Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-01-28 08:20:56

Budai vár: bármikor beszakadhat a kövezet a Bécsi kapunál?

Egyre rosszabb állapotban van a budai Várnegyed. A Műszaki Egyetem szakemberei, és diákjai kutatásokat végeztek, és azt mondják, hogy az egyik támfalat, amely már most megrepedt, és egy nagyobb esőzés hatására bármikor megcsúszhat, majd le kell bontani. A barlangpincék sincsenek jó állapotban: itt is egymás után nyílnak a repedések. A kutatók szerint egy monitoring-rendszer kiépítésére, és egy speciális szakértői csoport létrehozására lenne szükség, hogy érdemben lehessen javítani a Várnegyed állapotát.

Budai vár: bármikor beszakadhat a kövezet a Bécsi kapunál?

Néhány éve meg kellett erősíteni a Szentháromság tér alatt lévő üregrendszerben lévő középkori pillért. A Szent György téren 2005 nyarán szakadt be a kövezet egy teherautó alatt. És nem jobb a helyzet a Bécsi kapu térnél sem. A Várnegyed felújítása már régóta napirenden van. A budavári labirintus, és a 68 különálló üreg egy részének megerősítésén már dolgoznak – ezt uniós pénzből finanszírozzák. A Műegyetem kutatói szerint azonban különösen kritikus pontjai is vannak a turisták által leginkább látogatott Várnegyednek. A barlangpincék sincsenek mindenütt rendben.

Szeretnék elkerülni, hogy elnyelje a föld a műemléképületeket, a házakat, utcákat. A kutatók szerint sok olyan üreg van, ami jóformán bármikor beszakadhat, ezért ezeket sürgősen föl kellene újítani. Azt mondják: egyes helyeken nem csak a különleges földtani környezet játszik szerepet, hanem a víz hatása is. Most azt is vizsgálták, hogy a kutakból merre áramlanak a vizek a Várnegyedben. „A várlejtők irányába szivárognak a vizek, tehát ez okozhat mozgást, fagyást, a támfalak a tönkremenetelét, de ugyanúgy az üregek beszakadásában is lehet szerepe” – figyelmeztetett Hajnal Géza, a BME egyetemi docense.

Az Esztergomi rondella egyik oldalán is van egy hatalmas repedés. Egy másik támfalról, amely tavalyelőtt egyszer már megcsúszott, most több program segítségével is azt állapították meg, hogy nem biztonságos. A Fehérvári támfal szintén végigrepedt, így egy nagyobb esőzés hatására ez is bármikor megcsúszhat.  Egy éve sorolta a kormány a Várbazár, és a Várnegyed felújítását a nemzeti programok közé. 6,5 milliárdos uniós forrásból fejlesztenek.

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon az atv.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink