Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-04-29 06:20:25

Ángyán kitálalt a fideszes "hűbérbirtokokról"

Tényfeltáró mélységű elemzést tett közzé az állami földbérlet pályázatokról az interneten Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium nemrég lemondott államtitkára. A szövegből kirajzolódó kép szerint a kormány a kedvezményes földbérletek odaítélésével hűbérbirtokrendszert épít, a döntéseket politikai szempontok motiválják, a döntéshozók pedig gyakran a saját maguk által fölállított szabályokat is megszegik.

Ángyán kitálalt a fideszes "hűbérbirtokokról"

Egy hónapja, a mezőgazdasági bizottság ülésén tálalt ki a Lepsényben jogellenesen kiírt pályázatokról Ángyán József. A Vidékfejlesztési Minisztérium nemrég lemondott államtitkára akkor azt mondta: országszerte történtek politikai visszaélések földosztások kapcsán.

A nagy vihart kavart kijelentését a kielegyenafold.hu portálon most egy levéllel és több tízoldalas elemzéssel is alátámasztotta. Azt írja: az elemzés alapján kialakult kép még őt is megdöbbentette, majd leszögezi, a földbérleti pályáztatás új rendszere elfogadhatatlan, védhetetlen és a birtokpolitikai elvekkel teljességgel ellentétes eredményekre vezet.

Ángyán szerint a kedvezményes földbérletek odaítélésével hűbérbirtokrendszert épít a kormány, a döntéseket pedig kizárólag politikai szempontok motiválják. Ezért fordulhatott elő, hogy sok településen a helyben lakó gazdálkodó családok, esélyt sem kaptak arra, hogy földhöz jussanak.

A politikus, aki jelenleg is a Fidesz frakció tagja, első körben a Fejér megyei pályázatokat elemezte és – mint írja – megdöbbentő eredményre jutott.

A részletes elemzésből ugyanis kiderült, hogy Fejér megyében az összes kedvezményes földbérlet 77 százalékát Fidesz közeli politikusok barátai, családtagjai, szomszédjai kapták. A többi pályázó a maradék 23 százalékon osztozhatott.

A nyertesek döntő többsége 100 hektárnál több földet kapott. Ángyán vizsgálata szerint 26 településből 11-ben egyetlen helyi család sem jutott földhöz. A volt államtitkár elemzésében azt is állítja, hogy sok nyertes csak azért indulhatott a pályázatokon, mert a Fidesz holdudvarához kötődnek, különben nem is indulhattak volna a pályázatokon. Ángyán József leszögezi: csak a szerződéskötések azonnali leállítása, valamint sürgős kormányzati és parlamenti vizsgálat érheti el, hogy a forrongó vidéki agrártársadalom lecsillapodjon.

atv.hu

További belföldi híreink