Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-03-02 16:48:14

Megállapodás született a BKV munkavállalóival és az érdekképviseletekkel

Megállapodott a Fővárosi Önkormányzat a BKV munkavállalóival és a szakszervezetekkel a közlekedési cég dolgozóinak juttatásairól pénteken - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy ideiglenes foglalkoztatási megállapodás született.

Megállapodás született a BKV munkavállalóival és az érdekképviseletekkel

Tarlós István főpolgármester és György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes közös sajtóközleményében azt írta, a megállapodás a korábbi kollektív szerződésnél jóval takarékosabb, ugyanakkor biztosítja a BKV dolgozóinak alapvető bérjellegű juttatásait. A béren kívüli juttatások azonban csökkennek, ez mintegy évi 5 milliárd forint megtakarítást eredményez a BKV gazdálkodásában.

   

A közleményben kitértek arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat ezzel a megállapodással minden, a kormánynak tett vállalását teljesítette. A közgyűlés szerdai ülésén döntés született az 1+1 forintos támogatási elv alapján megígért fővárosi támogatásokról - e szerint minden kormányzati forinthoz a főváros ugyanannyit tesz hozzá -, a vállalt megtakarításokat pedig teljesítették. Ezzel Budapest szerint elhárult minden akadály a 32 milliárd forint normatív költségvetési támogatás folyósítása, a zárolás feloldása elől.

   

Hangsúlyozták, hogy a BKV fizetésképtelenségének elkerüléséhez a legfontosabb feladat most a korábban felvett 78 milliárdos hitel áprilisig esedékes 40 milliárdos részének visszafizetése. Erről a bankokkal tárgyalásokat folytatnak, de a hitelek átütemezéséhez állami garanciavállalás szükséges.

   

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a hírre reagálva az MTI-nek azt mondta, ideiglenes foglalkoztatási megállapodás született, amely július 1-jéig érvényes, addig kell új kollektív szerződést alkotni. Hozzátette, hogy a BKV igazgatósága hétfőn tárgyal a megállapodásról.

   

Elmondása szerint azért egyeztek bele a szakszervezetek a megállapodásba, mert nem szerették volna, hogy a régi kollektív szerződés március 3-i lejártával a dolgozók bére 30 százalékkal csökkenjen. Kifejtette: minden pótlékot megkapnak majd a munkavállalók, amit eddig is, viszont étkezési utalványokat nem kapnak, és a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást nem fogják fizetni utánuk.

   

Elmondta azt is, hogy átmenetileg a dolgozók egy családtagja kaphat utazási igazolványt. arról, hogy hány családtag kaphatja meg az ingyenes bérletet, tart a jogértelmezési vita, ennek lezárultáig egy családtag kaphat térítésmentesen bérletet.

   

A szakszervezetek korábban sztrájkot helyeztek kilátásba, ha nem sikerül megállapodni. Ezzel kapcsolatban Gulyás Attila jelezte, megvárják az igazgatóság hétfői döntését, azt követően döntenek a további lépésekről. Megjegyezte, vállalták, hogy július 1-ig nem jelentenek be újabb követeléseket.

MTI

További belföldi híreink