Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-07-18 09:04:59

Szita: a háborús bűnösök általában büszkék arra, amit tettek

A háborús bűnösöket meg kell találni és el kell ítélni, mert az ilyen esetek nem tesznek jót az ország megítélésének – mondta Szita Szabolcs az ATV Egyenes Beszédben. A Holocaust Emlékközpont igazgatója szerint a szökött háborús bűnösök általában „élték világukat” új hazájukban, vitézi bálokat rendeztek, összetartottak és büszkék voltak arra, amit tettek.

Szita: a háborús bűnösök általában büszkék arra, amit tettek

Hírek, fotók, videók! Kattintson, lájkoljon minket és ossza meg a véleményét az atv.hu Facebook-oldalán is! Az atv.hu heti kérdésére pedig szavazzon a nyitólapon!

A szökött háborús bűnösök általában „élték világukat” új hazájukban, vitézi bálokat rendeztek, összetartottak és büszkék voltak arra, amit tettek - mondta Szita Szabolcs. Néhány napja, egy brit lap cikkéből derült ki, hogy Magyarországon bujkál Csatáry László, volt kassai rendőrparancsnok, aki a gyanú szerint több, mint tízezer zsidó ember deportálásáért és így meggyilkolásáért felelős. A Simon Wiesenthal Központ feljelentést tett, ugyanakkor a 97 éves Csatáry eltűnt – sem a hatóságok, sem az azóta a házánál tüntetni akaró civilek nem találják.

A Holocaust Emlékközpont igazgatója szerint a háborús bűnösök sokszor múzeumokat állítottak fel, híradókat készítettek, egymást léptették elő.

Szita Szabolcs elmondta: a Kádár-rendszerben hosszú ideig létezett egy lista, hogy kik háborús bűnösök, de a rendszerváltás után fellazult a helyzet, és a háborús bűnösök így tudtak visszaszivárogni az országba. A Holocaust Emlékközpont igazgatója szerint a magyar nyomozó hatóságoknak meg kell keresniük az összes országot, amelyek annak idején érintettek voltak. Szita Szabolcs szerint Csatáry neve nem szerepel az akkori jelentésekben, ugyanakkor a gyanú szerint az egykori rendőrtiszt bizonyítani akarta a keménységét a német tisztek előtt, ezért kegyetlenkedett a zsidó emberekkel. Az igazgató szerint az ilyen háborús bűnösöket meg kell találni és el kell ítélni, mert az ilyen esetek nem tesznek jót az ország megítélésének.   

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink