Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-07-07 12:06:04

Világszerte nyerésre áll a meleglobbi

Budapest az elmúlt időszakban több LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) esemény színhelye volt, és a július sem szűkölködik hasonló programokban, gondoljunk csak a ma délutáni melegparádéra. A művészet, a sport, az üzlet és a politika világát is egyre jobban átszövő mozgalom térnyerése az evangéliumi keresztényeket is komoly próbatétel elé állítja - írja a Hetek.

Világszerte nyerésre áll a meleglobbi

Néhány napja ért véget az Eurogames 2012 – vagy közismertebb nevén „melegolimpia” –, amelynek helyszínei körül óriási volt a titkolózás, félve az atrocitásoktól. Ilyen incidensre végül nem került sor, bár a Vasas-szurkolók megpróbálták megakadályozni csarnokuk bérbeadását. Markovits László elnök nyílt levélben magyarázta el, hogy mivel a klub forráshiánnyal küzd, többek között ezért is szükség van arra a pénzre, ami a bérleti díjból befolyik. Attól egyetlenegy olimpiai bajnoknak sem kellett tartania, hogy az Eurogames résztvevői fenyegetést jelentenének a beállított csúcsokra, hiába támogatta a rendezvényt a Londoni Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok Szervezőbizottsága (LOCOG), ami Markovits szerint „kellő garancia arra, hogy az esemény megfelelő sportértékkel bír”.


Meleg hálózatok

A sporteseményekkel egyidejűleg és azzal összefüggésben zajlott a 3. Magyar LMBT Üzleti és Emberi Jogi Konferencia, amelyen olyan prominens személyiségek vettek részt, mint Theresa Bubbear, a budapesti Brit Nagykövetség nagykövet-helyettese, Mavijnk Pijnenburg, az IBM Egyenlőségi és LMBT üzletfejlesztési vezetője és Toplie Farney, a Morgan Stanley vezető munkatársa. Egyébként nem csak az IBM-en belül kezelik kiemelten a másságukat felvállalókat (külön meleg munkacsoportok alakulnak a „hatékonyabb munkavégzés” reményében), hanem például a Cisco is adókedvezményeket ígér az amerikai meleg alkalmazottjainak, az American Expressnél pedig létezik egy „pride network” (büszkeség hálózat), amelynek már több mint ezer tagja van.

Budapesti melegolimpia - kétséges sportérték

És ha már a világcégeknél tartunk: a több százmillió felhasználót birtokló Facebook épp’ a napokban tette lehetővé, hogy a családi állapotot és azon belül a házasságot jelölő ikonok közül olyat is választhassunk, amelyen két férfi, illetve két nő szerepel. A cég egyik alapítója már fel is rakta a „férjével” kapcsolatos képeket.

Majd jól megkapják a magukét a homoszexualitás elfogadottsága ellen a Facebookon harcoló One Million Mom’s (Egymillió anya) nevű mozgalom amazonjaitól, akik legutóbbi akciójuk során a Kraft foods reklámját kritizálták. Az Amerika-kedvenc, Oreo nevű kekszét gyártó cég a melegmozgalom iránti szimpátiából szivárványszínű krémmel rendelkező példányokat készített. A női mozgalom a JCPenney amerikai üzletlánc ellen is harcba szállt, miután azok ünnepi kiadványaikban az anyák napját két leszbikus nőt, az apák napját két homoszexuális férfit ábrázoló képpel köszöntötték.

A budapesti gay esemény folytatásának is tekinthető a július elsején megkezdődött 17. Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál, amelynek célja a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és a hagyományostól eltérő szexualitású emberek bemutatása. A rendezvény megnyitóján Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke is felszólalt és emlékeztetett arra, hogy bár a rendőrség betiltotta a most szombatra tervezett Budapest Pride felvonulást, a bíróság mégis engedélyezte azt, mert az elutasításra nincs jogi alap.

A résztvevőket Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet videoüzenetben üdvözölte. Ő néhány nappal korábban, június 25-én adta át az emberi jogok érvényesítéséért és a diszkrimináció ellen folytatott tevékenységéért a Háttér Társaság a Melegekért nevű civil szervezetnek a nagykövetség által 2012-ben alapított „Aktív Állampolgárságért Oklevelet”.

A rendezvény reklámozására több ismert személyt is felkértek, a YouTube-on terjesztett videókban megszólal Hajós András, Szabó Győző, Bombera Krisztina és Falusi Mariann is. És ekkorra időzítette a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció „coming out”-ját Molnár Csaba alelnök, aki bejelentette, hogy az azonos neműek házasságának és örökbefogadási lehetőségeinek engedélyezését kezdeményezik az országgyűlésben. Szerinte sérti és megbélyegzi a melegek közösségét, hogy a Fidesz–KDNP az alkotmányban rögzítette: házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Ismeretei szerint az Európa Unió tagállamai közül Spanyolországban, Portugáliában, Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Svédországban is szabad a melegházasság, és Finnországban, Luxemburgban, valamint Franciaországban is előkészületben van annak engedélyezése.

Batman és Robin

A politikai szintre emelt képviselet most amúgy is divat. Barack Obama egy hollywoodi sztárok között elköltött adománygyűjtő vacsora után talált úgy nyilatkozni a melegházasságról, hogy abból kínos magyarázkodás kerekedett. Megnyerte ugyan az LMBT társadalmi réteget a nekik szóló ígéretekkel, de ezzel párhuzamosan súlyos veszteséget könyvelhet el az evangéliumi gyülekezetek táborában. Szimpatizáns szavain felbuzdulva a világ két legnagyobb képregénykiadója, a Marvel és a DC Comics elárulta, hogy vannak meleg szuperhőseik is. Miután a népszerű karakter, Northstar megkérte férfi partnerének a kezét, a DC is kénytelen volt meleget faragni a korábban nagy nőcsábász hírében álló Zöld Lámpásból.

Batman és Robin kapcsolata is már régóta gyanús sokaknak, amit csak megerősített a homoszexualitását felvállaló Joel Schumacher rendező által elkészített két mozifilm, de azóta a hazánkban is ismert X-menben is megtörtént az első coming out.

Mindkét kiadó úgy véli, hogy a változtatások nem jelentenek veszélyt a gyermekek egészséges nemi identitásának kialakulására. Egyébiránt a világ egyik legnagyobb online áruházában, az amazon.com-on évek óta külön kategóriában léteznek a „meleg és leszbikus” könyvek, miközben az Apple most vonta vissza a „Christian Values Network”- tól (Keresztény Értékek Hálózat) az iTunes használatának jogát, mert az alkalmazásokat használó keresztények szerintük „aktív gyűlöletcsoportok”, akik fellépnek az LMBT személyek házasságkötésének vagy örökbefogadásának engedélyezése ellen.

Szombat délután lesz a melegfelvonulás Budapest belvárosában. A rendőrség több mint kétezer rendőrrel készül Budapest Pride biztosítására, az esemény kordonokkal lezárt útvonalon zajlik majd. Az esemény idejére több ellendemonstrációt is szerveznek, ezért a rendőrök nemcsak a felvonulást, hanem utána a résztvevők elvonulását is biztosítani fogják.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalra bejelentett július 7-ei felvonulást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) április elején még megtiltotta, azzal az indokkal, hogy a közlekedés más útvonalakon nem volna biztosítható. A szervezők a Fővárosi Törvényszékhez fordultak felülvizsgálatáért, és a rendőrségi döntést a bíróság egy héttel később hatályon kívül helyezte, amit a BRFK tudomásul vett.

Garamvölgyi László hangsúlyozta: a rendőrség nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást.

Az ORFK kommunikációs igazgatója közölte, a szombati felvonulás idejére a rendőrség lezárja a Városliget-Olof Palme sétány-Dvorák sétány-Dózsa György út- Városligeti fasor-Bajza utca-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat, és a korábbi évekhez hasonlóan a szervizutakat sem lehet majd használni, mert a keresztutcákat kordonokkal lezárják. Internetes oldalakon már hetekkel ezelőtt elkezdődött "egy uszító és provokatív jellegű kommunikáció", ezért a rendőrség minden eshetőségre számít; úgy zárják le a vonulási útvonalat a fémkordonokkal, hogy a Budapest Pride résztvevői dobótávolságon kívül maradjanak.

A melegfelvonulás szervezői szerint „diszkriminatív és sérti a felvonulók gyülekezési szabadságát a rendőrség provokációellenes felhívása". A Szivárvány Misszió Alapítvány közleménye emlékeztet arra, hogy "a rendőrség nem először próbálja ízlésrendőrséget játszva, előzetesen előírni a felvonuláson részt vevők számára, hogyan viselkedjenek a felvonulás alatt".

Közben szélsőjobboldali portálokon már napok óta szervezkednek a szombati melegfelvonulás ellen. A Szentkoronaradio.com-on arra hívják fel a figyelmet, hogy „beteges devianciát hirdető csoportok fogják ellepni fővárosunkat és sárba tipornak minden tradicionális értéket”, ezért kell felvonulni ellenük. Hangsúlyozzák, hogy nem a homoszexuálisokkal van bajuk, hanem azzal, hogy „ezt a természetellenes állapotot ünnepelni szeretnék. Már önmagában ez is elég lenne ahhoz, hogy felemeljük a szavunkat, de ezt az eseményt kihasználva különböző nemzetellenes csoportok vonulnak az utcára”, írják. Az ellentüntetés szervezői szerint „mindenféle torzlelkű, beteg emberek, politikai kalandorok és különböző, az egészséges társadalmat rothasztó erők szabadulnak rá fővárosunk utcáira, ezt nem engedheti meg egyik nép sem, amelyben van még egy cseppnyi erő az önvédelemre”.

   

Pro és kontra

Az amerikai kereszténység saját sorain belül is megosztottsággal küzd a homoszexualitás kérdésében. A hatékony propagandának köszönhetően, főleg a fiatalok között egyre elfogadottabb az azonos neműek házasságkötése, vagy akár az, ha valaki kereszténynek vallja magát, és egyben saját neméhez vonzódik. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy a meleg közösségek sokkal jobb sajtóval rendelkeznek, mint a bibliai értékrendhez ragaszkodó, „hagyományos” gyülekezetek. Napjainkban például komoly teológiai vita bontakozott ki a „liberális” és a „fundamentalista” gyülekezetek között melegkérdésben, melyben mindkét fél a Bibliát használja fel érvei alátámasztására.

A polémiát a 21 éves Matthew Vines előadása indította el, aki állítása szerint két éven keresztül tanulmányozta a Bibliát, mire eljutott azokhoz az érvekhez, amelyekkel védelmébe tudta venni a homoszexuálisokat. Állításait a Christians Tired of Being Misrepresented (CToBM – Keresztények Akik Belefáradtak Abba, hogy Félreképviseljék Őket) nevű liberális keresztény szervezet kapta fel, és kezdte terjeszteni. A magát evangéliumi keresztény szülők gyermekeként bemutató fiatalember érvrendszerét két vádpontra építette fel.

 

     Matthew Vines érveit a hagyományos keresztény értékeket képviselő Satsis Online vette górcső alá, és szerkesztőségi cikkében pontról pontra cáfolja meg azokat

Az elsőben a Máté 7:17–18 alapján (amely szerint jó gyümölcsöt csak jó fa teremhet) kárhoztatja a hagyományos felfogású keresztényeket, mondván, a megbélyegzés vagy a pokolról való tanítás rossz fa, mert félelmet kelt, öngyilkosságba taszítja a homoszexuálisokat stb. Tehát akik elleneznek valamit, ami konszenzusosan jó, azok gyűlöletkeltők – vallja Vines.

A másik vád szerint a homoszexualitás bűnnek nevezése az egész Biblia szellemiségével ellentétben áll. Úgy véli, Jézus csak két lehetőségről beszélt: az élethosszig tartó heteroszexuális kapcsolatról és az eunuch létről. A korai egyház liberalizmusára példaként említi az etióp kincstárnok történetét az Apostolok cselekedeteiből, amely Vines olvasatában a nőkhöz nem vonzódó megtért eunuchok befogadását szemlélteti.

HETEK

Ajánlom

További belföldi híreink