Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-07-11 05:10:03

A „Közgép-csoda” nyomában: hogyan nyert százmilliárdokat a kormányközeli cég

Lemondásra szólítja fel a Közbeszerzési Hivatal elnökét, Gajdos Róbertet az LMP. Az ellenzéki párt szerint a hivatalnak egyetlen feladata van a kiemelt közbeszerzési pályázatokon, hogy a kormányzathoz köthető üzletemberek, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt cégét, a Közgépet győztesnek hirdesse. A Közgép ebben a ciklusban 330 milliárd forintot kapott ilyen munkákért az államtól - jelentette ma be a DK. A kormányszóvivői iroda szerint Magyarország érdekelt a hazai, magyarokat alkalmazó és itt adózó társaságok megerősödésében. Üdvözli, hogy a MOL, az MVM, és a Richter mellett a gazdaság újabb területein is láthat magyar cégeket megerősödni. Aki ezt támadja, az vagy nem látja a valós nemzeti érdeket, vagy rövidtávú pártpolitikai haszonszerzés mozgatja - teszik hozzá

A „Közgép-csoda” nyomában: hogyan nyert százmilliárdokat a kormányközeli cég

Városközpont felújítás, vízügyi beruházások, utak, vasutak és hidak építése, szennyvíz és hulladékberuházások - kiemelt közbeszerzési pályázatok. Az LMP azt állítja, az elmúlt másfél évben az eredmény előre meghatározott volt. Még akkor is a Közgép nyert, ha ő adta a legrosszabb árat – mondja Karácsony Gergely. A közbeszerzési hivatal a párt szerint nemhogy a tisztességes versenyt nem biztosítja, hanem a Közgép pályázatainak nyertességét garantáló állami szervvé lépett elő - ezért az elnöknek, Gajdos Róbertnek le kell mondania

„Olyan kreativitásra is képes, hogy azon az alapon zár ki valakit a közbeszerzési eljárásból, hogy a pályázatából nem derült ki, hogy meg akarta nyerni a közbeszerzést. Ez legutóbb a Nyugati Pályaudvar-Vác elővárosi vasútvonal felújításánál történt meg” – mondta Karácsony.  

A Szajol-Püspökladány vasútpálya-felújítás tízszer annyiba került, mint a horvátországi hasonló munka, a Közgépé volt a 3. árajánlat, de az első kettőt kizárták, a kormány pedig utólag felemelte a munka ellenértékét. 

Egy hónapig nyomozott a Közgép ügyeiben a DK „oknyomozócsoportja”. Molnár Csaba ügyvezető alelnök azt mondta: a cégtől, állami szervek nyilvános adatbázisából és önkormányzatoktól kért adatok alapján 4 különböző pályázaton nyert  a kormányváltás óta a Közgép mintegy 330 Milliárd forint értékben.

„Nagy közbeszerzési pályázatban egyedül, tehát konzorciumi partner nélkül nyert a mi gyűjtésünk szerint a Közgép, ennek értéke majdnem 3 milliárd, további 31 esetben a Közgép másokkal együtt, konzorciumban nyert – így 257 milliárd forinthoz fért hozzá, ez nettó összeg, a bruttó 326 milliárd” – magyarázta Molnár.

Az állami szerveket hosszasan kellett ostromolni, hogy válaszoljanak – mondta a DK politikusa, aki szerint a Fidesz vezette önkormányzatok titkolóznak.

A Közgép példátlan fejlődésére jó példa egyébként, hogy míg 2010-ben 2 milliárdot, tavaly még a nagyberuházások elnyerése előtti munkák utáni eredményből majdnem 3 milliárdnyi osztalékot osztottak ki a tulajdonosok között. 

A kormányszóvivői iroda szerint a Közgép a 2002-2010 közötti szocialista-szabad demokrata időszakban erősödött meg a piacon, munkájával kapcsolatban kifogás nem volt, és az elmúlt öt évet tekintve ma sem bír nagyobb részesedéssel, mint például a Strabag.  A kabinet a közbeszerzésekkel kapcsolatban három dolgot tart fontosnak: a közbeszerzést elnyert cég tartsa be a törvényeket, végezze el a munkát, és fizesse be az adót.

A Közgép témával kapcsolatos közleményét itt találja.

 

Ajánlom

További belföldi híreink