Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-06-04 05:10:50

A hajléktalanok szerint az önkormányzat egyszerre embertelen és irracionális

Szociális bérlakásokért tüntetettek A Város Mindenkié aktivistái Budapesten. Több százan gyűltek össze, főként hajléktalanok és kilakoltatás előtt állók. A VIII. kerület olyan utcáin vonultak végig, ahol üresen álló bérlakások vannak. Azt követelték, hogy ezeket minimális díjért, vagy felújításért cserébe adja bérbe nekik az önkormányzat.

A hajléktalanok szerint az önkormányzat egyszerre embertelen és irracionális

Dobokkal, sípokkal és bérlakást követelő transzparensekkel gyülekeztek a Város Mindenkiért aktivistái a VIII. kerületi Köztársaság téren. Azért itt, mert legtöbbjük fedél nélkül a kerület utcáin él, annak ellenére, hogy a környéken több mint ötszáz bérlakás áll üresen.

„Egy munkahelykeresésben is nagy segítség lenne ez, a mostani munkáltatók cím alapján be tudják azonosítani, hogy ez egy hajléktalanszálló, vagy nem, ha hajléktalanszálló, akkor húzzák a fogukat, hogy felvegyük vagy ne és azt mondják, hogy majd értesítjük. Dunát lehetne rekeszteni az ilyen szavakkal” – fogalmazott az ATV-nek Schádi Tamás, A Város Mindenkié aktivistája, aki alkoholizmusa miatt veszítette el mindenét lassan három éve. Azért szeretne bérlakást, mert úgy érzi, e nélkül esélye sincs az újrakezdésre.

Több százan vonultak fel, nemcsak hajléktalanok és kilakoltatottak, hanem szimpatizánsok is. A tiltakozók végig azt kiabálták, hogy lakást akarnak a kerületben. A menet azokat az utcákat érintette, ahol üresen álló vagy éppen befalazott bérlakások vannak. Valamennyi előtt megálltak, hogy követeléseiket skandálják. „Üres lakás pazarlás, szociális bérlakást!” – skandálták egyebek mellett.

A demonstrálók szerint a kerület havonta kétmillió forintot költ az üres lakások fenntartására, ahelyett, hogy minimális díjért, vagy felújításért cserébe bérbe adná őket a rászorulóknak.

„Legalább annyira, hogy családokat segítenének abban, hogy nem az utcán végezni, és nem hajléktalanszállón, mert az is túlzsúfolt, úgyhogy erre lehetőség és esély sincs, hogy megváltozzon a jogrendszer erre vonatkozólag” – mondta az ATV-nek Laska Szeréna, A Város Mindenkié aktivistája.

Az aktivisták azt szeretnék elérni, hogy a tömegszállók építése helyett a parlament tűzze napirendre a bérlakás hálózat kiépítésének ügyét és egy átfogó lakhatási program kidolgozását.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink