Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-07-16 16:22:56

Vasúti tragédia: a fideszes polgármester kiakadt, hogy felelősségét firtatják

Kapus Krisztián fideszes polgármester büntetőjogi felelőssége is felmerülhet annak kapcsán, hogy az előírások ellenére nem épült meg egy vasúti fénysorompó a kiskunfélegyházi Kis-Szegedi úton - állapítja meg egy önkormányzati jelentés. Az átjáróban május végén meghalt egy kétgyermekes családapa, lánya pedig azóta is kómában fekszik.

Vasúti tragédia: a fideszes polgármester kiakadt, hogy felelősségét firtatják

Május végén a kiskunfélegyházi Gyémánt Lakóparknál, a Kis-Szegedi úton lévő, fénysorompó nélküli vasúti átjáróban egy személyvonat összeütközött egy személygépkocsival. Az autót vezető 34 éves helybeli férfi azonnal meghalt, 10 éves kislánya pedig azóta is kómában fekszik. Horváth Gábor, a körzet fideszes önkormányzati képviselője testületi ülésen kérdezte a szintén fideszes Kapus Krisztiánt az ügyről, kérve annak kivizsgálását, hogy miért nem épült eddig fénysorompó a szóban forgó vasúti átjáróban.

Fénysorompó kell

Felidézte, hogy a lakópark 2008-as építésekor az önkormányzat többek között azt is kikötötte - mint az érintett közút kezelője -, hogy az építtető csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha kialakítja a fénysorompót a vasúti átjáróban. Horváth képviselő kijelentette: ez a mai napig nem történt meg, ennek ellenére a lakópark megkapta a használatbavételi engedélyt.

    A vonat maga alá gyűrte az autót. A tragédia elkerülhető lett volna. Fotó: baon.hu

A vizsgálatot Réczi László, a Civil Mozgalom Egyesület képviselője, a jogi bizottság elnöke folytatta le. Ebből kiderül, hogy a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya mint közútkezelő, már a Gyémánt Lakópark építési engedélyeztetési eljárása során feltételes módon adta meg a szükséges közútkezelői hozzájárulást. Ez a feltétel a fénysorompó megépítése volt, amire a megnövekedett forgalom és balesetveszély miatt volt szükség. A kikötés az építési engedély részévé, és egyben a használatbavételi engedély feltételévé vált. Az építtetőt több kísérletet is tett arra, hogy bizonyítsa, hogy nem szükséges a fénysorompó megépítése, illetve ha mégis, akkor haladékot kaphasson ennek teljesítésére. Az eljárás során azonban a hivatal 13 alkalommal írta elő, vagy erősítette meg ezt a kötelezettséget.

Presszió

A vizsgálatot jegyző Réczi László szerint mindennek fényében "itt van egy óriási kérdőjel, hogy miért kerülhetett kiadásra a használatbavételi engedély, annak ellenére, hogy a fénysorompó nem épült meg". A képviselő a kérdésben megkereste a városüzemeltetési osztály ügyben eljáró illetékeseit. "A válaszlevélben, amit ketten írtak alá, az szerepel, hogy Kapus Krisztián utasította és presszionálta őket, valamint személyi konzekvenciákat helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem adják ki a közútkezelői hozzájárulást (ami feltétele volt a használatbavételi engedélynek - a szerk.)" - mondta el Réczi. (2008-ban Kapus Krisztián mostani polgármester a testületben többségben lévő Fidesz frakció képviselője volt.)

    Kapus Krisztián polgármester. Fideszes interpelláció nyomán készült az a jelentés, amely szerint az ő büntetőjogi felelőssége is felmerülhet.

A vizsgálat összegzésében ez áll: "/egyeb/20120523_o_lesz_a_fidesz_zuschlagja_ujabb_feljelentes_a_polgarmester_ellen" target="/egyeb/20120523_o_lesz_a_fidesz_zuschlagja_ujabb_feljelentes_a_polgarmester_ellen" target="_blank" data-fixedlink="1">itt olvashatja.

atv.hu / Sebestyén István

További belföldi híreink