Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-02-05 16:09:00

Malév-csőd: félnek a szállodák, kártalanítás jár az utasoknak

Legalább tízszázalékos forgalomcsökkenésre számítanak a szállodák a Malév csődje miatt. Azt mondják, komoly gondot okozhat az ágazatnak, ha rövid időn belül nem változik a helyzet. Közben az utazási irodákban rendkívüli nyitva tartással fogadják a pórul járt utasokat. Az ATV által megkérdezett ügyvéd szerint kártalanítás mindenkinek jár, sőt az uniós szabályok szerint azok, akik előre fizettek, nemcsak a pénzüket követelhetik, de kártérítésre is jogosultak.

Malév-csőd: félnek a szállodák, kártalanítás jár az utasoknak

A Danubius Hotels több külföldi foglalását arra hivatkozva mondák le, hogy csak extra költséggel tudnának eljutni Budapestre.

„A vendégek nem tudnak elutazni, nem tudnak megérkezni, az érinti a szállodákat, jelen pillanatban a hóhelyzet mellett ez […], amivel a szállodások nem kalkuláltak, nem örülünk neki” – fogalmazott az ATV-nek Kovács Balázs, a Danubius vezérigazgató-helyettese.

A szállodák és éttermek szövetségének alelnöke szerint, ha a kormány nem lép mielőbb, azzal egyrészt az ország presztízsét, másrészt a vendéglátást, mint ágazatot is veszélyezteti. Niklai Ákos azt mondja: tíz százalékkal eshet vissza a szállodák forgalma. „Budapest nehezebben érhető el, következésképp a turisták, üzletemberek, konferencia résztvevők vagy kisebb csoportok nem fognak, vagy nehezebben fognak tudni eljutni Budapestre” – közölte az ATV-vel a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

A Travel Smart Utazási Iroda hétvégén általában zárva van, most szombaton viszont még késő délután is fogadott ügyfeleket. A Malév csődje miatt náluk is rendkívüli a helyzet.

„Nagyon sok utasunk maradt külföldön, van egy csoportunk Tel-Avivban, akiket nem tudom még, hogyan hozunk haza, a tapasztalataink alapján nem veszik át másik légitársaságok az utasokat.” – mondta az ATV-nek Erdei Judit ügyvezető.

A pórul járt utasoknak tanácsot mindenhol adnak, a legtöbb helyen azonban nem törölnek utakat, sőt: a pénzt sem térítik vissza. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az utasok csak akkor mehetnek külföldre, ha fizetnek egy új jegyért.

Kártalanításra biztosan egyelőre – a kormányrendelet szerint – csak azok számíthatnak, akiknek a menetjegye a Malév csődjének napjára, vagy az azt követő három napra szól, azaz akik legkésőbb hétfőig elutaztak volna, illetve azok, akik már elutaztak, és a visszaútra február 29-éig érvényes menetjegyük van. Ezeket az igényeket március 31-éig lehet benyújtani.

Kártalanítás és kártérítés mindenkinek jár – mondta az ATV-nek Magyar Gábor ügyvéd. Szerinte, ha máshogy nem megy, perelni kell. „Teljesen mindegy, hogy a kormány milyen rendeleteket hoz, az uniós jogot nem tudja überelni” – tette hozzá.

„A kártérítési felelősségét egy EU-s jogszabály szabályozza, ezt semmilyen módon a nemzeti jog nem tudja felülírni, ezért nemcsak hogy a jegy árának a visszatérítését, vagy az átfoglalást követelheti az utas, hanem a megteendő kilométerek számától függően kétszázötven és hatszáz euró közötti kártérítésre is igényt tarthat” – hangsúlyozta.

Magyar Gábor szerint egyébként az utazási irodák nem járnak el jogszerűen, amikor vis maiorként kezelik a kialakult helyzetet.

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon az atv.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu

További belföldi híreink