Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-05-11 05:10:50

„Teher lesz az embereknek” Cáfolják Orbánék ígéretét

Megszegte a pénzintézeteknek tett ígéretét a kormány – így értékeli a Bankszövetség a tranzakciós adó bevezetését. Gyuris Dániel szerint kihagyták a bankokat az egyeztetési folyamatból, ezért számukra ebben a formában elfogadhatatlan a javaslat. A telefonadó is aggályos – mondta csütörtökön a Magyar Telekom vezérigazgatója. Szerinte az adó jelentős teher lesz az ügyfeleknek, és a szolgáltatóknak is, ráadásul a gazdaságot sem élénkíti.

„Teher lesz az embereknek” Cáfolják Orbánék ígéretét

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

„Nem lehet majd a fogyasztókra hárítani, nem fog sikerülni” – ígérte az új adónemekkel kapcsolatban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Bár az áthárítást a törvény nem tiltja majd, Rogán Antal is biztos benne, hogy a plusz terheket nem a fogyasztóknak kell megfizetni. „Nem az egyes emberek fogják viselni ezt az adót, nem ők az adó alanyai” – vélekedett Rogán az ATV Egyenes Beszédben szerda este.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója ma szólalt meg először az őket érintő telefonadó ügyében egy szűk körű, kizárólag gazdasági újságíróknak szervezett háttérbeszélgetésen. Mattheisen első körben rögtön rácáfolt Matolcsy György és Rogán Antal kijelentésére. Azt mondta: az új adó teher lesz az ügyfeleknek és a szolgáltatóknak is. Valamint, hogy pozitív hatást nem várnak tőle, az ugyanis biztosan nem segíti elő a gazdasági növekedést. A vezérigazgató szerint ráadásul az új teher nem fogyasztási, hanem vállalati adó, így uniós előírást is sérthet, és szinte kizárt, hogy hozza a tőle várt 52 milliárd forintot.

„Minden olyan dolog, ami a gazdasági növekedést hátráltatja, annak közös kárvallottjai vagyunk” – fogalmazott óvatosan Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke, ugyanakkor ő is úgy látja: nem lehet elkerülni, hogy az ügyfelek fizessék a terheket. A pénzintézetek szerint megszegte korábbi ígéreteit a kormány, ezért további egyeztetések nélkül nem születhet törvény a javaslatokból. „Amikor érdemi nagyságrendi teherviselés jelenik meg a pénzügyi közvetítő szektor mérlegében, illetve a pénzügyi szektoron keresztül az egész gazdasági életre kihatással bíró döntés születik, akkor egy érdemi egyeztetési folyamat kell, hogy megelőzze egy ilyen jogszabály tervezetet” – vélekedett Gyuris.

Az energia- és közműcégek egyelőre nem kommentálják az őket érintő változásokat. Az általunk megkérdezett elemző szerint azonban az ő esetükben sem kérdés a folytatás.

Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház elemzője úgy látja: az intézkedések legfeljebb arra lehetnek elegendőek, hogy megszűnjön a Magyarországgal szembeni túlzott deficit eljárás, többre nem.

Az elemző szerint a tranzakciós adó kérdése a legkritikusabb, ezt ugyanis az IMF is kifogásolhatja majd, ami még tovább halaszthatja a tárgyalásokat.

atv.hu

További belföldi híreink