Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-06-24 13:38:55

Az ATV-n reagál Kövér levelére Elie Wiesel

A Nobel-békedíjas író nem ért egyet a házelnök Nyírő Józsefről alkotott véleményével, és szerinte nagy baj van a Horthy-kultusszal is.

Nyirő József nem volt háborús bűnös, nem volt fasiszta és nem volt antiszemita - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Elie Wieselnek írt válaszlevelében, miután a Nobel-békedíjas író lemondott a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjéről.

Elie Wiesel az ATV Szabad szemmel című műsorának adott exkluzív interjújában Kövér levelére is reagált. Mint mondta: "nagyon értékelem a levelet, de nem értek egyet vele Nyírő ügyében sem. Nagyon sok idézetet mondhatnék, amelyek cáfolják a véleményét". Hozzátette: Horthy Miklós ügyét is felvetette, erre azonban a házelnök nem reagált.

A kormányzó éledő kultuszáról szólva azt mondta, "a Horthy-szobor állítás gondolata és ennek a szimbolikája, engem is sért. El tudna ön képzelni egy Petain-szobrot Franciaországban? Ez elképzelhetetlen lenne". Szerinte ezen az alapon akár Hitlernek is szobrot állíthatnának, hiszen Horthy és Hitler nagy szövetségesek voltak, sőt barátok.

A teljes interjú vasárnap este 19.25 órakor lesz látható az ATV Szabad szemmel című műsorában.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink