Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-08-16 12:50:59

Gellért: minden jogi lehetőség megszűnt arra, hogy Zentait kiadják

Az 1930-as magyar katonai törvénykönyv is tartalmazott már utalásokat a háborús bűncselekményekre, ugyanakkor a kiadatást egy 1945-ös törvény alapján kérték - mondta Gellért Ádám az ATV Egyenes Beszédben azzal kapcsolatban, az ausztrál hatóságok nem adják ki Magyarországnak a háborús bűncselekményekkel vádolt Zentai Károlyt.

Gellért: minden jogi lehetőség megszűnt arra, hogy Zentait kiadják

A férfi a Simon Wiesenthal központ szerint 1944-ben halálra kínzott egy zsidó fiút, mert az nem viselt sárga csillagot. Zentai ezért felkerült a jeruzsálemi szervezet "tíz legkeresettebb náci bűnözőt" felsorakoztató listájára. Budapest 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perthben élő férfi kiadatását. Az ausztráliai szövetségi rendőrség még 2005-ben őrizetbe vette Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást, azonban a bíróság jelenlegi döntése szerint a "háborús bűn" vétsége az áldozat halála idején még nem szerepelt a magyar jogrendben, ezért Zentait nem adják ki.

 A nemzetközi jogász szerint a két állam közötti jogegyezmény kimondja, hogy csak olyan bűncselekmény kapcsán lehet kiadni valakit, amely az elkövetés idején már bűncselekmény volt az adott országban. Gellért Ádám szerint a magyar állam kellő gyorsasággal lépett az ügyben, ugyanakkor minden jogi lehetőség megszűnt arra, hogy Zentai Károlyt kiadják Magyarországnak. Az ügyvéd elmondta: megvan a lehetőség arra, hogy az ausztrál hatóságok eljárjanak az ügyben, ugyanakkor erre kicsi az esély, mert az országok nem szeretnek nyomozni más országok területén történt esetekkel kapcsolatban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink