Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-03-18 07:20:04

Tömegközlekedés: eltörölné a 65 év felettiek kedvezményeit az LMP

Nagy visszhangot váltott ki egy LMP-s javaslat, amely pénteken látott napvilágot a nyugdíjasok utazási kedvezményével kapcsolatban. Szombaton Schiffer András arról beszélt, hogy az elsődleges szempont, hogy fennmaradjon a közösségi közlekedés Magyarországon, de ez nem menne az utasok rovására.

Tömegközlekedés: eltörölné a 65 év felettiek kedvezményeit az LMP

65 év felett és 6 év alatt jelenleg senkinek sem kell fizetni az utazásért. A kedvezménnyel leggyakrabban a 65 év felettiek élnek. A felmérések szerint 10-ből 8 nem fizető utas 65 éves elmúlt. Az ő kedvezményeiket törölné el az LMP. Az ATV Híradónak nyilatkozók között volt olyan, aki azt mondta, orvoshoz sem tudna elmenni, ha fizetnie kéne az utazásért. „Ez további életszínvonal csökkenést jelentene, nem is beszélve arról, hogy gondolom ez a vasútra is kiterjed, hát szóval abszolút nem értünk vele egyet” – mondta az egyik megkérdezett, más pedig arra mutatott rá, hogy nem utazna kevesebbet, csak nem fizetne.

Az utazási kedvezmény eltörlését egyébként azért javasolta az LMP, mert szerintük az a szocializmusban szerzett előjogok egyike. A zöldek inkább rászorultsági alapon ítélnék meg a kedvezményeket.

Schiffer András lmp-s képviselő azt mondta: szigorú a feltételrendszerük, de azért adnának kedvezményeket is. A megvont támogatásokból például a jegyek árát csökkentenék. A politikus ugyanakkor elismerte: javaslatuk joggal verte ki a biztosítékot az érintettek körében. „Természetesen a módosítóban követtünk el hibát, úgy terjesztettük elő, hogy nem folytattuk le az egyeztetéseket az érintett társadalmi szervezetekkel. Ez egy hiba” – vélekedett Schiffer.

Az ATV kérdésére, hogy miért gondolja szocialista előjognak a párt a Horn-kormány által bevezetett kedvezményt, Schiffer András csak annyit mondott, hogy szerinte a korcsoport alapján meghatározott ingyenes utazás nem fér össze egy fenntartható társadalompolitikával.

atv.hu

A hét kérdése, fotók, videók, kommentek - kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Ajánlom

További belföldi híreink