Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-02-16 06:30:56

Rendőrök állták útját a diáktömegnek a Corvinus Egyetemnél

Mintegy ezer fős tömeg tüntetett a felsőoktatási törvény ellen a Budapesti Corvinus Egyetem előtt. A hallgatók valódi konzultációt és a törvény visszavonását követelték - addig, hangsúlyozták, amíg nem lesz meg a legitimitása azoktól, akiket az valóban érint. Az előzetes hírek ellenére azonban nem "szállták meg" a közgáz épületét - azt ugyanis a rendezők szerint a rendőrök előbb elfoglalták. Péntek reggel Hoffmann Rózsa közölte, hogy nem fogják visszavonni a felsőoktatási keretszámokat. Orbán pedig örül annak, hogy a diákok hallatják a hangukat.

Rendőrök állták útját a diáktömegnek a Corvinus Egyetemnél

Kezdetben mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze az ELTE Lágymányosi Campus mellett – innen indultak a Fővám tér felé, ahova délután négy óra után érkezett meg a közben mintegy ezer fősre duzzadó tömeg. Az atv.hu helyszíni tudósítója szerint túlnyomó részt egyetemisták jelentek meg, de látni olyanokat is – vélhetően gimnazisták – akik a ballagási szalagjukban jelentek meg. Egyikőjük elmondta portálunknak: a röghözkötés, valamint a tandíj megemelése ellen tüntetnek.

A tömegben számos transzparenst látni: „Mi vagyunk az igazi demokraták”; „Szabad Egyetemet”; „Savanyú a narancs”; „Ne vegyétek el a jövőnket”; „Nemzeti együtt(nem)működés”. A tömeg indulását megelőzően egy performanszra is sor került, "kvázi” Orbán Viktor, valamint Hoffmann Rózsa hasonmással - a hallgatók kifütyülték mindkettőt.

Tudósítónk szerint a tömeg síppal fejezi ki tiltakozását - egyébiránt pedig teljesen jámbor, békés demonstrációról van szó. A hallgatók keskeny, de hosszú sorához menet közben folyamatosan újabbak csatlakoztak. Az atv.hu tudósítója szerint a békés menetet szintén békés, ámbátor jelentékeny számú rendőri erő "biztosította" - akik jobbára a buszokban várakoztak.

A tömeghez csatlakozott több LMP-s képviselő: Vágó Gábor és Dorosz Dávid.

A beszédek...

A színpadon elsőként Csurgó Dénes, a Hallgatói Hálózat (HaHa) egyik tagja kapta meg a mikrofont. Azt követelte, hogy függesszék fel a törvényt, és legyen egy olyan nyilvános vitafórum, amelyen részt vesznek a szakmai szervezetek. És csak akkor fogadják el a törvényt, amikor meg lesz a legitimitása azoktól, akiket ez igazán érint. "Nagyon sz.r, hogy Magyarországon akkor kell tüntetni, amikor már eldőlt valami" - mondta.

A HaHa tagját egy diáklány követte, aki szerint pánikhangulat van a korosztályában, mert bizonytalannak látják a jövőt, és labilis körülmények között kell meghozniuk életük legfontosabb döntését. Sokan - szerinte - kihagynának egy évet, mert jövőre könnyebb lehet a bejutás, mások pedig mennének külföldre.

Egy végzős roma lány - akinek szavai szerint az anyukája volt az első diplomás a családban - nem akarja, hogy ő legyen az utolsó. Egy közoktatási kérdést érintve kitért a felzárkóztató osztályokra, amelyek szerinte a cigány szegregáció melegágyát jelenthetik.

Egy másik hallgató pedig azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon tervezi a jövőjét, de azt felháborítónak tartja, hogy a kormány ezt zsarolással, röghözkötéssel akarja elérni. Követeli a hallgatói szerződések eltörlését. A tömeg közben a "nem hagyjuk" szlogent skandálja, a hó pedig tudósítónk szerint immár nem szakad, csak eseget.

A tüntetésnek öt óra magasságában lényegében vége lett - a közgáz elleni roham pedig elmaradt. Tudósítónk egy rendezőtől azt az információt kapta, hogy az intézményt időközben elfoglalta a rendőrség, ezért a diákok ezt már meg se próbálták. Ehelyett a tömeg az ELTE Állam és Jogtudományi Kara felé vette az irányt, hogy megtartsa az eredetileg közgázra tervezett vitafórumot.

Elkezdődött a vitafórum

A Corvinus Egyetem elől az ELTE ÁJK-hoz vonuló tömeg sikeresen bejutott az egyetem épületébe, ahol tudósítónk szerint megtelt a diákokkal a nagyelőadó. A vitafórum során a HaHa által vázolt kilenc pontot igyekeznek végigtárgyalni az összegyűlt hallgatók. A hangulat emelkedett, a pontokat lelkes taps követi. Néhány pont fölött vita alakult ki, tudósítónk pedig arról számolt be, hogy jelenleg azt próbálják eldönteni, milyen keretek között tárgyalják végig a kérdéseket.


A Hallgatói Hálózat kilenc pontban foglalta össze a törvénnyel kapcsolatos kritikáját:

1. A törvény dilettáns

2. Nem számol azzal, hogy az érintettek el tudják-e fogadni

3. A finanszírozás kiszámíthatatlan és függő helyzetet okoz

4. Indokolatlan forráskivonás, átgondolatlan és elsietett keretszám csökkentés

5. A felsőoktatás most még kevésbé fog illeszkedni a munkaerőpiachoz

6. Tandíj? Diákhitel?

7. Mobilitás? Röghöz kötés?

8. A józan és ésszerű irányítás segítheti elő a minőségi javulást

9. Esélyegyenlőség, társadalmi mobilitás

Tudósítónk szerint este hat óra után megjelent a nagyteremben az ELTE ÁJK dékánja és közölte: a véleményszabadságnak a híve, de annak megvannak a keretei. Ekkor a diákok sorai közül – tapsvihart kiváltva – valaki bekiabált: tágítsuk őket. Egy ilyen rendezvényhez előzetes bejelentés kell – folytatta a dékán, mire egy hang a tömegből: „56-ban volt engedély?” A dékán arra kérte a tömeget, hogy fél hétig hagyják el a termet. A diákok erre egy kilenctagú delegációt küldtek a dékánhoz, azzal a követutasítással, hogy addig lehessen vitatkozni, ameddig akarnak. Mivel az összes pontot elfogadták, felmerül a kérdés, hogy miről akarnak még vitatkozni. Tudósítónk szerint talán az lehet még a kérdés, hogy az elfogadott pontoknak mi legyen a „sorsa”.

Távozik a diáksereg

A dékán kérésének megfelelően este nyolc órakor elkezdték elhagyni az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetem téri épületét a Hallgatói Hálózat demonstrálói - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A téren több rendőrszállító kisbusz is van, a rendőrség lezárta az Egyetem teret, nagy a készültség a helyszínen.

   

Korábban a Hallgatói Hálózat Fővám téri demonstrációjáról mintegy százan az Egyetem téri épületbe mentek, és egy előadóban fórumot tartottak. Az egyetem dékánja azt kérte, hogy a demonstrálók este nyolc óráig hagyják el az épületet. Horváth Bence, a demonstráció főszervezője az MTI megkeresésére azt mondta: eleget tesznek ennek a kérésnek.

Hoffmann Rózsa is eljött volna...

Szerda reggel Kóbor Andrea egyetemista, a tüntetés egyik szerezője az ATV Startban elmondta, hogy kétféle céljuk van, az egyik, hogy felrázzák a hallgatókat és megszüntessék azt az állapotot, hogy "csendben ülnek és tűrik azt, hogy a fejük fölött egészen elképesztő törvényeket hoznak róluk", a másik céljuk pedig, hogy elérjék a követeléseiket, amiket leírtak egy szakmai anyagban. Kóbor szerint ezt az anyagot olvasták is az oktatási államtitkárságon is, hiszen ennek kapcsán szeretett volna Hoffmann Rózsa is felszólalni a tüntetésen, de a szervezők "udvariasan visszautasították".

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Hoffmann Rózsa is szeretett volna felszólalni az ellene szervezett tüntetésen. A hallgatók azonban erre úgy reagáltak, hogy a tüntetés "nem a megfelelő helye és ideje annak, hogy az államtitkár asszony kifejezze egyet nem értését" szakmai anyagukkal kapcsolatban. „A társadalmi párbeszédre a törvény elfogadása előtt kellett volna lehetőséget teremteni; az egyeztetés nélkül elfogadott törvény elleni tüntetés nem a megfelelő helye és ideje annak, hogy államtitkár asszony kifejezze egyet nem értését szakmai anyagunkkal kapcsolatban” – ezt a választ küldte a Hallgatói Hálózat (HaHa) az oktatási államtitkárságnak arra a kérésre, hogy a szerdai, a kormány felsőoktatási intézkedései ellen szervezett tüntetésen tegyék lehetővé, hogy Hoffmann Rózsa reagálhasson a hálózat hétfőn megjelent állásfoglalására.

„A felsőoktatási törvényt a parlament elfogadta, a rendeleteket a kormány kiadta, melynek következtében a magyar társadalmat kész helyzet elé állították. Több helyen elmondtuk, hogy a felsőoktatás átalakítását szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül elképzelhetetlennek tartjuk, ám a kormányzat sem a szakmai szervezetek, sem az érintettek felvetéseire érdemben nem reagált” – idézi a közleményt az eduline.hu.

Hoffmann péntek reggel reagált

Nem vonja vissza a kormány a felsőoktatási keretszámokat - erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában, a Hallgatói Hálózat előző napi demonstrációján elhangzottakra reagálva.

"Mióta megkezdődött a felsőoktatás és a köznevelési rendszer átalakítása elég sűrűn kaptunk ultimátumokat és ilyen felszólításokat, ezek többnyire politikai célzatú üzenetek. Mindent megfontoltan készítettünk elő, a visszavonást nem gondoljuk komolyan" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Orbán: ahhoz képest, ahogy mi csináltuk, mérsékeltnek mondhatók

A miniszterelnök szerint bár eltér a tüntető hallgatók és a kormány álláspontja, ő örül annak, hogy a diákok élnek az egyetemi autonómia jogával, és hallatják a hangjukat. Orbán Viktor csütörtöki rádióinterjújában a felsőoktatásról szólva - utalva a Hallgatói Hálózat szerdai demonstrációjára - fontos dolognak nevezte a diákok megmozdulását: "örülök annak, hogy az egyetemi autonómiával élve saját hangjuk van, és megszervezik a saját véleményük kifejezésének módozatát. Ahhoz képest, ahogy mi csináltuk, tulajdonképpen még nagyon mérsékeltnek is mondhatóak".

   

A legfontosabb - fogalmazott -, hogy vannak fiataljaink, van véleményük, azt hajlandóak elmondani, és "igaz, hogy nem értünk egyet", de legalább életjeleket adnak, közösségi véleményük van, egyetemi épületet foglalnak el. Az egyetemi autonómia nagyon fontos: rendőr oda nem teheti be a lábát, hatóság ott nem intézkedhet, az a hallgatók világa - hívta fel a figyelmet. Hozzátette ugyanakkor: "mindig lesz vitánk természetesen, mert az egyetemistáknak - a korból fakadóan is - mindig valamelyest markánsabb véleményük van, mint amilyen intézkedéseket az élet lehetővé tesz. De ezek jó viták, függetlenül attól, hogy éles kérdésekről van szó, például hallgatói keretszámokról".

   

A kormányfő - mint elmondta - kérte a szakminisztert, arra adjon lehetőséget a diákoknak, hogy megfontolhassák: ha összevetik a mostani felsőoktatási szisztémát az újjal, akkor kiderül, hogy sokkal több fiatal előtt nyílik ki a tanulással való felemelkedés lehetősége, mint korábban. A miniszterelnök szerint korrekt az új rendszer, mert bár sietteti egy új szisztéma bevezetését - amit ő egyébként helyesnek tart, "mert nincs vesztegetnivaló időnk" -, "fair" abból a szempontból, hogy nem vonatkozik azokra, akik most egyetemre, főiskolára járnak, vagyis a kormány menet közben nem támaszt új feltételeket. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a kabinet elképzeléseivel ellentétben mégsem jelentkeznek többen műszaki vagy természettudományi képzésre, az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt válaszolta: akkor majd reagálnak erre a helyzetre, de azt szerinte nem érdemes vitatni, hogy a magyar gazdaság és az emberek boldogulása szempontjából "nem maradhatunk abban a helyzetben, ahol most vagyunk, mert a mostani helyzet változtatásért kiált, ugyanis lemaradunk az európai nemzetek versenyfutásában, ha nem vesszük észre, hogy a jövő a mérnöktársadalom, a műszaki tudományok, az informatika irányában található".

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon az atv.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu / Szegő Péter / ML / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink