Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-02-06 10:53:59

Ilyen még nem volt: éhségmenet indult Miskolcról Budapestre

A bűnözés növekedésére, még nagyobb nyomorra, sőt akár polgárháborúra is számítanak azok a lapunk által megkérdezett Borsod megyei polgárok, akik – másokkal együtt - részt vesznek a ma induló, „Munkát, kenyeret!” jelszóval meghirdetett, ma indult éhségmenetben. Ennek során egy hét alatt gyalog kívánnak eljutni Miskolcról a fővárosba, hogy a kormány figyelmét felhívják a régióban élők kilátástalan helyzetére. A menethez bárki csatlakozhat, így - mondják szervezők - nem tilthatják meg, hogy politikusok is csatlakozzanak hozzájuk. Tapasztalataink szerint a szegénységben élő borsodiak jószívűsége a nehézségek ellenére is töretlen: úgy tűnik, Matolcsy Györgyöt mindannyian befogadnák hosszabb-rövidebb időre.

Ilyen még nem volt: éhségmenet indult Miskolcról Budapestre

A szokatlan hideg és a havazás ellenére a terveknek megfelelően ma délelőtt elindul a borsodi éhségmenet Miskolcról. A demonstrálók egy hét alatt akarnak felérni Budapestre, vagyis jövő hétfőn ott lesznek az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján.

"Orbánék lemondtak rólunk"

"A szegénység nem ma kezdődött Borsodban, és ebben az összes eddigi kormánynak megvan a felelőssége. Azonban olyan mértékben még senki nem mondott le az itt élőkről, mint Orbánék” - vélekedett lapunknak nyilatkozva az edelényi Komjáthi Imre, aki a Facebookon szervezi az éhségmenetet. Feleségével hat gyermeket nevelnek, közülük négyen a tragikusan elhunyt húga gyermekei, akiket magukhoz vettek. Van ugyan munkájuk – a férfi egy vegyészeti üzemben, felesége pedig szociális területen dolgozik – ugyanakkor az adóváltoztatások érzékenyen érintették őket. „Három gyerek után sem tudom igénybe venni a családi adókedvezményt, nem hogy hat után, mert nem keresek annyit. Eközben viszont csak a menzára 33.000 forintot fizetünk havonta” - sorolta Komjáthi Imre, megjegyezve, hogy az adójóváírás eltörlése miatt sok ismerősének több ezer forinttal csökkent az amúgy sem magas fizetése.

Hétfő reggel indult a menet (fotó: Vizin Balázs)

Ismer olyan családokat, ahol a két-három szobás háznak csak az egyik helyiségét fűtik, oda zsúfolódik össze az egész család. „Mi is, akiknek van munkánk, napról napra élünk. Akkor elképzelheti, mi lehet azokkal, akik munkanélküliek” - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy nem egy pártot akarnak támogatni, hanem azt szeretnék elérni, hogy a kormányban meghallják a borsodiak hangját, mert eddig ez nem történt meg, hiába írtak nyílt levelet, vagy mentek tüntetni. „Szívesen befogadnám egy hétre Matolcsy Györgyöt, itt megmutathatná, hogyan tud megélni 47.000 forintból” - jegyezte meg végül Komjáthi Imre.

„Kőkemény éhezés van”

A gazdasági minisztert Alsógagyon is befogadnák, még közmunkát is biztosítanának neki. Legalábbis ezt állította lapunknak Takács László, a falu polgármestere. Náluk közel 50 százalékos a munkanélküliség, de szavai szerint már olyanok is anyagi segítséget kérnek a hivataltól, akiknek van munkájuk. Ha tudnak, adnak, ha nem, akkor megesik, hogy a polgármester saját zsebből segíti ki a megszorult alsógagyiakat. „Itt élünk a Csereháton, itt is akarunk meghalni, de nem éhen. Ennél többre azonban nem elég a 22.800 forint, amit a munkanélküliek kapnak. De a közmunkáért is csak 47.000 forint jár, pedig az lenne a tisztességes, ha ezért a 8 órás munkáért is megadnák a minimálbért. Persze közmunka sem mindig van, tavaly például csak ősszel volt, januárban pedig szintén nem volt rá forrás. Úgyhogy kőkemény éhezés van” - mondta Takács László, aki legutóbb az egyik patakot tisztíttatta meg a másfél tucatnyi munkanélkülivel, akik fizetségként a mederből kiszedett csekély fűtőértékű fát vihették haza.

„Budapesten a meleg irodákban nem értik, hogy itt milyen az élet. Ezért polgármester társaimat arra kérem szerte az országban, hogy ők is emeljék fel a szavukat, mert a tömeges elszegényedés, a nyomor először rajtuk fog csattanni, 2014-ben meg fogják őket büntetni, akármelyik párthoz tartoznak is” - vetítette előre a falu első embere, aki szerint még a polgárháború sem elképzelhetetlen, hiszen „az éhes gyomor sok mindenre képes”.

Mínusz 12 ezer

A miskolci Kiss Edina védőnőként dolgozik, jelenleg kisbabájával van otthon. Ennek ellenére kisebb etapok erejéig ő is részt kíván venni a menetben, még pedig azért, mert úgy tapasztalja, hogy a munkások, illetve az úgynevezett középosztály is egyre jobban megszenvedi a kormány intézkedéseit. „A terhességi gyermekágyi segély, ami a korábbi fizetésem 70 százaléka, most 12 ezer forinttal csökkent az adójóváírás eltörlése miatt és a kompenzáció ellenére. Pedig eddig sem kerestem sokat, mindössze 90 ezer forintot” - mondta a védőnő, aki kolléganőjével a hírhedt lyukóvölgyi nyomortelepen teljesített szolgálatot.

Az MTI tudósítása szerint körülbelül fél százan indultak útnak a mínusz 12 fokos hidegben (fotó: Vizin Balázs)

Mint mondta, a romáknál, illetve a mélyszegénységben élőknél továbbra is rengeteg gyermek születik, a szülők ráadásul sokszor fiatalkorúak. A középréteghez tartozó családoknál viszont visszaesett a gyermekvállalási kedv. „Megmondom őszintén, mi is ezt az egy gyermeket vállaljuk, mert nem merünk többet. Nem a legrosszabb környéken lakunk, de a minap éppen előttünk raboltak ki egy idős nénit. Egyre többen lopnak, csalnak, ki akar ilyen világba gyereket szülni?” - tette fel a kérdés Kiss Edina. Hozzátette, a kampányban a jelenlegi városvezetés gyárakat és munkahelyeket ígért, ebből azonban semmi nem valósult meg, ezért rengetegen hagyják el a megyét: vagy Budapestre mennek, vagy egyenesen külföldre.

Fidesz: szocialista szponzorok

A Fidesz miskolci szervezetének elnöke szerint borsodi szocialisták szponzorálják az éhségmenetet. Sebestyén László  vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz sajnálja, hogy a menetben résztvevő, valóban nehéz sorsú embereket pártpolitikai célokra használja fel a lejáratódott MSZP. Közben a Demokratikus Koalíció is csatlakozott a menethez.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szintén gyalogol az éhségmenetben. Az atv.hu érdeklődésére elmondta: lejárt a sajtótájékoztatók ideje, valamint a parlamenti munkának sincs nagyon értelme. Ezért fontosnak tartja, hogy ezt a távot ő is lerója. Hozzátette: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy csatlakozhatott, és azt tervezi, hogy a teljes távot legyalogolja. Arra kérte azonban munkatársunkat, hogy ne kérje majd számon tőle azt, ha „a fél lába esetleg leszakad” menetközben. Újhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke pedig meglátogatta az éhségmenet szervezőjét, valamint az alsógatyi polgármestert. Munkatársunknak elmondta: így hangolódott rá lelkileg – bár ő csak a mai nap gyalogol. Hangsúlyozta azonban, hogy azon gondolkodik most, miként tudná heti programját átütemezni, hogy részt vehessen a menetben. A menetelők egyébként hétfő délben hagyták el Mályit.

Miskolcot időközben már elhagyták (fotó: Géresi Márton)

Komjáthi Imre szervező arra a felvetésre, hogy miért nem határolódnak el a megmozdulásra esetleg rátelepedni akaró politikai szervezetektől azt mondta, eleve úgy hirdették meg a menetet, hogy ahhoz a Jobbik kivételével bárki csatlakozhat, vagyis a politikusokat sem "tilthatják le". Hozzátette: mintegy tucatnyi civil szervezet is jelezte támogatását, köztük a Szolidaritás Mozgalom.

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon az atv.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu / Sebestyén István

Ajánlom

További belföldi híreink