Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-05-31 13:40:59

Éhséglázadás Borsodban: rendőrök védték meg a polgármestert a tömegtől

Zárolták a rakacai önkormányzat vagyonát, százötven-kétszáz fős, földühödött tömegtől kellett megvédeni a község polgármesterét. Nincs pénz az alapvető szolgáltatásokra és a fizetésekre sem.

Éhséglázadás Borsodban: rendőrök védték meg a polgármestert a tömegtől

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

Mint arról akkor beszámoltunk, februárban gyalogos éhségmenet indult Miskolcról Budapestre. A szervezők a szörnyű BAZ megyei szociális állapotokra kívánták akkor fölhívni a figyelmet.

Az akkori szervezők egyikétől, Komjáthy Imrétől megtudtuk: csütörtökön az edelényi kistérséghez tartozó Rakacán „éhséglázadás közeli állapot” alakult ki: egy inkasszó miatt az önkormányzat nem fizette ki időben a segélyeket. Kiss Béla polgármestert a rendőrök védték meg a földühödött tömegtől. Kiss azt mondta: talán pénteken tud fizetni az önkormányzat. A helyszínen tartózkodó Komjáthy közölte: többen a Polgármesteri Hivatalhoz láncolták magukat. „A saját fajtádat nem akarod segíteni?!?” – kiabálta a tömeg a szintén cigány polgármesternek.

Nagyobb térképre váltás

A Munkát, kenyeret! Egyesület elnöke az atv.hu-nak hangsúlyozta: a faluban közel százszázalékos a munkanélküliség, még közmunka sincs. Mint közölte, az falu lakosságának kilencven százaléka cigány, de a lázadásnak semmilyen etnikai háttere nincs, tekintettel arra, hogy a helyzet cigány és gádzsó számára egyformán katasztrofális a faluban. Megjegyezte: „zsákfaluról van szó az Isten háta mögött”. Azt mondta: az önkormányzat olyan, alapvető feladatait nem tudja teljesíteni, mint például a szemétszállítás.

Portálunknak sikerült elérnie Kiss Béla polgármestert is, aki némileg árnyalta a képet. Azt mondta: nem volt támadás ellene. Ügyeket intézni volt távol, majd déltájban érkezett vissza a polgármesteri hivatalba. Közölte: tömeg volt az épület előtt, „mindenki mondta a magáét”, de semmiféle erőszaknak nem volt a szenvedő alanya. „Megértem őket: szegénység van, nincs pénz” – tette hozzá.

A polgármester úgy folytatta: bár a törvény szerint a fizetési határidő a következő hónap 5-e, általában már 28-án fizetnek, most azonban „nem volt miből”. Hangsúlyozta: pénteken mindenkinek fog tudni fizetni az önkormányzat; összesen hét és félmillió forintot.

A faluban uralkodó állapotokról Kiss azt mondta: húsz ember dolgozik közmunkában, a többi munkanélküli, ők bérpótló támogatást kapnak, ami 22.800 forint. Ehhez jön a családi pótlék vagy a GYES. Kérdésünkre hangsúlyozta: akinek a havi nettó jövedelme eléri a hatvan-hetvenezer forintot, az igen jó anyagi helyzetben van.

Érdeklődésünkre Rakaca polgármestere azt mondta: a falunak 876 lakosa van. Szerinte nem kilencven, hanem kilencvennyolc százalék a cigányok aránya. Annyiban viszont megerősítette a Komjáthy által elmondottakat, hogy ő maga is cigány és a konfliktusnak semmilyen etnikai színezete nincsen.

atv.hu, Sz. P., V. G.

Ajánlom

További belföldi híreink