Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-05-19 19:19:28

Horthy-emléktáblát avattak a debreceni Református Kollégiumban

Felavatták Horthy Miklós néhai kormányzó, a debreceni Református Kollégium egykori diákja emléktábláját szombaton; a kollégium főépületének belső árkádjai alatt elhelyezett táblát Bölcskei Gusztáv református püspök, a kollégium baráti körének tagja és Győri János, a kör elnöke, a kollégiumtörténeti kutatóintézet igazgatója leplezte le több mint kétszáz jelenlévő előtt.

Előtte a Református Kollégium dísztermében Győri János előadásában felidézte, hogy az emléktábla egy használaton kívüli raktárból került elő. A márványtáblát a kutatások szerint valamikor 1938 és 1943 között helyezhette el a kollégium falán az akkori diákszövetség a volt diáknak, a "hazája iránt elkötelezett embernek méltó emléket állítva" - mondta a baráti kör elnöke.

   

Kiemelte, hogy az emléktáblát annak idején nem a kollégium vagy a fenntartó egyházkerület, hanem a diákszövetség állította Horthy Miklósnak, aki 1877-ben és 1878-ban az elemi iskola harmadik és negyedik osztályát járta a kollégiumban. Kormányzóként többször visszatért a városba, meglátogatta egykori alma materét, és fővédnöke volt a Kollégiumi Diákszövetségnek - tette hozzá Győri János, aki szerint az emléktábla-állításnak identitáserősítő szerepe volt, azzal, hogy az országgyarapítónak állított emléket.

   

Megjegyezte: Horthy történelmi szerepét, politikai döntéseit még hosszú ideig fogják értékelni, vitatni a történészek, de annyi bizonyos, hogy "a XX. század két legfőbb mételyét, a bolsevizmust és a nemzeti szocializmust Horthy Miklós mélyen megvetette".

   

Az emléktábla kapcsán az előadó elmondta: nem volt információjuk arról, hogyan és mikor került le a kollégium faláról a márványtábla. Amikor viszont előkerült, a hátoldalán elmosódott feliratot találtak, amelyet számítógépes elemzéssel rekonstruáltak: "Ezt a táblát öt tanítóképzős diák vette le a felszabadulás 3. évében. Debrecen, 1947. március 7."

   

A táblán ott volt az öt diák saját kezű aláírása - mondta az előadó, megjegyezve, hogy a nevüket nem hozzák nyilvánosságra, aláírásukat örökre befalazták.

   

Az emléktábla a régi Kollégiumi Diákszövetség egyetlen megmaradt tárgyi emléke, amelyet a mai Kollégiumi Baráti Kör helyezett vissza eredeti helyére - fűzte hozzá Győri János.

További belföldi híreink