág harca Budapestért.

- A sok, máig megoldatlan ügy után most letartóztatták V. Lászlót, majd Portikot, és ismét az alvilág és a politika kapcsolatát kezdik feszegetni, igaz, egyelőre egyoldalúan: a kormánypárti sajtó a maffia és a baloldal kapcsolódási pontjait tálalja. Rendőrként Ön mit tapasztalt az összefonódásból, mikor kezdődött?

– A rendszerváltozást követően a politikusok mellett a bűnözők voltak azok, akik a felgyorsult gazdasági folyamatokból tőkét akartak kovácsolni. Ezek az alvilági csoportok rögtön felismerték, hogy itt a szabad préda: már nem kell betörni, nem kell erőszakos bűncselekményeket elkövetni, mert a megfelelő politikai, gazdasági kapcsolatok kiépítésével is lehet gazdagodni. A kilencvenes évek elején kezdő nyomozóként a BRFK-nál dolgoztam, amikor a szervezett alvilág csápjai már ott voltak a rendőrségnél. Néhány év alatt átjöttek a fekete zónából a szürkébe vagy akár a legális üzleti világba is.

- Miért nem kapták el őket korábban?

– Indult ellenük eljárás, de más szolgálatoktól nem érkezett velük kapcsolatos információ, így nem volt elég bizonyíték. Visszatérve az összefonódásra vonatkozó kérdésre: egy politikai párt – vagy annak néhány tagja, gazdasági háttérembere – nem engedheti meg magának, hogy számlákat hamisítson, vonatszerelvényeket tologasson ide-oda az országban, külföldi bűnözői körökkel tárgyaljon, pénzt mosson tisztára. Vagyis: személyesen nem vehet részt a különböző bűncselekmények elkövetésében.

- A vonattologatás kifejezés az olajbűnözésre vonatkozik, amikor hamis papírokkal ellátott tartálykocsikkal hozták adó- és vámmentesen a gázolajat, ugye?

– Így van. De nyilván ehhez önmagában a szervezett bűnözés nem volt elég, ezekhez megfelelő jogszabályok kellettek, például a halasztott vámfizetés.

A V. László vezette bűnszervezetben való részvétellel gyanúsította meg K. Attilát, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi információs főosztálya kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint az előzetes letartóztatásban lévő volt rendőrtisztet azzal a gyanúval hallgatták ki, hogy a kezdetektől, tehát 2005-től tagja volt a hivatali vesztegetéssel gyanúsított vállalkozó vezette bűnszervezetnek.

   

Hozzátették, V. Lászlóval a főügyészség augusztus elején, az ügyben ugyancsak előzetes letartóztatásba helyezett G. Imrével, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának korábbi vezetőjével pedig hétfői kihallgatásán ismertették, hogy maffia-bűncselekménnyel gyanúsítják.

   

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a bűnszervezetben történt elkövetéssel gyanúsított személy két társával egyezően olyan tartalmú vallomást tett, amelyben tagadta a bűncselekmény elkövetését, és szintén panasszal élt a gyanúsítással szemben.

   

Azzal, hogy a gyanú szerint K. Attila is tagja volt a bűnszervezetnek, teljesült az a törvényi követelmény, amely legalább három személy bűnös együttműködését követeli meg egy bűnszervezet vonatkozásában - olvasható a cikkben.

A politikusok felismerték, hogy milyen pénzszerzési lehetőség van a szervezett bűnözésben. Senki ne gondolja, hogy például az ilyen vonatszerelvények mozgása nem tűnt fel a vámosoknak, a Vám- és Pénzügyőrség parancsnokának, a rendőri vezetőknek, a politikusoknak. De kéz kezet mos alapon bizonyos információk eltűntek, más információk „hibás értékelést” kaptak. Persze voltak a rendőrségnél, akik mindezt átlátták. Ilyen volt például Tonhauser László.

- Akik átlátták, mikortól látták át a helyzetet?    

– A rendőrségen belül a kilencvenes évek elején megalakították az NSZKBSZ-t, a Nemzetközi Szervezett és Kábítószer-bűnözés Elleni Szolgálatot. Ennek egyik vezetője lett Tonhauser. Az NSZKBSZ-nél dolgozott 4-5 igazi, jó vénájú zsaru, akik ráadásul rendelkeztek alvilági információs bázissal. Ezek a beépített emberek hozták az információkat a fenti folyamatokról. Tonhauser tájékoztató jelentéseket készített, felhívta a figyelmet az itt rejlő reális veszélyekre, de ezek a jelentések a beépített fékek miatt nem jutottak el a megfelelő helyre. Másfelől pedig különböző módokon – például bizonyos jogszabályokkal – lassították a felderítő egységek munkáját, illetve visszaszivárogtatták az alvilághoz a beszerzett információkat vagy akár a hírforrás nevét.

- Saját munkája során tapasztalt hátráltatást?

– Olyan, hogy valaki azt mondta volna, „ebben az ügyben ne nyomozz”, nem történt. De olyan megtörtént, hogy valamit feltártunk, de azok a vonalak, ahonnan az információkat kaptuk, örökre bedugultak. És tudom, hogy ezt megelőzően a jelentéseink politikusoknál landoltak.

- Igazak azok az állítások, miszerint például a V. László terhére rótt ügyekről is évek óta tudtak politikusok? És ha igen, melyik oldalhoz lehetett bekötve?

– Az, hogy ez idáig jutott, az a bűnügyi hírszerzés és bizonyos rendőri vezetők csődje. V. László nem egy-két éve kezdte építeni a birodalmát, nem egy-két éve őriztette aktív rendőrökkel a szórakozóhelyeit. Hogy hová lehetett bekötve, azt nem tudom.

A képre kattintva galéria nyílik!

- Most jelentős átszervezések indultak a rendőrségnél. Úgy mondják, azért szüntették meg a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI), hogy megszabadulhassanak minden korrupt rendőrtől.

– Attól, hogy 4-5 korrupt rendőr volt a rendszerben, nem igaz, hogy az egész állomány az, és nem indokolt a szervezett bűnözés elleni egységek megszüntetése. Ez ugyanis kifelé gyengeséget sugall.  

- Lehetséges, hogy olyan sok érintett rendőr van, hogy csak így lehetett rendezni a kérdést?

– Ha így van, akkor viszont az állománnyal szemben tett súlyos lépésekkel párhuzamosan felelősségre kellett volna vonni a vezetőket, illetve azokat az embereket, akiknek a rendőrségen belüli visszaélések felderítése a dolga. Lehetetlen ugyanis éveken keresztül feltűnés nélkül korruptnak lenni: a rendőrségen napi szintű a beszámoltatás, elszámoltatás, a kollégák naponta találkoznak, beszélnek egymással. A szervezett bűnözés elleni egységek tagjait a polgári titkosszolgálatok folyamatosan górcső alatt tartják. Tényleg nem vették észre, hogy vezető és alsóbb szintű rendőrök évek óta a szervezett bűnözés számára dolgoznak? A következetességet hiányolom Pintér Sándor mostani intézkedéseiből. Hogyhogy nem jelentkezett senki, aki felhívta volna a felettesek figyelmét arra, hogy Hopka Lajos és Gulyás Imre nem rendőrként viselkednek? Vagy volt ilyen jelentés, csak hatástalan maradt?

- Állítólag év eleje óta nyomoztak.

– Engedtessék meg nekem, hogy megvédjem a becsületes rendőröket. Mindig a fejétől bűzlik a hal. Úgy lenne korrekt, ha a budapesti rendőrfőkapitány is felállna, és azt mondaná: bocsánat, én is hibáztam.

Elég régóta ismert volt a Hajógyári-szigeten eltűnt hat gyerek ügye. Nem állítom, hogy konkrétan az ő fiókjában feküdtek ezek az akták, de egy normálisan működő rendszerben ilyen horderejű esetekről a legfelsőbb vezetőnek tudnia kell, és a szakmai vénája nem engedheti, hogy ilyen ügyeket félretoljanak.

A most zajló rendőrségi átszervezések pedig abba az irányba mutatnak, hogy a rendvédelem összes információja a belügyminiszternél összpontosul. Ezt nem tartom helyesnek, mert elveszítheti az objektivitását, a differenciált bűnüldözés pedig nagyon nem jó. 

- Visszatérve a politika és az alvilág összefonódására: ki irányított kit?

– Egy párt gazdálkodási vezetője sosem találkozott olyan emberekkel, mint Portik, Ferencsik vagy Drobilich. Ahhoz, hogy a szervezett bűnözés huzamos ideig sikeresen működhessen, szükség volt a megfelelő jogi környezetre. A két világot, a politikusit és a bűnözőit ügyvédek, jogászok, közgazdászok kötötték össze. De most még túl kevés idő telt el ahhoz, hogy minden kiderüljön, hiszen a szereplők jó része ma is él, van, aki ma is aktív, akár a politikai oldalon is. De az biztos, hogy nem lehet mindent az alvilági szereplőkre kenni.

A teljes interjú a Hetek ma megjelent számában olvasható!

 

atv.hu / Hetek

Ajánlom

További belföldi híreink