Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-06-13 08:50:59

Gerő: diktatúrák gondolkodnak úgy, mint a kormány

Hol élnek ezek, mit gondolnak a magyar történelemről? Azt képzelik, hogy 1944-ben véget ért a történelem és azóta nem történt semmi, amire büszkék lehetnénk? – ezt Gerő András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Kossuth tér átépítésével kapcsolatban.

Gerő: diktatúrák gondolkodnak úgy, mint a kormány

A történész szerint a kormány úgy gondolkodik, hogy a történelemből ki lehet metszeni idősíkokat, de így a diktatúrák gondolkoznak. A szakértő úgy véli, a kormány azért tekinti a tér átalakításánál 1944-et a kiindulópontnak, mert a Nemzeti Hitvallásban az szerepel, hogy 1944. március 19-én Magyarország elvesztette az önállóságát, amit csak 1990. május 2-án állított vissza. Gerő András viszont azt mondja, a történelem folytonos, 1956 is kiemelkedő szerepet töltött be a magyar történelemben és a Kossuth tér történetében is. 1956 identitáspont a magyar emberek számára, a jelenlegi garnitúra pedig ezt iktatja ki - magyarázta.

A történész elmondta: az átépítés után 5 szobor marad a téren. József Attila a rakparti lépcsőkhöz kerül, amíg el nem önti a Duna, Rákóczi szobra is marad, Andrássyt visszaállítják, Kossuthról egy 1924-ben készült szobrot állítanak a mostani helyére és visszakerül az 1934-ben felállított Tisza István szobor is. Gerő András elmondta: Tisza szobrának visszaállítása nem biztos, hogy szerencsés a városkép szempontjából, hiszen 17 méter magas, úgy fog kinézni, mintha permanensen egy daru állna a Parlament és a környező épületek között.

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink