Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-07-24 15:57:57

Botrány a diplomák körül: a rendőrség is nyomozást rendelt el

Egy, a hvg.hu birtokába jutott névtelen – befolyással való üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tett – följelentés szerint Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő fia és annak egyik kollégiumi szobatársa annak ellenére kapott diplomát a Testnevelési Egyetemen, hogy az abszolutóriumhoz szükséges föltételeket bőven nem teljesítették. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora azonnali belső vizsgálatot rendelt el a cikkel összefüggésben, a rendőrség pedig ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Botrány a diplomák körül: a rendőrség is nyomozást rendelt el

Hírek, fotók, videók! Kattintson, lájkoljon minket és ossza meg a véleményét az atv.hu Facebook-oldalán is! Az atv.hu heti kérdésére pedig szavazzon a nyitólapon!

Azonnali belső vizsgálatot rendelt el Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a fideszes Lasztovicza Jenő fiának diplomáját érintő cikkel összefüggésben.

A hvg.hu hétfőn azt írta, hogy befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tettek feljelentést ismeretlenek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), s az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia.

   

A Semmelweis Egyetem az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében azt írta: intézményük a hvg.hu hírportál Botrány a TF-en:.. című írásában említett feljelentésről hivatalos tájékoztatást mostanáig nem kapott. Ennek ellenére "a cikkben megfogalmazott állítások súlyosságára való tekintettel" a rektor azonnali belső vizsgálatot rendelt el, amelynek eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogja - olvasható a kommünikében.

  

Az internetes oldal írásában az áll: július közepén L. J. és Gy. Zs. ünnepélyes keretek között, több tucat évfolyamtársukkal együtt átvették a testnevelő-edző szakos diplomájukat Tóth Miklós dékántól. A portál szerint a dékán is, a hallgatók is tudták: az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. A cikk állítása szerint "a dékán a saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet".

Az ATV Híradó megkereste az ügyben Lasztovicza Jenőt, aki azt mondta, hogy „mélyen felháborította” a hvg.hu cikke. Mint mondta, a portál „sem előtte, sem utána” nem kereste meg őt, és ezért pert fontolgat. A politikus az ATV-nek úgy vélekedett, hogy a cikk „tele van hibás állításokkal” és nem érti, hogy miért írták ki a fia nevét, aki nem is közszereplő. Lasztovicza hozzátette: „a dékánt személyesen két hete ismeri”, és „nem egyeztetett vagy üzent” neki a fiával kapcsolatban. Stábunk igyekezett megszólítani az érintettet is, de az ifjabbik Lasztovicza azt mondta, hogy nem szeretne szerepelni az ügyben.

Lasztovicza Jenő az MTI-nek elmondta, hogy már felvette a kapcsolatot ügyvédekkel, akikkel a napokban áttekintik, milyen jogi lépések tehetők az ügyben, mert szerinte nem lehet szó nélkül hagyni, hogy "fiatal gyermekeket akarnak meghurcolni, akik még túl is teljesítették az előírt penzumot".

   

A hvg.hu-nál az MTI megkeresésére közölték: csak azután reagálnak, hogy az országgyűlési képviselő dönt az esetleges jogi lépésekről.

Az MSZP-s Hiller István helyesli, hogy a Semmelweis Egyetem rektora azonnali vizsgálatot rendelt el a fideszes Lasztovicza Jenő fiának diplomáját érintő cikkel összefüggésben. A volt oktatási miniszter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: mivel hallgatók és az egyetem közötti vitáról van szó, azt az intézménynek kell rendeznie. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha helytálló az, amit hétfőn a hvg.hu írt, az érintett hallgatóknak kiadott diplomák érvénytelenek.

  

"Egyetlen magyar felsőoktatási intézmény dékánjának sincs oklevél-kiadási jogosultsága. Diplomát az intézmény ad ki, egy dékán nem adhat ki diplomát. (...) Ha a diplomán nem szerepel az intézmény pecsétje, csak a dékáné, akkor az nem érvényes" - hívta fel a figyelmet a szocialista oktatáspolitikus, megjegyezve: ez akkor is így van, ha a hallgatók szabályosan szerezték meg az abszolutóriumot.

Közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja: nyomoz a rendőrség

A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a fideszes Lasztovicza Jenő fiának diplomáját érintő cikkel összefüggésben. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője kedden az MTI-nek azt mondta: az ügyben névtelen feljelentés érkezett a BRFK gazdaságvédelmi főosztályára. A rendőrség jelenleg vizsgálja a feljelentés tartalmát - tette hozzá.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink