Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-04-20 05:10:20

"Ki és mikor mutyizott földügyben" Heves szóváltás a Parlamentben

Heves szóváltás alakult ki a mezőgazdasági ellenőrző albizottság ülése előtt a kormánypárti és ellenzéki politikusok között. Budai Gyula és Gőgös Zoltán hosszasan vitázott azon, hogy ki és mikor mutyizott a földpályázatokon.

"Ki és mikor mutyizott földügyben" Heves szóváltás a Parlamentben

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

Gyakorlatilag az nyert a földbérleti pályázatokon, akit a bíráló akart, állítják a szocialisták és az LMP. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága csütörtökön több dossziét is megvizsgált. Olyat is találtak, amelyből hiányzott a nyertes pályázat. Az ellenzék további vizsgálatokat szeretne, a fideszes Ángyán József szerint pedig akár a szabályokat is módosíthatják, ha a bizottság úgy dönt majd.

A bizottsági ülés azonban döcögősen indult. A pályázatok ugyanis titkosak. Az oligarcha kifejezést köztudatba bedobó Ángyán József szerint odáig még magyarázható a titkosítás, hogy a pályázat készítésekor ne beszélhessenek össze a gazdák, de szerinte a pályázatok lefolytatása után ez indokolatlan.

Újabb vitát váltott ki az is, hogy a Nemzeti Földalapkezelő vezetői egy titoktartási nyilatkozatot akartak az egyébként is erre kötelezett képviselőkkel aláíratni.

Végül jelentős csúszással, de elkezdődött csütörtökön az ülés, a nyilvánosságot kizárták, a kért szerződéseket pedig bevitték.

A szocialisták és az LMP szerint túl nagy a szubjektív szempontok aránya. Egy jobbikos képviselő pedig „furcsaságokra” is bukkant a dossziékban. Varga Géza azt mondta: az általa választott két dossziéból szúrópróbaszerűen kivett egy vesztes pályázatot, a nyertest, viszont nem találta.

Az MSZP és az LMP további vizsgálatot kezdeményez a mezőgazdasági bizottságban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink