Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-07-28 06:20:15

„Orbán Nyugat-Európában már megbukott volna”

Nyugat-Európában már belebukott volna egy politikus, ha olyan kijelentést tett volna, mint Orbán Viktor csütörtökön – így látja Somogyi Zoltán politológus. A miniszterelnök „félázsiai” származékoknak nevezte a magyarokat. Úgy vélte, Európában a rendszerváltás-korihoz hasonlító átrendeződés figyelhető meg, ennek kapcsán megjegyezte, hogy reméli, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni. Az ellenzéki pártok szerint Orbán Viktor végre őszinte volt.

„Orbán Nyugat-Európában már megbukott volna”

„Egyelőre most még nem kell új politikai rendszereket fölépíteni Európában, de föl kell építeni új gazdasági rendszereket Európában, és reméljük, a jóisten megsegít minket, hogy a demokrácia helyett nem kell kigondolni új politikai rendszereket, amit aztán be kelljen vezetni” – fogalmazott a magyar miniszterelnök a VOSZ elnökségi ülésén. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a magyarok félázsiai származékok, és csak akkor tudnak összefogni, ha van egy vezér erő.

Karácsony Gergely, az LMP politikusa úgy véli, Orbán Viktor kijelentésével mélyen megsértette a magyar nemzetet. Karácsony Gergely szerint a miniszterelnök szavai inkább úgy igazak, hogy egy ilyen európai társadalmat, mint a magyar, egy ázsiai típusú despota vezet. „Orbán Viktor miniszterelnök őszinte volt. Őszinte volt és ebben az őszinteségi rohamában feltárta azt a társadalomképet, amelynek jegyében az elmúlt két évben kormányozta az országot” – mondta Karácsony.

Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint Orbán Viktor világossá tette, hogy a demokrácia felszámolásán gondolkodik. „Ő föl akarja számolni Magyarországon a demokráciát, el akarja venni a magyar emberek szabadságát, erről szól két éve az egész orbáni politika” – vélekedett a DK-s politikus.

Fodor Gábor volt szabaddemokrata politikus az ATV Egyenes Beszédben azt mondta, ha valósággá válnának a miniszterelnök szavai, az katasztrófa lenne az országnak, kizuhanna a nyugati civilizációból.

Somogyi Zoltán politológus szerint mindenkinek kínos, amit Orbán Viktor mondott, külföldön ez közbotrányt okozna. „Én azt gondolom, hogy ilyen mondatot Nyugat-Európában politikus nem tudna úgy elmondani, hogy 24 órán belül ne bukna bele” – fogalmazott a szakértő. A politológus úgy látja, Orbán Viktor nem nyugat-európai politikai mintát követ.

atv.hu

További belföldi híreink