Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-05-01 05:10:31

Most van születés hete: évről-évre fogy a magyar

Május első hete a családdá válás ünnepe, vagyis a születés hete. Magyarországon évről évre több ezerrel kevesebb gyermek születik, miközben egyre idősebb korban vállalják a nők első babájukat. Szülész-nőgyógyászok szerint az első gyermeket 20 és 30 éves kor között ajánlott megszülni, később már kockázatos a szülés. Magyarországon 1990-ben még átlagosan a 20-as éveik elején, ma már 30 éves korban, vagy afölött várják első gyermeküket a nők.

Most van születés hete: évről-évre fogy a magyar

A statisztikák szerint évről évre kevesebb kisbaba születik Magyarországon. 2008-tól minden évben drámaian, több ezerrel apadt az újszülöttek száma, négy év alatt, 11 ezerrel kevesebb baba jött a világra. Eközben a halálozás csak a tavalyi évben csökkent. Az idei év első két hónapja biztatóbb képet mutat, valamivel több gyermek született, mint tavaly ilyenkor, és az elhunytak száma is némileg csökkent.

Egyre idősebb korban szülnek a magyar nők. A 30 évesek csaknem felének, a 30-34 éves kor közötti nők több mint egyharmadának nincs még gyermeke.

A Róbert Károly Klinika osztályvezető főorvosa, Rucz Árpád szerint 30 éves kor fölött jó kondícióban kell lenniük azoknak a nőknek, akik gyermeket vállalnak, figyelniük kell a helyes táplálkozásra és rendszeres testmozgásra. Negyven éves kor körül viszont már több a kockázat, az ilyenkor gyakoribb császármetszés után például nagyobb a trombózis veszélye.

„Negyven éves kor környékén lényegesen gyakrabban fordul elő például magas vérnyomás betegség, hogyha a magas vérnyomás betegség kombinálódik a terhességi vizenyővel, akkor az úgynevezett terhességi mérgezés, a toxémia is gyakrabban alakul ki” – vélekedett az ATV-nek a főorvos.

Magyarország európai- és világviszonylatban is az egyik legalacsonyabb termékenységű ország. Az úgynevezett teljes termékenységi arányszám a 1990-es 1,87-es értékről mostanra 1,3 körüli szintre csökkent. Eszerint a termékenység tartósan, legalább harmadával kisebb annál az értéknél, amely a népesség természetes újratermelődéséhez kellene.

Rácz Zsuzsa, többek között Az Állítsátok meg Terézanyut című könyv írója 35 éves korában szülte első gyermekét. Most várja második babáját. Szerinte könnyebb korán gyermeket vállalni, de Magyarországon nincsenek könnyű helyzetben a nők, ha szülés után mennének vissza dolgozni.

Magyarország népessége többek között a születések alacsony száma miatt évről évre csökken, míg 2008 év végén több mint 10 millióan voltunk, idén februárban már 74 ezerrel kevesebben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink