Itthon

2012-04-17 07:20:30

Katonai kiképzés várhat a középiskolásokra

Alaki kiképzést kaphatnak és fegyverhasználatot tanulhatnak a középiskolások. A Népszava birtokába jutott kerettanterv tervezet szerint ugyanis hazafiasságra és hazaszeretetre oktatnák a diákokat. A dokumentum szerint erre azért van szükség, mert már csak önkéntes haderő van, így az ifjúság intézményesített honvédelmi felkészítése megszűnt. A humánerőforrás miniszter szerint meg kell találni annak módját, hogy a diákok megfelelő elméleti és gyakorlati képzést kapjanak, de Réthelyi Miklós azt mondta, csodálkozna, ha ennek része lenne a fegyverismeret és használat.

Katonai kiképzés várhat a középiskolásokra

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

Most még csak testnevelés óra keretben futnak a diákok, de nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben már katonai kiképzést is kapnak. A kiszivárgott kerettantervben ugyanis hazaszeretetre és hazafiasságra nevelnék őket.

Magyarországon 2004 óta nincs sorkatonaság. A tervezetben azt írják, hogy ezzel megszűnt az ifjúság intézményesített felkészítése a honvédelemre. Ráadásul a hazafiasságra nevelés, mint tantárgy bevezetése összhangban lehetne a honvédség tartalékos rendszerének fejlesztésével. A dokumentumban az is szerepel, hogy a diákok alaki kiképzést kapnának és fegyverhasználatot is tanulnának, bár ez utóbbit Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter cáfolta. „Meg kell találni annak a módját, amivel egy férfias és a hazafias gondolkodáshoz a megfelelő elméleti és gyakorlati képzést is megkapják majd a középiskolában a fiatalok” – vélekedett az ATV-nek Réthelyi, aki „csodálkozna”, ha a fegyverismeret és a fegyverhasználat is szerepelne a képzésben.

Vadai Ágnes, volt honvédelmi államtitkár szerint a hazafiasság és a katonai ismeretek nem ugyanaz. Valaki szeretheti a hazáját akkor is, ha nem rohangál fegyverre. „Én tudom, hogy vannak olyanok minisztériumban, akik kedvelik a sorkatonai szolgálatot, de úgy érezték, hogy ciki direktben visszaállítani ezt, éppen ezért elképzelhető, hogy van egy ilyen próbálkozás. Én ezt nagyon rossz ötletnek tartom” – mondta az ATV híradónak a Demokratikus Koalíció politikusa.

Hiller István volt oktatási miniszter szerint egy ilyen tantárgynak a katonai vagy esetleg egy műszaki középiskolában a helye, de nem mindenhol. „Ha azt gondolja bárki, aki tervezi, hogy egy fiatalnak a hazaszeretete, vagy a hazafiasságra nevelés abból áll, hogy tud-e alakzatban állni, vagy be tudja-e tárazni a géppisztolyt, hát akkor sem az ifjúsághoz sem a pedagógiához nem ért semmit” – vélekedett a volt oktatási miniszteré.

Az egyelőre nem világos, hogy a tantárgy kötelező, avagy választható lenne.

atv.hu

További belföldi híreink