Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-05-16 16:15:57

„Magyarország nem biztonságos a romák és zsidók számára”

A magyar cigányság és zsidóság helyzetéért aggódnak a bevándorlási és menekültügyi törvényének szigorítására készülő Kanadában. Karl Nerenberg kanadai újságíró és parlamenti tudósító blogjában azt írja, hogy az európai neonácik többnyire a muzulmánok ellen lépnek fel erőteljesen, míg Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában és legfőképp Magyarországon gyűlöletüket leginkább a romák ellen fordítják.

ahogy azt korábban megírtuk – arról számolt be a kanadai parlament Bevándorlási Bizottsága előtt, miszerint a magyar kormány mindent megtett azért, hogy megszüntesse a szélsőjobboldal utcai megnyilvánulásait.

Ennek némileg ellentmond – idézi magyar forrásait a kanadai újságíró – hogy néhány héttel ezelőtt került sor egy újabb gárdaavatásra a Hősök terén, amelyet a rendőrség tétlenül szemlélt. Nerenberg szerint ennek tükrében hiba lenne Magyarországot „biztonságos országnak” nevezni az új menekültjogi törvényben.

Csányi-Robah Gina, a torontói Roma Közösségi Központ munkatársa – akit szintén meghallgatott a parlamenti bizottság – még május elején azt mondta, hogy „Magyarország már jó ideje nem biztonságos ország, és most egész biztosan nem az.” Csányi-Robah szerint az ország nem biztonságos a romák számára, és nem biztonságos más, nem roma csoportok számára sem, beleértve a zsidókat. Hogyha tovább romlik a helyzet, amit a legtöbb szakértő állít, akkor Kanada felelős lesz amiatt, hogy nem biztosít menedéket a roma menekülteknek a válság és felfordulás idején.

A roma vezető kifogásolta, hogy Kanada még mindig annak megállapításán fáradozik: éri-e üldöztetés európai országokban a cigányokat, holott ez szerinte világosan kiderül abból a jelentésből, amelyet idén februárban tett közzé Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Hangsúlyozta: a helyzetet több európai országban elemző Hammarberg-jelentés külön kitért arra, hogy Magyarországon a romaellenes gyűlöletet és a gyűlölet-bűncselekményeket „az ultrajobboldali Jobbik párt és a hadserege” ösztönzi.

Nerenberg felhívja a figyelmet, miszerint, bár a kanadai hírek tele vannak azzal, hogy a görög választásokon a helyi szélsőjobboldali párt hét százalékot ért el, a kanadai politikai és média elit mégsem veszi figyelembe, hogy a magyar Jobbik nem csak „egy populista, rasszista párt” amely hasonló a francia Nemzeti Fronthoz. Hiszen – Nerenberg szerint – Vona Gábor „nyílt csodálója Adolf Hitlernek” és a 20-as, 30-as évek fasiszta pártjaihoz hasonlóan a Jobbik a politikában és az utcákon is működik. Az újságíró a gárdistákat Mussolini feketeingeseihez és Hitler barnaingeseihez hasonlította, akik „hagyományos magyar náci színekbe öltöznek, és roma közösségeken masíroznak keresztül, inzultálva őket, esetenként ablakokat törnek be és félelmet keltenek.”

atv.hu / rabble.ca / MTI

További belföldi híreink