Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-01-31 15:24:51

Szilikonbotrány: kevés esélye van a károsultaknak

A magyarországi forgalmazóval és az egészségügyi szolgáltatóval szemben is érvényesíthetik kárigényüket azok a nők, akiknek orvosi helyett ipari szilikonnal töltött mellimplantátumot ültettek be. Magyarországon eddig három eljárás indult az ügyben, amelyek közül még kettő van folyamatban.

Szilikonbotrány: kevés esélye van a károsultaknak

Pongrácz Krisztina, az egyik felperes jogi képviselője az ATV Start-ban elmondta, az érintettek a magyar törvények szerint közvetlenül a gyártót nem, csak a forgalmazót perelhetik, amely a termékfelelősségi szabályok alapján gyártónak minősül.

A probléma azonban, hogy nem csak az implantátumot gyártó francia cég, hanem nyilatkozatai szerint a magyar forgalmazó is csődközeli helyzetben van, így kérdés, hogy a megítélt kártérítéseket ki fogja majd kifizetni az érintetteknek. A tapasztalatok ugyanis sajnos azt mutatják, hogy a felszámolási eljárás alatt lévő cégekkel szemben szinte lehetetlen érvényesíteni a kártérítési követeléseket, mondta el az ügyvéd. A magyar jogszabályok szerint egyébként a forgalmazó a termék forgalomba helyezését követő tíz éven belül köteles felelősséget vállalni az esetleges károkért, tette hozzá.

A hibás teljesítés szabályai értelmében az egészségügyi intézmények is perelhetők, hiszen azok nem csupán műtéti szolgáltatást nyújtottak, hanem egyúttal értékesítették is az implantátumokat. A jogérvényesítésnél azonban itt is problémák merülhetnek fel, az egészségügyi intézmény ellen indított eljárás esetén ugyanis a kárigény érvényesítésének a beültetést követő legfeljebb három éven belül meg kell történnie, márpedig ezeket a beavatkozásokat nagyon sok nő esetében már 2005-2006-ban elvégezték – magyarázta az ügyvéd.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink