Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-04-27 07:20:04

Államosíthatják a Politikatörténeti Intézet levéltárának nagy részét

Lehetséges, hogy utoljára láthatták egyben a látogatók a Politikatörténeti Intézet levéltárát a csütörtöki nyílt napon. Folyamatban van ugyanis a levéltári törvény módosítása, amellyel államosítanák az intézetben őrzött, 1944 és 1989 közötti iratok jelentős részét, azaz a teljes gyűjteményük kétharmadát, ami így átkerül a Magyar Országos Levéltárhoz. A kormány ezt azzal indokolja, hogy "közokiratokról van szó", az intézet azonban úgy véli, hogy az alapítványi tulajdon magántulajdonnak számít. Az intézetet az épületből is kiköltöztetnék, mert a tervek szerint a Kúria kapna benne helyet.

Államosíthatják a Politikatörténeti Intézet levéltárának nagy részét

A Politikai Bizottság 1947. február 18-i üléséről készült jegyzőkönyvet – Rákosi Mátyás aláírásával – is államosítja most a kormány, amely az intézet szerint alapítványi, vagyis magántulajdon.  

A második világháború vége és 1989 közötti gyűjteményben propagandaplakátok is felelhetők.  Nem csak a Május elsejét éltető plakátok, de az alkoholfogyasztás tilalmát ábrázolók is kortörténeti dokumentumok. Ilyenek az ideológiai átnevelés korszakát idéző anyagok is.

Az intézet átköltöztetése is szóba került a csütörtöki tárlatvezetésen. A kormány ebbe az épületbe helyezné el a Kúriát, az iratok jelentős részét pedig államosítaná. Az új levéltári törvény elfogadásával júniustól veszik el a több évtizede őrzött dokumentumokat, amellyel ellehetetlenülhet az intézet működése. „Folyik a nemzet lelkének átgyúrása és ennek az egyik akadálya ez a baloldali szellemű műhely. Mi nemcsak levéltár vagyunk, nem egy tudományos intézet, egy könyvtár, hanem egy baloldali szellemi műhely. És ez így együtt kicsit sok a kormány számára” – vélekedett az ATV-nek Földes György, az intézet főigazgatója.

A kormány szerint pártállami iratoknak nincs keresnivalójuk magánlevéltárban – szerintük 1944 után a társadalmi szervezetek közhatalmat gyakoroltak, ezért dokumentumaik köziratok. Az intézet ezt vitatja és értelmetlennek tartják, hogy szétverjenek egy évtizedek óta működő levéltárat. Az intézet a kormányváltás óta nem kap állami támogatást, de még ma is alapítványi formában működik. Most várják a kormány válaszát, hogy a megcsappant gyűjteményüket, hova tudják majd átköltöztetni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink