Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-08-16 12:50:59

Gellért: minden jogi lehetőség megszűnt arra, hogy Zentait kiadják

Az 1930-as magyar katonai törvénykönyv is tartalmazott már utalásokat a háborús bűncselekményekre, ugyanakkor a kiadatást egy 1945-ös törvény alapján kérték - mondta Gellért Ádám az ATV Egyenes Beszédben azzal kapcsolatban, az ausztrál hatóságok nem adják ki Magyarországnak a háborús bűncselekményekkel vádolt Zentai Károlyt.

Gellért: minden jogi lehetőség megszűnt arra, hogy Zentait kiadják

A férfi a Simon Wiesenthal központ szerint 1944-ben halálra kínzott egy zsidó fiút, mert az nem viselt sárga csillagot. Zentai ezért felkerült a jeruzsálemi szervezet "tíz legkeresettebb náci bűnözőt" felsorakoztató listájára. Budapest 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perthben élő férfi kiadatását. Az ausztráliai szövetségi rendőrség még 2005-ben őrizetbe vette Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást, azonban a bíróság jelenlegi döntése szerint a "háborús bűn" vétsége az áldozat halála idején még nem szerepelt a magyar jogrendben, ezért Zentait nem adják ki.

 A nemzetközi jogász szerint a két állam közötti jogegyezmény kimondja, hogy csak olyan bűncselekmény kapcsán lehet kiadni valakit, amely az elkövetés idején már bűncselekmény volt az adott országban. Gellért Ádám szerint a magyar állam kellő gyorsasággal lépett az ügyben, ugyanakkor minden jogi lehetőség megszűnt arra, hogy Zentai Károlyt kiadják Magyarországnak. Az ügyvéd elmondta: megvan a lehetőség arra, hogy az ausztrál hatóságok eljárjanak az ügyben, ugyanakkor erre kicsi az esély, mert az országok nem szeretnek nyomozni más országok területén történt esetekkel kapcsolatban.

atv.hu

További belföldi híreink