Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-05-02 15:49:54

Jávor: előzetesen szó nem volt a Székely himnuszról

Az LMP frakcióvezetője kedd délután, a köztársaságielnök-választás után sajtótájékoztatót tartott a Parlamentben. Az ellenzéki politikus részben Áder személyével, részben megválasztásának körülményeivel magyarázta, hogy a frakció tagjai miért nem vették föl a szavazólapokat. Az LMP azt kéri az új köztársasági elnöktől, hogy két, általa írt törvény ügyében kérje meg az ombudsmant, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

A köztársaságielnök-választás után Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott a Parlamentben. Hangsúlyozta: a tizenöt LMP-s képviselő nem vette föl a szavazólapokat. Úgy fogalmazott: Schmitt Pál lemondása után a magyar közjogi intézményekbe vetett bizalom alapvetően megrendült.

Az ellenzéki politikus szerint egy konszenzuskereső elnökre lett volna szükség, Áder jelölése azonban nem felelt meg ennek az elvárásnak. Jávor hangsúlyozta: Schmitt Pál lemondása után egy darabig úgy tűnt, hogy a Fidesz hajlik a konszenzusra, de utóbb a kormánypárt letért erről az útról „és folytatta a centrális erőtér kiépítését, ahol minden döntés Orbán Viktor fejében, vagy legjobb esetben a Fidesz elnökségében dől el”.

Az ökopárti frakcióvezető közölte: a frakció tagjai az államfőválasztási eljárás elleni tiltakozásul nem vették föl a szavazólapot. Hozzátette: más problémájuk is volt, Áder pályafutása ugyanis kizárólagosan a Fideszhez köthető és semmi nem indokolja, hogy miért legyen ő a köztársasági elnök.

Mindazonáltal Ádernak meg kell adni az esélyt – tette hozzá Jávor. Az a jövőben dől el, hogy képes-e a pártpolitikai szerepen túllépni és kifejezni a nemzet egységét. Ennek jegyében az LMP azt kéri tőle, hogy a választási és az igazságszolgáltatási törvény – melyeknek ő a spiritusz rektora – ügyében forduljon Szabó Máté ombudsmanhoz, és kérje őt arra, hogy indítványozza az Alkotmánybíróságnál ezek alkotmányossági felülvizsgálatát.

Az atv.hu azt kérdezte Jávor Benedektől, hogy – igaz, érvénytelenül, de – miért nem jelölte Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek, mint tette azt két éve. A politikus úgy válaszolt: az LMP nem szeretett volna nevekkel dobálózni anélkül, hogy a nevek tulajdonosaival ne egyeztetett volna „és úgy informálódtunk, hogy Sólyom László nem kívánt ebben a választási hercehurcában részt venni”.

Parlamenti tudósítónk arra is kíváncsi volt, hogy mi Jávor álláspontja a Székely himnusznak a parlamenti ülésteremben történt elénekléséről. Úgy felelt: frakciója nem énekelte a Székely himnuszt. Mint fogalmazott, a köztársasági elnök megválasztása egy közjogi aktus, a magyar törvények pedig két idevonatkozó megzenésített verset nevesítenek, a Himnuszt és a Szózatot, „ezeket örömmel elénekeltük, de a Székely himnuszt egyetlen jogszabály sem említi”, államfőválasztáson nincs helye. Hozzátette: a pénteki házbizottsági ülésen szó volt a Himnusz és a Szózat elénekléséről, a Székely himnuszéról azonban nem.

atv.hu, Sz. P.

Ajánlom

További belföldi híreink