Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-06-04 07:10:59

"A jobbikos polgármester földjén dolgoztattak"

Nem csak a gyöngyöspatai közmunkások állítják, hogy heteken keresztül magánterületen, többek között Juhász Oszkár polgármester bodzásában kellett dolgozniuk. Több önkormányzati dolgozó és a Juhász birtokával szomszédos terület tulajdonosa is ugyanerről számolt be az atv.hu-nak. A Jobbik szerint mindez aljas hazugság.

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

Egy héttel ezelőtt videó riportban számoltunk be arról, hogy gyöngyöspatai közmunkások állítása szerint több héten keresztül nem köz-, hanem magánterületen dolgoztatták, dolgoztatják őket. Többen egybehangzóan állították, hogy a jobbikos polgármester bodzásába is kivezényelték őket egy hétre. Juhász Oszkár akkor nem kívánt stábunknak nyilatkozni. Később a Jobbik közleményben azt állította, hogy a polgármester földjén nem dolgoztak közmunkások - azt azonban már akkor sem cáfolták, hogy magántulajdonú földeken igen.

Az atv.hu által megszerzett földhivatalai adatok szerint Gyöngyöspata Úrráteszi nevű területének -  ahol az adóforintokból fizetett közmunkások az elmúlt hetekben dolgoztak illetve dolgoznak - minden egyes szóban forgó parcellája magántulajdonban van. Információink szerint a területen csütörtökön ellenőrzést tartott a megyei munkaügyi hivatal, amely szintén megállapította, hogy a közmunkások magánterületeken tevékenykednek.

A Jobbik hivatalos lapjának, a barikad.hu-nak Juhász Oszkár azt nyilatkozta, hogy a közmunkások azért tisztítják a területet, mert az ottani szőlők védelmében kerítést építenek. Hozzátette: neki is volt ott földje, azonban “néhány napja” eladta azt. A területen dolgozó közmunkásoknak egyébként Losonczi Ferenc adott utasításokat: ő a helyi vadásztársaság titkára, vállalkozó, akit Juhász Oszkár bizalmasának tartanak. Érdeklődésünkre Losonczi elmondta ugyanazt, amit Juhász a barikád.hu-nak, majd elismerte, hogy ő adott utasításokat az ott tevékenykedő romáknak - mégpedig mint a vadásztársaság illetékese.    

A közmunkabrigád több tagja – ifjabb Baranyai Attila, Rácz Attila és Baranyi Richárd - arról is beszámolt lapunknak, hogy a közelmúltban Juhász Oszkár birtokára vezényelték a teljes brigádot, ahol legalább egy hétig kellett dolgozniuk. Az információt több önkormányzati dolgozó is megerősítette portálunknak, ők azonban – állásuk elvesztésétől tartva – egyelőre nevük elhallgatását kérték. Szintén ezt kérte a polgármester birtokával szomszédos erdő tulajdonosa, aki azt mondta, látta is a Juhász bodzásában dolgozó közmunkásokat és beszélt is velük, ugyanis zokon vette, hogy az ágakat az ő területére pakolták.

Több megszólalónk jelezte, nem szeretne belekeveredni az ügybe. Annak ellenére sem, hogy a Jobbik közleménye szerint nem igaz, hogy Juhász Oszkár megfenyegette volna a nyilatkozó közmunkásokat. A félelmek megalapozottságát mutatja azonban, hogy az egyik közmunkást - állítása szerint - a polgármester az utcán vonta felelősségre nyilatkozata miatt.

Gyöngyöspatán márciusban állt munkába a szóban forgó, mintegy 35 fős brigád. Úgy tudjuk, szerződésük szerint a közmunkásoknak a település birtokában álló havas nevű hegyoldalban kellene dolgozniuk. Ott jártunkkor a Havason egyetlen munkás sem volt, néhány kilométerrel arrébb, az említett Úrráteszi nevű területen irtották az erdőt.  

A közmunka-programmal kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Jobbikot is. Mirkóczki Ádám szóvivő közölte: a gyöngyöspatai közmunkások kizárólag az önkormányzat tulajdonában álló területeken dolgoznak. Tekintettel arra, hogy mára ezek a területek nagymértékben elgazosodtak és nem egyértelműek a határai, olyan esetek előfordulhatnak, hogy még a nagy pontosságú GPS készülékek használata ellenére is 10-20-50 centiméterrel letérnek a megtisztítandó területről, így néhány centiméteren érinthetnek magántulajdonban álló földterületeket. A Jobbik szóvivője szerint “a gyöngyöspatai önkormányzatnak nincs tudomása arról, hogy közmunkásaik bárkinek a magánterületén dolgoznának”.

Mirkóczki aljas hazugságnak minősítette, hogy a patai közmunkások Juhász Oszkár polgármester földjein dolgoznak.

A polgárháborús kijelentéseiről ismertté vált Juhász Oszkárt 2011 nyarán választották a település élére. Juhász és a Jobbik a közbiztonság és a törvényesség helyreállítását ígérte.

atv.hu, SzF, SI

További belföldi híreink