Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-06-01 07:04:59

Hajdu János: „veszélyes pálya” lenne a TEK megszüntetése

Két esetben valós terrorfenyegetést hiúsított meg a Terrorelhárítási Központ, külföldi állampolgárok készültek fegyveres elkövetésre – közölte Hajdu János az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Hajdu János: „veszélyes pálya” lenne a TEK megszüntetése

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója szerint a szervezetet éppen emiatt kellett létrehozni, a TEK a modern kihívásokra ad válaszokat. A szakember azt mondja, a megújulást nem lehetett elkerülni, hiszen húsz éve más kihívások voltak, mint most. Hajdu úgy véli, a világ alaposan megváltozott, a déli féltekén forrongás van, megjelentek a Breivik féle elkövetők és az olyan fiatalok, akik készek szélsőséges cselekményeket elkövetni. A TEK főigazgatója szerint ez sarkallja arra a kormányokat, hogy olyan egységeket hozzanak létre, mint a TEK. Azzal kapcsolatban, hogy a szervezet sok esetben rendőrségi feladatokat lát el, Hajdu azt mondta: a terrorelhárítók akkor lépnek közbe, amikor a felderítést végző rendőrök például úgy ítélik meg, hogy veszélyes lehet az elfogás. A főigazgató példaként említette a kulcsi gyilkos elfogását, amikor a járőr a helyszínt látva azt mondta, ő nem megy be az erdőbe a gyilkos után, ami teljesen érthető. „Mi viszont arra vagyunk kiképezve, hogy a veszélyes bűnelkövetőket elfogjuk” – fogalmazott. Hajdu János visszautasította azokat a kritikákat, melyek szerint a TEK Orbán Viktor magánhadserege lenne, illetve azt is tagadta, hogy különleges esetben ő egy személyben dönthetne a titkosszolgálati eszközök használatáról. Ezek bevetését minden esetben engedélyezni kell, vagy a bíróságnak vagy az igazságügyi miniszternek – magyarázta. Hajdu szerint „veszélyes pálya” az ellenzék azon elképzelése, miszerint egy 2014-es kormányváltás esetén megszüntetik a TEK-et. „A leghangosabban Harangozó Tamás érvel emellett, de ez a fiú kilenc-tíz éves volt, amikor én már terrorelhárító voltam” – jelentette ki. A főigazgató elmondta: pályája során ezer éles műveletet csinált végig, de egyiknél sem látta a szocialista politikust. Hajdu nem érti, ha Harangozó nem ismeri ezeket a helyzeteket, hogyan tudja megítélni, hogy jó vagy rossz-e, amit a TEK csinál. A főigazgató egyébként büszke arra, hogy korábban Orbán Viktor testőre volt, és arra is, hogy most a miniszterelnök és a köztársasági elnök biztonságáért is felel. Hajdu János elárulta, a miniszterelnök élete egyszer sem forgott veszélyben, amíg ő védte.

A Szíriában elrabolt magyarokkal kapcsolatban azt mondta: egyelőre nem mondhat semmit, de vannak arra utaló információik, hogy a túszok még életben vannak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink