Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-05-10 16:13:40

Újabb részletek: Székhelyi nevét egy egri kiállítás meghívójáról is letiltották

A nyári programokat szervező Művészetek Háza Kht. vezetőjének elege lett, elmondta, hogy kirúgással fenyegették, amennyiben nem teljesíti a képviselők kérését.

Újabb részletek: Székhelyi nevét egy egri kiállítás meghívójáról is letiltották

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

Dagad az egri „listázós-zsidózós” botrány, Székhelyitől többször megvédték a várost- írja a Népszabadság. A jobboldali vezetésű városi önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottsága egyik tavaly szeptemberi ülésének jegyzőkönyve szerint a fideszes bizottsági elnök arról beszélt: a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi József, „a Himnuszt kiforgató” művész fellépését, mire a nyári programokat szervező Művészetek Háza Kht. vezetője, Pataki Zsuzsanna felvetette: szakmai munkájukat megkönnyítené, ha a bizottság listát készítene az Egerben nemkívánatos művészekről.

"SZDSZ-es büdös zsidónak" nevezték Székhelyit

Ahogy beszámoltunk róla, az ülésen készített hangfelvételről kiderült: nemcsak listákat emlegettek, de „zsidóztak” is a résztvevők. Várkonyi György, az egri vagyonkezelő részvénytársaság igazgatója szegezte neki a kérdést a bizottsági elnöknek: tán csak nem azért akarják negligálni Székhelyi Józsefet, mert ő egy „SZDSZ-es büdös zsidó”?

Mire a bizottsági elnök nevetéssel, s a következő szavakkal reagált: „Te mondtad!” Majd – vélhetően a kétharmados erőfölényre utalva – közölte: megtehetik, hogy szelektáljanak a fellépők között.

Pataki Zsuzsa, az egri önkormányzati tulajdonú Művészetek Háza Kht. vezetője a Stop.hu hírportálnak a részletekről kedden elmondta: Egerben nincs lista, alapvetően nincs koncepció egyes művészek letiltására, de Székhelyit tényleg politikai nyomásra kellett távol tartani. Közölte: ironizált, amikor azt mondta, kér egy listát, hogy később tisztában legyen azzal, kik is a „nemkívánatos” személyek Egerben.

Az állásával fenyegették

„Nem az önkormányzat, hanem két képviselő kérte, hogy lépjek az ügyben. Miután látták a fellépők névsorában Székhelyit, felhívtak telefonon” – mondja Pataki. A két képviselő Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP, az egri közgyűlés Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságának elnöke) és Csákvári Antal (Fidesz-KDNP, a Humán Erőforrás Bizottság vezetője). Ők mondták, hogy „Székhelyi nem jöhet Egerbe”, s Pataki szerint az is elhangzott, hogy az „állásával játszik”, ha nem teljesíti a követelést. Hozzátette: azért „tálalt ki”, mert elege lett abból, hogy az ügyben azokat akarják besározni, akik a szakma védelmében szólaltak fel, s nem azokkal akarják elvitetni a balhét, akik a valódi felelősök.

A Népszabadság tudomására jutott: a szeptemberi bizottsági ülésen elhangzottak után két hónappal a valóságban is működésbe lépett a cenzúra: Székhelyi Józsefet nemcsak a Művészetek Kht. által szervezett középkori vigasságok programjairól tiltották le, de neve nem szerepelhetett egy ismert festőművész, Győrfi András tavaly decemberi kiállításának meghívóján sem. A művész jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol egy kiállítását készíti elő, az ominózus történet azonban a blogján megtalálható, ezt ide kattintva olvashatják!

Az izraeli nagykövet lemondta egri útját

Határozottan visszautasítja az Élet Menete Alapítvány a Székhelyi József színművész, az alapítvány egyik alapítója elleni egri diszkriminatív fellépést - közölte Gordon Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A budapesti izraeli nagykövetség pedig arról tájékoztatott, hogy lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, miután meghallgatta a botrányos felvételt.

Ezt követően megszólalt az ügyben Eger polgármestere is, aki kijelentette: tisztában vagyunk azzal, hogy a zsidóság nélkül Eger nem lenne az, ami. "Szeretném, ha Ilan Mor Nagykövet Úr megismerne bennünket, ha tapasztalná, látná, hogy Egerben nincs diszkrimináció" - olvasható a városvezető által az MTI-hez eljuttatott kommünikében.  Habis László emlékeztetett arra, hogy az ügy kivizsgálásával megbízott önkormányzati bizottság elnöke az LMP önkormányzati képviselője, Csarnó Ákos, annak a hírportálnak a főszerkesztője, amelyik elsőként foglalkozott az üggyel. "Úgy gondolom, ezzel biztosítottam mindenkit arról, hogy a kérdést Eger Önkormányzata a lehető legkomolyabban veszi" - fogalmazott.

Feljelentés-kiegészítés

Csütörtökön feljelentés-kiegészítést rendelt el a Heves Megyei Főügyészség a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) feljelentése kapcsán, amelyet azért tett a szervezet, mert - egy hangfelvétel szerint - az egri önkormányzat zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt - tájékoztatta a főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t. Konkoly Thege László közölte: postai úton megérkezett hozzájuk a Mazsihisz feljelentése, amelyben közösség elleni izgatás miatt kérik a nyomozás elrendelését, illetve felvetik a hivatali visszaélés lehetőségét is.

   

A főügyészség feljelentés-kiegészítési eljárást rendelt el, amelyre 15 nap áll rendelkezésre. Ezt követően döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást - tette hozzá.

atv.hu / MTI / Népszabadság

Ajánlom

További belföldi híreink