Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-03-09 08:40:59

Parragh: ha nincs más munkahely, el kell menni gombát szedni

Munkahelyeket kell találni, ha más nincs, akkor el kell menni gombát szedni – ezt Parragh László mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorban.

Parragh: ha nincs más munkahely, el kell menni gombát szedni

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a belső fogyasztás nem nő, a külső is csak minimálisan, ezért a gazdasági növekedés beindításához nincs más út, többet kell dolgozni. A szakember hozzátette: nem akar cinikus lenni, nem szeretne cserélni azzal, aki gombaszedésből él, de valahogy el kell kezdeni a növekedés beindítását. Az MKIK elnöke elmondta: ő is szokott gombát szedni egy-egy vasárnapi ebédhez. Parragh László úgy véli, nőttek ugyan a vállalkozások adóterhei és komoly problémák vannak a foglalkoztatással is, de a cégek is azt mondják, végig kell menni a kormány által megkezdett úton. Parragh László elmondta: gazdasági szempontból nagyon fontos, hogy sikeres lesz-e az alrendszerek átalakítása. A MKIK elnöke szerint, ha végigmegy a szakképzési reform, akkor fenntartható pályára kerül a szakképzés, de ennek először sok kárvallottja lesz. Éppen ezért van olyan fideszes alelnök, aki szembemegy ezzel a folyamattal, és a polgármesterek sem érdekeltek az átalakításban – magyarázta. A szakember úgy véli, a jelenlegi szakképzési rendszer fenntarthatatlan, mindenképpen szükség van a reformra.

Parragh László elmondása szerint még messze vagyunk a beígért egymillió munkahelytől, hiszen tavaly 35 ezer új munkahely keletkezett, idén pedig 25-30 ezer várható. Az MKIK elnöke hozzátette: a külföldi cégek akkor fognak beruházni Magyarországon, ha leértékelődik a munkaerő. Az EU/IMF kettőssel kötendő hitelmegállapodással kapcsolatban azt mondta: ez egy elhúzódó kommunikációs csata, amelynek számtalan fordulata lesz. A szakember szerint azzal tenné a legrosszabbat a kormány, ha mindent feltétel nélkül elfogadna Brüsszeltől. Kiegyezésre kell törekedni, mindkét félnek engednie kell – tette hozzá. Parragh László szerint a kínai és arab források bevonása a magyar gazdaságba azért nem járt sikerrel, mert nem tudtunk nekik olyat ajánlani, ami számukra értékes lenne. Az MKIK elnöke példaként említette, hogy az arabok számára nagy érték lett volna termőföldet vásárolni, de ezt nem ajánlhatta fel a kormány, ez egy járhatatlan út volt.  

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink