Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-07-26 12:40:59

Bauer: Orbán nem éri be a kormányzással, a gazdaságban is teljhatalomra tör

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a Fidesz gazdaságpolitikája összeegyeztethetetlen a parlamentben jelenlévő demokratikus pártokéval.

Bauer: Orbán nem éri be a kormányzással, a gazdaságban is teljhatalomra tör

Sajtótájékoztatón bírálta a szocialistákat a Demokratikus Koalíció alelnöke, amiért a párt az IMF tárgyalások kapcsán gazdaságpolitikai kérdésekről akart egyeztetni a Fidesszel.

Bauer Tamás az ATV Startban azt mondta, a Fidesz gazdaságpolitikája összeegyeztethetetlen a parlamentben jelenlévő demokratikus pártokéval, ráadásul, míg számos más kérdésben a Fidesznek nagyon súlyos szemrehányást kell tenni, amiért egyedül hozott döntést, a gazdaságpolitika kizárólag kormányzati felelősség.

A közgazdász szerint az IMF/EU tárgyalásokon Magyarország valódi érdekeit meglepő módon nem a magyar kormány, hanem a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviseli, a kormány pedig ezzel szemben leginkább saját, illetve Orbán Viktor érdekeit tartja szem előtt.

A munkahelyteremtést, a gazdasági növekedést, illetve a beruházásokat ugyanis éppen az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap szorgalmazza az általa indokoltnak tartott intézkedésekkel, míg a kormány ennek épp az ellenkezőjét éri el például azzal, hogy aránytalan terheket ró a bankokra, és olyan bizonytalan gazdasági klímát teremt, amellyel elüldözi a befektetőket.

Bauer úgy véli, Orbán Viktor minden területen, így a gazdaságban is teljhatalomra törekszik, vagyis nem éri be a kormányzással, kezébe akarja venni a vállalkozásokat is. A magyar tulajdon pedig számára mindig az őt kiszolgáló klientúra tulajdonát jelenti – magyarázta a DK alelnöke, aki szerint, míg Orbán kormányzása első két évben nagyon kemény megszorításokat alkalmazott, a választások közeledtével már lazítani szeretne, első sorban a monetáris politikában. Orbán éppen ezért plusz pénzt akar önteni a gazdaságba, egy fajta mesterséges fellendülést előidézve a választások előtti évre – fejtette ki elméletét Bauer. A politikus szerint éppen ezért szeretne Orbán magyar tulajdonú bankokat, illetve azt, hogy a jegybank elnöke is az ő embere legyen. Ezt azonban a Valutaalappal megállapodva nem lehet megtenni, ezért a valódi megállapodást nyilvánvalóan szeretné elkerülni, de persze a tárgyalások látszatát az alacsonyabb kockázati felár érdekében fenn kell tartani – vélekedett a közgazdász.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink